Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Kormányzati lépést vár az Euro Vegas

A Hegyeshalom és Bezenye határában megvalósuló Kristályváros néven elhíresült nagyberuházás előkészítése a látszólagos nagy csönd ellenére gőzerővel folyik és várhatóan az év végére megszületnek a beruházás elindításához szükséges kormányzati döntések is.
Foxwoods: A helyszínen szerezte tapasztalatait az országgyűlési képviselő.
Ezt támogatja Stipkovits Pál, az Amerikába kiutaztatott országgyűlési képviselő is. Mint arról lapunkban korábban több ízben is beszámoltunk, egy amerikai befektetőcsoport Hegyeshalom és Bezenye határában 540 millió schillingért 1,8 millió négyzetméteres földbirtokot vásárolt még 2001 nyarán Hans Asamer osztrák ingatlanbefektetőtől. Itt játékkaszinót és szabadidőparkot kívánnak létrehozni Crystal City néven. A nemzetközi sajtóban is napvilágot látott információk szerint amerikaiak, akik egymilliárd dollárt fektetnének be a hármas határon.

Az M15-ös autóút menti kaszinó- és hotelkomplexum alapításával kapcsolatosan azonban már jó ideje nem történt érdemi előrelépés, a környéken élőkben pedig kérdőjelek fogalmazódtak meg a befektetők szándékának komolyságát illetően. A közelmúltban azonban felgyorsultak az események az

Euro Vegas előkészítése körül. Stipkovits Pál országgyűlési képviselő az amerikai befektetők invitálására kétnapos munkalátogatáson vett részt az Egyesült Államokban, hogy megtekintse azokat a már több éve működő létesítményeket, amilyet a térségben akarnak megvalósítani. A honatya a Kisalföld kérdéseire válaszolva beszélt a befektetők elképzeléseiről, a megvalósítás üteméről, illetve az ehhez szükséges kormányzati döntésekről.

Először államtitkárokkal tárgyaltak az amerikaiak

– Az amerikai üzletemberek a közelmúltban jártak Magyarországon, fogadtam őket a Parlamentben és a közreműködésemmel találkoztak a turisztikai és a pénzügyi államtitkárokkal. Látogatásuk célja volt, hogy tájékozódjanak a kormány hozzáállásáról, s arról, van-e fogadókészség egy ilyen nagyságrendű és jellegű beruházásra. Tudni szerették volna továbbá, hogy biztosított-e a befektetett tőke megtérülése, illetve a kormányzat kész-e a tőkemegtérüléshez szükséges döntések meghozatalára.

– Milyen döntésekről van szó?
– Ezek egyrészt a szükséges engedélyek biztosításához szükségesek, illetve, mivel ilyen nagyságrendű beruházásról van szó, bizonyos adókedvezményeket szeretnének kapni a befektetők.

– Miért hívták önt az Egyesült Államokba?
– A parlamenti látogatás során fogalmazódott meg, hogy az amerikai üzletemberek szívesen megmutatnák azokat a már több éve működő létesítményeket, amilyet meg akarnak valósítani a hármas határon is. Erre az útra került sor a közelmúltban, amikor az előkészítésben részt vevő budapesti üzletemberekkel, s a terület felett rendelkező Asamer úr szakembergárdájával éltünk a lehetőséggel és elfogadtuk a meghívást. Egy rendkívül intenzív villám-munkalátogatáson vettünk részt az Egyesült Államokban. Tengerentúli tartózkodásunk két napja alatt két olyan létesítményt látogattunk meg, ami jellegében hasonló az ide szánthoz. A látogatást arra is felhasználtuk, hogy az ott tapasztaltakat adaptáljuk a magyar viszonyokra.

Komplex szolgáltatás a rezervátumban

– Mit tapasztalt az Egyesült Államokban?
– A látogatás meggyőzött arról, hogy a befektetők célkitűzései reálisak, megalapozottak és készek olyan irányba formálni azokat, hogy ráépüljön a helyi viszonyokra. Amikor először hallottam arról, hogy Bezenye és Hegyeshalom közt mi készül, ezt én is fenntartásokkal fogadtam. A fenntartásaimat az is erősítette, hogy éveken keresztül fel-felröppentek a hírek újabb befektetőkről, ám semmi érdemi lépés nem történt. A feltételek azonban ma már sokkal kedvezőbbek, kiérleltebbek. Egyrészt rendelkezésre áll most már a teljes terület, másrészt pedig előkészítés alatt állnak azok a döntések, amiket a kormánynak meg kell hoznia.

