Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Közös fellépés a bevándorlóáradat ellen

Kritikus méreteket kezd ölteni az illegális migráció és az embercsempészet az Európai Unióban. Több száz afrikai és közép-ázsiai állampolgárt fogtak már el idén az osztrák és a magyar hatóságok is. A két ország most közösen lép fel.

Ausztria már évek óta panaszkodik a külső uniós határok szerintük nem megfelelő magyar ellenőrzésére. Az osztrák hatóságok által elfogott illegális bevándorlókról ugyanis legtöbbször kiderül, hogy a magyar–szerb határon keresztül érkeztek az Európai Unió területére. Ráadásul nemegyszer magyar állampolgárságú embercsempészek segítségével. Az illegális migráció mértéke végül szeptember elején lépte túl az osztrákok tűréshatárát.

„Az EU külső határai könnyen átjárhatók, a tagállami és uniós intézkedések pedig lagymatagok" – így fakadt ki akkor az osztrák belügyminiszter. Kijelentésével egyúttal hazánkra próbált nyomást gyakorolni, hogy tegye hatékonyabbá a határőrizetet a déli határszakaszon. A két ország belügyminisztereinek egyeztetése nyomán aztán osztrák–magyar vegyes bizottság alakult és intézkedési tervet határozott meg a helyzet kezelésére. Ennek eredménye már az elmúlt időszak statisztikájában is mutatkozik.

A rendőrök az eddiginél fokozottabban ellenőriznek az osztrák–magyar határ térségében.
A rendőrök az eddiginél fokozottabban ellenőriznek az osztrák–magyar határ térségében.


Ausztria tranzitországból célország lett. – Augusztus közepétől kezdett nagymértékben nőni az illegális migráció Magyarországon és Ausztriában egyaránt. Az esetek többségében a szerb határszakaszon át jutottak illegálisan hazánkba az elsősorban afgánok, pakisztániak és több észak-afrikai állam menekültjei – mondja Borsa Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője. – A migránsokat sok esetben a déli határszakasznál élő szerb vagy magyar állampolgárságú embercsempészek próbálják Nyugatra vinni, fejenként 1500 és 2500 euró közti összegért. A migráció erősödése mellett további jelentős változás, hogy Ausztria az eddig tranzitország helyett ismét a bevándorlók célországává vált. Jól mutatja ezt a folyamatot az is, hogy augusztus második felében két hét leforgása alatt közel kétszáz illegális bevándorlót fogtak a hatóságok Bécs közelében.

– A helyzet kezelésére jött létre és határozott meg intézkedési tervet egy osztrák–magyar vegyes bizottság. Ennek részeként közös nyomozócsoport alakul az embercsempészet gyökereinek felkutatására.

Továbbá a két ország hatóságai naponta információt cserélnek egymással. Így az összefüggések gyorsabban felismerhetők és hamarabb tudnak reagálni a különböző változásokra. Ugyancsak a megállapodás része a magyar–szerb határszakasz közös megerősítése. Rendőri erők és technikai eszközök biztosításával segíti Ausztria a határőrizetet a szerb határszakaszon.

Mélységi ellenőrzések, több tapasztalat. – Mindemellett a mélységi ellenőrzések közös fejlesztéséről is megegyezett a két ország. Ennek alapján többek közt az osztrák és magyar hatóságok közösen ellenőriznek az Ausztria felé vezető közlekedési útvonalakon. Ezzel nemcsak a kettős intézkedéseket akarják elkerülni, de a csempészek módszereiről is közvetlenül és a helyszínen cserélhetnek tapasztalatot – mondta Borsa Csaba.

Az őrnagy hozzátette: az eredmények már jól látszanak az elmúlt hónap statisztikájában. Közel harminc százalékkal emelkedett az elfogások száma a tavalyi adatokhoz képest. Megyénkben idén eddig már csaknem 400 illegális migráns akadt fenn az ellenőrzéseken és 24 ügyben indítottak eljárást embercsempészet gyanújával. Augusztusban 44, szeptemberben pedig 50 illegális bevándorlóval volt dolguk a rendőröknek a megyében.

Olvasóink írták

 • 3. Star-Spangled 2011. október 11. 01:37
  „Figyeljunk egy picit az EU szerbekre( hatarra) vonatkozo torvenyekre!!!!!! Nem EU-s orszag,de ugy rohangasznak az EU-ba
  mint egy EU-s orszag!!!!! Ez nem a magyarok hibaja,Brusszele!!!!! Igaza van Vikinek mikor ellene ugat az unios
  libsiknek!!!!!!!!! Hajra MAGYARORSZAG!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. robi76 2011. október 07. 19:52
  „Valószínűleg nem jókedvükben indulnak el otthonról.”
 • 1. T. 2011. október 06. 20:06
  „Keletről és délről jönnek, tán ott kellene a hatóságokat kicsit hátsónbillenteni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi-centenárium

Az Ujhelyi Imre Általános Iskola október 7–8-án tartja centenáriumi ünnepségsorozatát. Tovább olvasom