Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Közös teherviselésről döntöttek

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás ülésén szó esett a fogászati ügyelet átszervezéséről.
A mosonmagyaróvári kistérségi társulás tegnapi ülésén elhangzott: 1,8 millió forintot nyertek egy fejlesztési koncepció elkészítésére: az elkészült anyagot az önkormányzatokkal egyeztetni kell, keresni a kapcsolódási pontokat, sőt, a szomszédos országok határszéli régióival is összehangolnák.

Vita az ügyeletátszervezésről

A legélesebb vitát a fogászati ügyelet átszervezése és a Kórházi Alapítvány támogatása gerjesztette. Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: a hétvégi ügyeletet „kiveszik" a Kórház infrastruktúrájából. Emiatt felmerült, hogy ezekben az időpontokban az ellátást saját rendelőjükben végeznék el az orvosok. Varga Kálmán rajkai polgármester azt javasolta, hogy egy központi épületet keressenek, ugyanis az emberek így nem találják meg az éppen beosztott fogorvost: a legtöbben ezt támogatták.

Szentkuti hozzátette: havonta harmincezer forinttal kellene kiegészítenie a társulásnak ezt a tevékenységet, hogy az ügyelet minden kistérséghez tartozó település számára „működjön". Széles Sándor máriakálnoki elöljáró elmondta, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az önkormányzatok zsebéből veszi ki a pénzt: szerinte az OEP-nek kellene finanszírozni a költségeket. A társulás tagjai végül elfogadták, hogy jövő januártól júniusig vállalják a havi harmincezres költséget.

Segítség a rekonstrukcióhoz

A Karolina Kórház rekonstrukciója második ütemének 187 milliós önrészéhez kért segítséget a mosonmagyaróvári alpolgármester a környező településektől. Széles Sándor úgy véli, az önkormányzati megszorítások után el kell gondolkodniuk, mekkora a teherbírása a hivataloknak.

Az ülésen elhangzott: az Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye szinte zsúfolásig megtelt: pályázaton egyelőre nem nyertek egy új intézmény kialakítására. A Joker-ház mögötti 2100 négyzetméteres részen egy szociális intézményt és foglalkoztatót építenének. A társulás elfogadta, hogy 2006-ban elkezdődhessen ennek tervezése. A pedagógiai szakszolgálat bővítésére is pályáztak, ennek tízszázalékos, 131 ezer forintos vállalásáról is döntöttek.

Munkaszervezet nem lesz

Egy munkaszervezet kialakításának ötletét elvetették, mert úgy vélik, a hivatal keretein belül megoldhatóak a kistérségi feladatok, s így 10 millió forintot spórolhatnak meg. Elkészült a társulás internetes honlapja is, melynek elérhetősége a világhálón www.mosonmagyarovarikisterseg.hu.

Összefogás a rendőrséggel

A tanácskozáson elhangzott: három település még az ez évi tagdíját sem fizette be. Széles Sándor szerint a kistérségnek is lépnie kell a krosszmotorosok ügyében: a Belügyminisztériumot arra kérik, hogy dolgozzanak ki egy törvény-előkészítési javaslatot. Szokoli Sándor, Dunakiliti első embere egyetért a tervezettel, de szerinte el kellene gondolkodni egy motorospálya kialakításán is. Tóth István alelnök a besurranó külföldi batyusokra hívta fel a figyelmet, s a rendőrséggel való mielőbbi kommunikációt kérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százévesen is mosolyogva

Hédervár legidősebb embere, a századik születésnapját ünnepelő Kiss Teréz a település egykori… Tovább olvasom