Az amerikai tapasztalataim alapján a magyarországi helyszín ideálisnak mondható, hiszen az általunk végigjárt szabadidőközpontok New Yorktól mintegy háromszáz kilométerre, egy indián rezervátum közepén, természetvédelmi területen valósultak meg. A kihasználtságuk ennek ellenére nagyon magas és üzleti szemp ontból is sikeres vállalkozások. Komplex szolgáltatásokat nyújtanak. Nemcsak játéktermek állnak rendelkezésre a vendégek számára, hanem fitnesz- és egyéb szabadidős-sport szolgáltatások is kiegészítik. Ez biztosítja, hogy huszonnégy órás folyamatos nyitva tartás mellett mindig pezsgő élet van a szabadidőközpontban.

Tranzit buszjáratok hordják folyamatosan a vendégeket a nagyobb városokból. Ezek a létesítmények több ezer embert foglalkoztatnak, magas színvonalú munkahelyet biztosítanak számukra. A térségben megvalósuló komplexumnál mindezeket figyelembe kell venni. Ennek a beruházásnak az elsődleges haszonélvezői természetesen a területileg illetékes önkormányzatok – Bezenye és Hegyeshalom – lesznek, de látni kell azt is, hogy az egész térségre nagy hatással lesz.

– A munkalátogatás során az amerikai üzletemberek készségesnek mutatkoztak arra, hogy a helyi sajátosságokat is beépítsék a készülő megvalósíthatósági tanulmányba. Így a szabadidőközpont sokkal nyitottabb lesz. A vendégkörét nemcsak a környékről, hanem Európa országaiból szervezi majd, számukra biztosítani lehet azokat a szélesebb körű szolgáltatásokat, amiket a térség nyújtani tud. Ez elsősorban a gyógyturizmust jelenti, mivel azt tapasztaltam, hogy az amerikai szabadidőközpontban a vendégkör közel ötven százaléka nyugdíjas. Ezért lehetőséget látok arra, hogy a gyógyászati szolgáltatások és a térségben lévő termálfürdők is hasznot húzzanak a projektből.

Kormányengedély és adókedvezmény

– Mikorra várható a beruházás tényleges elindítása?
– A közeljövőben létrejön egy magyar–osztrák–amerikai vegyes vállalat, amiben az előkészítésben részt vevő magyar üzletemberek, a hegyeshalmi ipari park tulajdonjogával bíró Hans Asamer és az amerikai befektetők vesznek részt.

A vállalat feladata lesz az év végéig az amerikaiak részéről egy megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv készítése, a magyar fél részéről a helyi engedélyeztetési eljárások és a szükséges kormányzati döntések előkészítése. Amennyiben ezek a döntések az év végéig megtörténnek, akkor jövőre már a konkrét építéssel kapcsolatos engedélyeztetési eljárás is megindul. Az első ütemben közel 100 milliárd forintos nagyságrendű beruházás valósul meg. Ez a beüzemelési tapasztalatok alapján, a jelentkező igények figyelembevételével bővülne aztán tovább.

Az engedélyeztetési eljárások várhatóan egy évet vesznek igénybe. Azt követően viszont két év alatt megvalósulhat az első ütem. A látogatásom célja többek közt az is volt, hogy meggy őződjem arról, milyen hatással lesz a beruházás a régióra. A tapasztalatok alapján egyértelműen állíthatom, hogy az egész térség életminőségére pozitív hatással lesz. Érdemes támogatni a program megvalósulását és én is azon leszek, hogy az érintett önkormányzatok kérésének megfelelően megszülessenek azok a kormányzati döntések, amik a beruházás sikerét, illetve megtérülését biztosítani fogják – összegezte a véleményét Stipkovits Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az uszoda, jövőre várossá lehet Jánossomorja

Jánossomorja megpályázza a városi címet. A sikerhez hozzájárulhat, hogy elkészült a település… Tovább olvasom