Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Közgyűlés Mosonmagyaróváron: 3 millióval támogatják a helyi kosárlabdát

Elfogadták a Kisalföld Volán Zrt. menetrendi változásait a képviselők, összehangolják a buszok reggeli illetve délutáni indulási időpontjait a vonatokkal.




14.55 - A testületi ülés véget ért, köszönjük olvasóink figyelmét.

14.46 - Információink szerint Mosonmagyaróvár város Kultúrájáért díjat Pintér Éva festőművész kapja, Mosonmagyaróvár város Sportdíjat Drescher Ottó kapja.

14.25 - A képviselők zártülésen döntenek díjak adományozásáról.

14.24 - Módosították a védőnői körzetről szóló rendeletet.

14.22 - A képviselők 2015. február 1. napjától a praxisjog betöltéséig, de legfeljebb 2016. február 1. napjáig terjedő időszakra az 5. számú vegyes fogászati körzet helyettesítéssel történő feladat-ellátásával megbízza Dr. Móritz Csilla Judit fogszakorvost a határozat mellékletét képező megbízási szerződésben foglaltak szerint.

14.15. Együttműködési megállapodásokról döntenek a képviselők, így például az MTE és a Győri Kosárlabda Club közötti együttműködési megállapodásról.

Elhangzik, hogy az önkormányzat 3 millió szponzori támogatást ad a kosárlabda klubnak.  Goda Bálint Zsolt (LMP)  nem ért ezzel egyett, a közpénz elpazarlásának tartja, mert szerinte a kosárlabda nem egy sikersportág. Kovács Tamás (MSZP) ezzel szemben egyetért a támogatással és azt kérdezi, érkeznek-e még minőségi játékosok.

Iváncsics János alpolgármester szerint a szponzori pénz erre is jó lenne.

A képviselők 13 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták az együttműködést.

14.13 - Nem lesz szünet a közgyűlésen, így döntöttek a képviselők. Senkinek sem kell pisilni, és később ráérnek majd beszélgetni - ezt szűrtük le az elmúlt fél percben.

14.11 - Jávor Miklós (Jobbik) miután helyretette leesett mikrofonját, kifejtette: a mosonmagyaróvári határőrlaktanyánál egy 1956-os emlékhely kialakítását szeretnék. Árvay István polgármester szerint támogatható az ötlet.

14.07. Csupa technikai módosításról szavaztak most a képviselők, támogatták például a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosítását

14.04 - Több lesz a fizetős parkoló

A Csaba utca - Kolbai Károly utca és Vízpart utca közötti szakaszán -, illetve a Kert utca útburkolat cseréje után a parkolás vonzóvá vált a fizetni nem kívánó autósok körében, melynek eredménye, hogy a környéken lévő fizető parkolóhelyek kihasználtsága visszaesett - olvashatjuk az előterjesztésben.

 Forgalomszabályozás és a kaotikus állapotok megszüntetése céljából ezen szakaszok fizetővé tételét javasolják, külső zónaként 2-es díjzónás árral. Így a fizető parkolók száma a Csaba utca 26. előtt 19, a Csaba u. 18. előtt 19, a Kert u. 9. előtt 24, míg a Kert u. 23. előtt 14 parkolóval bővül.

Az Ady Endre utcában épült új társasház, illetve a Takarékszövetkezet épületébe a kocsibehajtás céljából korábbi fizető parkolóhelyeken keresztül létesítettek bejárót. Emiatt az Ady Endre utcában lévő fizető 17 parkoló száma 2 férőhellyel csökkent.

12 igen mellett elfogadták a rendeletmódosítást.


13.56 - A településrendezési eszközök módosítása a következő napirendi pont. Ilyen elemek vannak az előterjesztésben: (zárójelben azt írjuk, hogy megszavazták -e.) Károly utca - építési övezeti előírásainak módosítása. (megszavazták.) Elkerülő út nyomvonalának módosítása (ezt a bizottság előzetesen nem támogatta, a képviselők sem tettek így, mert ezt nem ebben a formában kell továbbvinni) , a Terv utca mögötti zöldpark és építési övezet átsorolása (a testület támogatja) ,  Királydomb utca közterület korrekció, beépíthető terület növelése (megszavazták), Mosonyi Mihály lakótelep – garázssor bővítése (nem szavazták meg a korrekciót), Akadémia-dűlő I. ütem – saroktelkeken építési hely felülvizsgálata (a testület támogatja), Akadémia-dűlő I. ütem (Liget lakópark) – építési hely javítása, Cseresznyés utcai ingatlanok lakóövezetbe sorolása (támogatták), Béke utca zöldpark egy részének átsorolása építési övezetbe (nem támogatja a testület a kezdeményezést), Fertősor - megengedett épületmagasság emelése, Mowinpark – megengedett épületmagasság növelése (támogatták),  Kiskapu utca – tervezett útszélesítés törlése (támogatták.)

Hogy mit is jelentenek erről pontosan, ezt később kifejtjük.

13.52 - Elfogadták a MOVINNOV Kft. 2015. évi üzleti tervét is.

