Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Lapunkban érveltek a magyar termékek mellett

Mosonmagyaróvár - Kilenc szakmai szervezet írta alá a földművelésügyi tárcánál azt az élelmiszer-etikai kódexet, mely alapján júliustól a nagy áruházláncak polcain 80 százalékban hazai terméket kaphatnak a fogyasztók. A Tej Terméktanács elnöke nemrégiben a Kisalföldben érvelt a magyar áruk mellett.
Bő egy hónappal ezelőtt Kovács László, az Óvártej Zrt. vezérigazgatója, a Tej Terméktanács elnöke lapunk hasábjain érvelt arról, miért érdemes magyar árut vásárolni. Szerinte az importáru legtöbbször azért olcsó, mert a kereskedő a hazai termékek háttérbe szorításáért minimális árrést alkalmaz, míg a hazait 30–60 százalékkal terheli. „Minden magyar terméknek rengeteg munkabér- és adótartalma van, foglalkoztatást biztosít, megtartja a lakosságot és az agrokultúrát. Ebből az adóból tartjuk el az oktatást, az egészségügyet, az államigazgatást, a nyugdíjat vagy akár a családi pótlékot és a munkanélkülieket. Megélhetést ad a traktorosnak, a tehenésznek, a szerelőnek, a feldolgozónak, a logisztikának és nemzeti jövedelmet állít elő. A dolgozók pedig bért kapnak, ebből adót, járulékot fizetnek. A felhasznált jövedéki termékek után jövedéki adót fizetünk, s a termelés és feldolgozás során felhasznált ipari anyagoknak szintén rengeteg adótartalma van" – mondta akkor.

Úgy tűnik, a magyar árut propagálók erőfeszítéseinek meglett az eredménye. Csütörtökön ugyanis a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban aláírták az élelmiszer-etikai kódexet. A dokumentumot kilenc szakmai szervezet: a termelői, a feldolgozói, a kereskedői, valamint az érdek-képviseleti szervezetek írták alá, így a Tej Terméktanács is.

Vélhetően ezzel a lépéssel az élelmiszerárak némiképp emelkedni fognak: az illetékesek azonban azt ígérik, minőség szempontjából megéri majd a vásárlóknak.

Olvasóink írták

 • 2. Legate 2009. április 14. 10:26
  „Na igen, vegyünk magyar árút és ezzel javítsuk a magyar gazdaság helyzetét... Irigylem aki egy bevásárlásnál ezreket tud áldozni egy olyan ügyét ami elvileg működhetne. Én leginkább olyanokat ismerek aki nemhogy a drágább magyar cuccot nem választja de kénytelen egyre több dolgot mellőzni a kosarából.”
 • 1. Primax 2009. április 13. 06:03
  „Remek érvelés és" meggyőző" indoklás :
  "Vélhetően ezzel a lépéssel az élelmiszerárak némiképp emelkedni fognak...."
  Katasztrófális stratégia, de majd meglátjuk, mire lesz elég ?
  Mi naponta - egész évben - kettő liter tejet veszünk/fogyasztunk.
  Ez cca. 110.000,- Ft-ba kerül évente. Szlovák, lengyel, oszták, szlovén, cseh, német tejek...
  Ha a magyar vásárolnám, az 80.000,- Ft-tal lenne több egy évben.
  Illetve még többel, mert amint az a cikkből kiderül, drágulni fog a magyar tej.
  Engem ilyen érvekkel nem tudnak meggyőzni, mert a magam ellensége azért nem vagyok. Ha lesz elég "palimadár", aki a jóval drágább hazait veszi, hát tegye ! Most is az árral van a legfőbb probléma, mert minőségileg egyformák ezek a termékek.
  Tehát, a lényeg :
  Nem megy a (tej)bolt, hozzunk piacszabályozó limiteket a hazai termékek javára, plusz emeljük fel az árat is !
  Nem fog menni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul a belvízhelyzet, árad a Lajta

Marad az I. fokú készültség a Lajtán. Javul viszont a belvízhelyzet az a Rábaközben: a Fertő tó mentén már megszüntették, Kapuvár-Hanság térségében pedig pénteken este 18 órától szüntetik meg a készültséget. Tovább olvasom