Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Konténerház a hajléktalanoknak krízisidőben

Várhatóan ma érkezik a mosonmagyaróvári hajléktalanok átmeneti szállása mellé az a konténerház, mely a téli krízisidőszakban nyújtana menedéket a fagy elől a fedélnélkülieknek.
A hideg időszakban visszatérő kérdés Mosonmagyaróváron, hogy mi legyen azokkal a fedélnélküliekkel, akik – mert nem tudják betartani az intézmény házirendjét – kiszorulnak a hajléktalanok átmeneti szállásáról. Az előző években például a laktanya gazdasági épületében húzták meg magukat, ám azt mostanra lezárták. A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény pályázott egy konténerház beszerzésére, azt azonban akkor elutasították. Mostanra megoldás született.

Verrasztó István a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló lakójaként örül, hogy télire van tető a feje fölött.
Verrasztó István a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló lakójaként örül, hogy télire van tető a feje fölött.


– A Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel való egyeztetés szerint egy konténerházat kapunk, melyet a szálló kerítésén kívül helyezünk el. Aki nem tudja betartani a szálló szabályzatát, annak itt biztosítunk fedelet és alacsony küszöbű ellátást a hideg időszakban. Életmentő céllal, várhatóan április végéig. A házat a napokban bútorozzuk be, és mintegy hat-tíz személynek tudunk itt hajlékot nyújtani – mondta el érdeklődésünkre Szépe István szállóvezető, aki szerint ezt a létesítményt esténként nyitnák ki a rászorulóknak. Egyébként az intézmény nappali melegedőjében éjszakára is lehet már most maradni, hárman-négyen élnek is ezzel a lehetőséggel naponta.

– Az átmeneti szállón élők az előbbiekkel szemben – akik ingyenesen kapnak segítséget – térítési díjat fizetnek a szolgáltatásokért, lakhatásért. Jelenleg a 43 férőhelyes szálló teljes kihasználtsággal működik. Fontos az itt élők integrálása a társadalomba. Ezt a szociális munka eszköztárát felhasználva kívánjuk elérni. Az itt lakók mintegy ötöde tud visszamenni a családjához vagy új életet kezdeni – fejti ki a szállóvezető.
Az intézmény sikeresen pályázott a Hajléktalanokért Közalapítványnál, így jelenleg négy személy lakhatását tudják mosonmagyaróvári albérletekben biztosítani. Ők korábban a szállón laktak, most az albérlet- és rezsiköltségüket állják pályázati pénzből. Ezért cserébe különféle tanácsadásokon kell részt venniük és havi húszezer forintot kell megtakarítaniuk (utóbbi összeget a későbbi lakhatásukra fordítják). Hasonló pályázaton segítik egy szállólakó foglalkoztatását. Az ő bérét, annak járulékait fizetik pályázati forrásból január végéig és várhatóan a munkaadó továbbra is foglalkoztatná. Szépe István bízik benne, hogy ezen programokhoz a továbbiakban is kapnak anyagi segítséget.

A szállóvezető a mecénásoknak is köszönetet mondott. Ottjártunkkor épp egy neve elhallgatását kérő hölgy hozott szendvicseket, nem először. A mosonmagyaróvári Rotary klub is készül az ünnepekre csomagokkal, de az Életfa Egyesülettől is sok segítség érkezik: így legutóbb az albérletek bútorozásában működtek közre, illetve egy salgótarjáni házaspárnak az útiköltségét állták, hogy a karácsonyt családjuk körében tudják tölteni.
Az 58 éves Verrasztó István másfél éve él a hajléktalanszállón, miután Pest megyéből ide költözött. Mint mondja, kora miatt nehezen tud elhelyezkedni, pedig legutóbb hat helyen is próbálkozott. Abban bízik, hogy festőszakmával a kezében tavaszra majd csak lesz munka.

Étel és ruha rászorulóknak. A Mosonmagyaróvári Önzetlen Szolgálat december 15-én, szombaton 11 órától délután 4 óráig a hajléktalanszállón (Barátság utca 4.) jótékonysági rendezvényt szervez: ingyenes étel-, tea- és ruhaneműosztással egybekötött karitatív napra várják a rászorulókat. A hagyományteremtő szándékkal elindított programra várják a további felajánlásokat is.

Olvasóink írták

 • 3. Contar 2012. december 13. 05:24
  „2. Lone_wolf.
  Nem kell általánosítani, inkább végigolvastad volna a cikket!
  A képről sem gondolható, hogy hajléktalant ábrázol!”
 • 2. Lone_wolf.. 2012. december 12. 21:22
  „Felesleges pénzkidobás.Persze jól mutat a médiában.Szeegény hajláktalanok.Ismer is vki egyet is közülük?Legtöbb utolsó aljanép.”
 • 1. Losba 2012. december 12. 17:22
  „...akik nem tudják betartani a szabályokat....magyarul részegek...remélem a kisalföld újság csinál egy képet ennek a konténernek a decemberi, majd a februári állapotáról...csak kíváncsiságból...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagavató ünnepség a Bolyaiban

A mosonmagyaróvári Bolyai-iskola szalagavató ünnepségének ad otthont a Flesch Károly Kulturális… Tovább olvasom