13.45 - Elhangzik egy "Képviselő úr, kérem fogja be a száját˝ mondat a polgármestertől. A karzatról, írás közben nem láttuk, hogy kinek szólt a határozott mondat. Lehet, hogy ez így elsőre csak nekünk volt meglepő?
(A soproni közgyűlésen anno ilyet nem hallottam - a szerk.)

13.37 - Az AQUA Szolgáltató Kft. 2015. évi üzleti tervéről tárgyalnak a képviselők. Ezt az előterjesztést sem láthattuk egyelőre.

Szabó Miklós (MPKE) szerint Leitner László ügyvezető egy nagyon jó beszámolót adott le. 14 igen, egy tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

13.31 - A következő napirendhez érve Kovács Tamás (MSZP) kérdezi a Mosonvármegye újság kapcsán, hogy az egy pártlap, vagy az ellenzék is megszólalhat benne? Mert ellenzéki cikket az utóbbi időben nem látott benne.

Árvay István polgármester nem emlékszik rá, hogy a szerkesztők bármikor is visszautasítottak-e egy ellenzéki írást.

Goda Bálint Zsolt (LMP) azt kéri, legközelebb az újság bevételeit is megismerhessék, hogy összehasonlítható legyen a kiadásokkal.

13 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadták a Flesch Károly Non-profit Kft. 2015. évi üzleti tervét.

13.28 - Viszonylag gyorsan elfogadták a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., illetve a Szociális Foglalkoztató 2015. évi üzleti tervét. Ezeket a terveket nem találtuk meg a város honlapjára feltöltött előterjesztések között, így egyelőre nem tudunk hozzászólni.

Azt viszont hallhattuk most, hogy áremelés nem lesz a temetkezéseknél.

13.22 - A beszámolót a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség tevékenységéről egyhangúlag elfogadták. Kovács Tamás (MSZP) kérése volt, hogy gazdasági-pénzügyi kimutatást is szeretne legközelebb a beszámoló mellé.

A szövetség ilyet nem köteles adni - hallhattuk.

13.18 - Érkeznek az észrevételek az első napirendi ponthoz, ami a Kisalföld Volán Zrt. 2014-15 évi menetrendi javaslatáról szólt.

A menetrendi javaslat az előterjesztésben mellékelt anyag szerint, alapvetően helyközi járatok változásából fakad, mely helyközi járatok a helyi közlekedésben is részt vesznek.

A menetrend változtatási javaslatok mindegyike a racionalizálásra törekszik: pl. 5 perces eltéréssel induló járatok összevonásáról, a vasútállomást érintő járatok tekintetében a reggeli illetve délutáni indulási időpontok összehangolásáról a vonatok indulási illetve érkezési időpontjaival. A MoWinPark-ot érintő reggeli illetve délutáni járatok indulási időpontjai 10 perccel korábbi időpontokra változnak, melyből ipari parkunk egyre nagyobb mértékű kihasználtságára lehet következtetni.

A helyi menetrend-módosítások a regionális autóbuszjáratok módosításaiként kerülnek átvezetésre.

Az ülés után bemutatjuk a változásokat.


13.15 - Van egy nagyon jó hírünk: a Kisalföld Volán Zrt. és a Máv együttműködik, amit a kisalfold.hu is megírt cikkében - kívánságként - teljesül: munkanapokon 6.40-kor indul majd az 1-es járat az autóbuszvégről az állomásra, és így eléri a 7.05-kor induló vonatot Győrbe.

13.08  - Napirendi előtti felszólásában Szabó Miklós (MPKE) képviselő levelek elszállításáról beszél. (mármint nem a postaiakéról - jegyzi meg viccesen Árvay István polgármester.)

A közterületeken, a házak előtti lombhulladék, zöldhulladék elszállítása csak a szemétszállító által értékesített zsákokban lehetséges. Örömmel látta, hogy a másfajta zsákok száma csökkent a városban. De még mindig van sok olyan, amit nem szállíthatnak el. Hosszútávon kellene kezelni ezt a kérdést - mondja a képviselő. Ezért azt kéri, hogy még idén a bármilyen zsákban kihelyezetteket szállítsák el, jövőre pedig tegyék kötelezővé a szemétszállító által értékesített zsákokat.

Azt is megtudtuk, hogy Antall József néhai miniszterelnök halálának évfordulójára december 14-én emlékmisét tartanak a Szent Gotthárd templomban.

13.01 - Valamennyi képviselő megérkezett, és bejelentkezett, a testület  határozatképes. Elkezdődik a közgyűlés.

Előzmények:

A napirendek között szerepel a Kisalföld Volán Zrt. 2014-15 évi menetrendi javaslata.

Szavaznak a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. 2015-ös üzleti tervéről, ugyanígy terítéken lesz a Flesch Károly Non-profit Kft., az AQUA, a Panta Aqua Zrt. és a MOVINNOV Kft. jövő évi üzleti terve.

A képviselők döntenek az 5. számú vegyes fogorvosi praxis ellátásáról is. Két díjról szavaznak, kiderül, ki kap „Mosonmagyaróvár város Kultúrájáért díjat˝ és „Mosonmagyaróvár város Sportdíjat".

Tartsanak velünk, kövessék online a közgyűlést!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1300 eurót ér egy élet?

Szinte az egész város ismerte Norbit Tovább olvasom