Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Közös marketingmunka lendíthet a vízi turizmuson

A Szigetközben és a Mosoni–Dunán nyár elején nemcsak a vízállás „stagnál”, hanem a vízi turisták száma is:
A Duna és a Mosoni-Duna partján jó néhány vállalkozás a vízi turizmusra „szakosodott": túrák, szabadidőprogramok, rendezvények várják a természetet szeretőket. A kezdeti fellendülés után most úgy tűnik, idén nem tudnak nagyobb forgalmat „produkálni" a kempingek. A szervezők szerint közös marketingre és több sportprogramra, fesztiválra lenne szükség a turisták idecsalogatásához. Összeállításunkban a vízi szolgáltatásokat, azok árait és a vállalkozók jövőre vonatkozó meglátásait összegeztük.

Vendégcsalogató programok

A rajkai vízi túrák az ottani kempingből indulnak: a résztvevők feleveznek a Mosoni-Dunán és a szivárgócsatornán egészen az országhatárig, a műemlék zsiliphez, majd vissza a rehabilitált Mosoni-Duna-holtágon keresztül. Ez a szakasz ideális gyakorlási lehetőség kezdők számára: összesen 13 kilométer hosszú. Egy másik túra a Mosoni-Duna Rajka és Halászi közötti szakaszát veszi célba. Itt a leggyorsabb és legkanyargósabb az ágrendszer, s 26 kilométeres távot kell leevezni. Rajkán a kenubérletért „beülőnként" 500 forintot kell fizetni. A személyi díj 600 forint éjszakánként, míg a sátorhely ennek felébe kerül. Szirtl György, a vízi túrák szervezője elmondta: a szigetközi kenuzásra érkező turisták száma az utóbbi időben nem változott.

– Úgy gondolom, a vízi turisták számának növelésében összefogott marketingmunka segíthet – mondja. – Nemrégiben Ausztriában jártam tanulmányúton, s láttam, hogy ott a finanszírozási rendszer egészen másként működik.

Itthon mindenre pályázni kell, s vagy nyerünk, vagy nem: „sógoréknál" pedig közvetlenül támogatják a vállalkozókat.
Emellett több programra van szükség: mi Dunakilitin és Rajkán veteránautó-, vízi, punk- és aranymosó-fesztivált is szervezünk, de másoknak is meg kellene mozdulniuk végre. Tapasztalatom szerint az idegenforgalomban beállt egy szint, s most nehéz előrelépni: nemrégiben például meghirdettem, hogy menjünk kenuval Halászira focimeccset nézni. Mindössze egy jelentkező akadt.

– Egy szigetközi nemzeti park a minőségi turizmusra fektethetné a hangsúlyt, szervezettebben működnének a dolgok: ez a jövő. Igaz, még most is akad olyan vendég, aki a vad természetet szeretné itt megnézni és bejárni.

Iskola után élesben

Dunakilitin szakképzett vízi túravezetőkkel kísérik a vendégeket az ágrendszerben: minimum húsz embernek kell összejönnie a túra indulásához, s ajánlott előtte sportbiztosítást kötni. Az alaptúrák egyike a Szigetköz hullámterének bebarangolása: ez egy hétig tart. A vízi út meghatározott időpontokban indul, s közel tízezer forintba kerül a részvétel. A Mosoni-Duna-túra szintén egy hétig tart: a szigetközi ágrendszerben kezdődik és a Mosoni-Duna felső részét érinti.

Négy különböző kempingben alszanak a kenusok: a túra ára alig haladja meg a tízezer forintot. Az úgynevezett „hétvégi túra" – mely szintén meghatározott időpontokban kezdődik – péntek esti kenuiskolával kezdődik, majd szombat-vasárnap már „élesben" folytatódik: ezért egészen pontosan 4463 forintot kell fizetni.

Vadvízi kavalkád

A sátorozási díj 700 forint éjszakánként (gyermek esetében ez 400). A turistaszálló már valamivel drágább: a kétágyas szoba közel háromezer, a négyágyas alig hatezerbe kerül. Az ágrendszer bebarangolásához kenu vagy kajak szükséges: a kétszemélyesért ezer-, a háromért ezerötszáz, a négyszemélyesért kétezer forintot kérnek teljes felszereléssel. A túravezetési díj szintén ezer forintba kerül naponta.

A kemping dunacsúnyi vadvízi kalandot is szervez közel tízezerért. Kránitz Béla túraszervező úgy látja: nemhogy stagnál, hanem az utóbbi években egyenesen csökken a Szigetközbe érkező turisták száma. Náluk az idei előrendelés is gyenge szezont ígér: a szervezett vízi utakat kevésbé keresik, leginkább magánturisták eveznek a szigetközi mellékágrendszerben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magtérkép csúcsdöntéssel

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Szövetsége hatmillió összegyűjtött növényi magot „tart… Tovább olvasom