Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Leszerelik a múltőrző táblát Andaunál

2007 óta díszeleg az andaui határátkelőhelynél egy tábla, mely az átkelő használatára hívja fel figyelmünket.
Több éve áll ott, noha a schengeni csatlakozással rég aktualitását vesztette. Még e hónapban lecserélik.

2007-ben Magyarország is belépett a schengeni övezetbe, így megszűnt a határátkelőkön az ellenőrzés. Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába azóta úgy léphetünk át, hogy olykor még azt sem vesszük észre, hogy már másik országban vagyunk.

2007 előtt sokan választották az Ausztriába utazást Jánossomorjánál az andaui (Mosontarcsa) átkelőnél. Igaz, itt csak gyalogosan és biciklivel lehetett átlépni az osztrákokhoz. Még sok évvel a csatlakozás után is tábla jelzi a határátkelés rendjét. Németül és magyarul is fel van tüntetve a táblán a nyitva tartás.

A tábla az andaui határátkelőhelynél már rég aktualitását vesztette.
A tábla az andaui határátkelőhelynél már rég aktualitását vesztette.


„A kérdéses tábla nem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tulajdona, a táblát a határőrség helyeztette el, amely szervezet már nem létezik. A tábla valóban aktualitását vesztette, így, mivel a társaságunk által üzemeltetett területen van, mosonmagyaróvári üzemmérnökségünk munkatársai várhatóan még ebben a hónapban leszerelik" – nyilatkozta megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Emellett a táblán olvasható még a „Magyar Köztársaság" elnevezés is. Ez viszont az alaptörvény értelmében 2012. január 1-jétől Magyarországra változott, ez hazánk hivatalos elnevezése azóta. Egy olvasónk szerint a tábla már akár műemlék is lehetne. A múlt egy darabját idézi, s ha eddig nem bántott senkit, akár ott maradhatna a jövőben is. De nem fog, mert több mint fél évtized után eljött az ideje, hogy lecseréljék, és egy Magyarország feliratú táblát helyeznek ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üresen áll a több mint százéves iskola Jánossomorján

Száz éve kibővítették a pusztasomorjai iskolát egy harmadik tanteremmel. Tovább olvasom