Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Közgazdászból csokigyártó

Foki Izabella Londonból költözött Albertkázmérpusztára, ahol 2011-ben megalapította férjével a csokoládéműhelyét. Idén már Budapesten, a Vörösmarty téren árulták a kézműves-csokoládéjukat.
Foki Izabella Londonban élt, s közgazdászként dolgozott, ám 2011-ben úgy hozta a sors, hogy hazajött Magyarországra, s költözött Albertkázmérpusztára, amikor is felmerült a kérdés, hogy mihez kezdenek férjével a határszéli településen.

Izabella elmondása szerint tisztában volt vele, hogy a faluban nincs munkalehetőség, így válaszút elé került: folytatja azt, amivel Londonban foglalkozott, ám akkor talán csak hétvégente lehet otthon, amikor azonban a férjének kell útra kelnie, vagy pedig más, valami új után néz.

Akkoriban felmerült az, hogy egy pizzériát üzemeltetnének helyben, de erről hamar lemondtak. A második gondolat viszont a csokoládéval kapcsolatos volt. „Egyszerű, szeretjük a csokit" – válaszolta Izabella arra, hogy miért éppen az édességgyártást választotta hivatásaként.

Készül az édesség a Futrinka utcában – több mint 30 Celsius-fokos a folyékony csokoládé, amelyből finomságok lesznek.
Készül az édesség a Futrinka utcában – több mint 30 Celsius-fokos a folyékony csokoládé, amelyből finomságok lesznek.

Először az interneten nézett oktatóvideókat, vásárolt DVD- filmeket, könyveket. Aztán nem sokkal később Belgiumban a Csokoládé Akadémián szerzett az édességgel kapcsolatos hasznos tudást. Azért ott, mivel akkor még hazánkban nem lett volna erre megfelelő lehetőség. Elmondása szerint sokat változott a terméke az elmúlt években, mivel az alapokat, az elméletet megtanulta, de ám ő is fejlődött, s így a termék is. Emellett próbált újabb technikákat is alkalmazni, a bonbonkészítés és a forró csokoládé rejtelmeit is tanulta.

Izabella hétvégente kézmű- vesvásárokra is jár. Tavalyelőtt karácsonykor még egy-két kisebb vásáron árulta termékeit, ám legutóbb már a budapesti Vörösmarty téren kínálta édességeit.
A csokigyártó műhelybe minden évben érkeznek óvodás és iskolás csoportok is, s a gyerekek bepillanthatnak a csokoládékészítés mesterségébe. Izabella elmondta: szeret Albertkázmérpusztán élni, ám Londonba is szívesen visszaköltözne, de a csokimanufaktúrája mostanra már ideköti a határszélre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmuk egy színház

A Baráti Kör a Művészetért Alapítvány tagjait a magyar kultúra napján jutalmazták. Tovább olvasom