Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lehel vezértől az ’56-os srácokig

A hősök napját 1917 óta – a kommunizmus időszaka kivételével – május utolsó vasárnapján ünneplik Magyarországon.
Hatodik éve május utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította a magyar országgyűlés. Mosonmagyaróvárra érkezett a Magyar Korona másolata díszes kísérettel arra a hősök napi rendezvényre, melyet magas rangú osztrák tisztek is megtiszteltek jelenlétükkel.

A Lajta-parti város lakói a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Mosonmagyaróvári Tagozata és a Vitézi Rend helyi szervezete rendezésében kétnapos programsorozattal tisztelegtek halottaink előtt: szombaton a Flesch Károly Kulturális Központ előtt egy osztrák zenekar térzenével és fényjátékkal lepte meg a közönséget, vasárnap Mosonban és Magyaróváron helyezték el a kegyelet koszorúit. A magyaróvári temető előtti téren díszes felvonulással ünnepeltek magas rangú osztrák tisztek, magyar határőrtisztek, soproni hagyományőrzők, veszprémi és pápai huszárok, kerékpárosok és íjászok, a Kühne-fúvószenekar és a mosonmagyaróváriak.

Az egybegyűlteket vitéz Harmath Lajos, a helyi honvéd hagyományőrző egyesület vezetője, főszervező köszöntötte. Szabó Mikós, Mosonmagyaróvár polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: a magyarok hősei előtt tisztelgünk Lehel vezértől Nagy Imréig, az ’56-os srácokig, de a névtelen hőseink előtt is fejet hajtunk, akárcsak azon magyarok előtt, akiket példaképeinkké avattunk és meghatározták nemzeti identitásunkat. – A hősök napja egyben gyermeknap is, a múlt és a jövő összefonódása. Hitünk a jövő, erőnk a múlt – fogalmazott továbbá a város vezetője, aki szerint minden igaz magyar kötelessége ápolni, megőrizni hőseink emlékét.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Visszakapom-e a férjem?''

Agyérgörccsel került a mosonmagyaróvári kórházba, s ott elesett a hatvannégy éves levéli Brunner Ottó. Combnyaktörését a felesége szerint három hétig nem vették észre, hiába kérték a röntgent. Azóta Győrbe került, rövidebb lett a lába, s a szövődmények miatt súlyos állapotban van. Tovább olvasom