Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Lókupecek és fogathajtók

Néhány ló, több tíz mázsa zab és számos lovasfelszerelés is gazdát cserélt a levéli lóvásáron és szerszámbörzén.
Hagyományteremtő szándékkal szervezett ló- és hobbiállatvásárt, tartozék- és szerszámbörzét, illetve ügető-fogatversenyt a hétvégén a levéli Hóka Lovas Klub. A szervezők a sportpályára várták mindazokat, akik lovuknak, kutyájuknak, haszon- vagy hobbiállatuknak szerettek volna új gazdát találni, esetleg eladni kinőtt lovaglócsizmájukat, feleslegessé vált lószerszámukat, nyergüket vagy egyéb felszerelésüket. Az első alkalommal megrendezett vásáron végül gazdát cserélt néhány ló és több tíz mázsa zab is.

A használt lószerszámokra is nagy volt a kereslet, volt, aki még ki sem tudta rakodni portékáját, máris eladott mindent. Néhány kutya, sőt, még egy patkány is gazdára talált a vásáron. Emellett a lovasoknak is jó alkalmat teremtett a beszélgetésre, eszmecserére.

A hétvégi rendezvényen szintén egy régi hagyományt elevenített fel a Hóka Lovas Klub az ügető-kocsiversennyel. A történetírások szerint az 1900-as évek elején a Gazdasági Egylet évenként jutalomdíjazást tartott a tenyésztők között, hogy buzdítsa őket a jobb lóállomány tenyésztésére. 1912-ben az egylet két helyen, Mosonszentjánoson és Magyaróváron díjazott. A magyaróvári rendezvény tenyészszemléből és egy ügető-kocsiversenyből állt. A kocsiversenyben kisgazdák vehettek részt kétfogatú gazdasági kocsikkal.
A versenypályát Magyaróvártól Levélig, és vissza az országúton zászlókkal jelölték.

A hétvégén „újraélesztett" versenyre nevezett mintegy tíz fogatnak Levélről Mosonmagyaróvárra és vissza kellett a távot teljesíteni, valamint még egy akadálypályán is bizonyítani. A nehéz kocsi kategóriában mind az ügetésben, mind pedig az akadálypályán a mosonmagyaróvári Újvári József végzett az első helyen. A könnyű kocsik versenyében az akadálypályán a máriakálnoki Mikus József diadalmaskodott, míg ügetésben a csornai Kovács Tibor fogata bizonyult a legjobbnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább működhet a közös akciócsoport

Elért eredményeik – százhúsz előállítás, hat embercsempészet – nyomán meghosszabbították a Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár térségében kialakult illegális migráció visszaszorítására létrehozott rendőr-határőr közös akciócsoport működését. A tapasztalatok szerint az ukrán migráció továbbra is nagyon erős. Tovább olvasom