Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kompra válthatják a támogatást

Szakmai fórumot tartottak a Bős és Dunaremete között kompjárat beindításában érdekelt települések.

A 3,23 millió eurós beruházásban magyar oldalon az engedélyek beszerzése, szlovák részen az önrész előteremtése jelenthet nehézséget.

A Bős és Dunaremete közötti kompjárat elindításának 85 százalékára uniós forrást nyert a szigetközi és csallóközi önkormányzatokból alakult konzorcium: erről a hivatalos értesítést nemrégiben kapták meg. Tíz százalékot a magyar állam, ötöt pedig a pályázatban részt vevő települések vállaltak.

˝Most próbáljuk aprópénzre váltani a jóváhagyott uniós pályázatunkat˝ – kezdte Kvarda József, Nagyszombat megye alelnöke. ˝A kompjárat összeköttetést jelenthet Szigetköz és Csallóköz között, s nagy lehetőség lehet a két térség életében. Bár már tavasszal értesültünk arról, hogy a vízi összeköttetésre beadott projektünk nyert, erről hivatalos írásbeli értesítést még csak most kaptunk. Eddig tehát nem tudtunk foglalkozni a kérdéssel. A határozat kézhezvétele után szükség volt a fejlesztésben érdekelt partnerek megbeszélésére. Az adminisztrációs feladatok elindulnak: például a kivezető utak, a kikötőépületek kiépítéséhez szükséges dokumentumok beszerzése. Elsősorban magyar oldalon akadnak gondok az engedélyek beszerzésével, de nálunk is van még ilyen jellegű feladat˝ – mondta.

Kikötő: Jövőre már nemcsak csónak, hanem komp is kiköthet.
Kikötő: Jövőre már nemcsak csónak, hanem komp is kiköthet.

Portálunk azt kérdezte: a következő szezonra elindulhat-e a kompjárat a két ország között. ˝Mindent megteszünk azért, hogy így legyen, ám erre nincs garancia. Az azonban az ülésen is elhangzott: lehet, hogy ez is kevés lesz, s csak 2012-ben közlekedhet majd a vízi jármű. Hidat már építettünk közösen, kompot és azzal járó infrastruktúrát még nem. Mindenki úgy áll azonban hozzá, hogy ha lehetséges, jövőre már legyen összeköttetés a két település között.˝

Kvarda József arról is beszélt, hogy az öröm mellett szlovák oldalon pénzügyi gondokkal is küzdenek. ˝A pályázat önrészének előteremtése nem kis gondot jelent nálunk. A szlovákiai önkormányzatok ugyanis anyagi nehézségekkel küzdenek. Erre csak egy jó példa: Csenke község polgármestereként azt tapasztaltam, hogy falunk valamennyi feladata ellátására az elmúlt hónapban 2000 ezer eurót kapott a szlovák államtól. Ez jóformán az iskolaigazgató és mondjuk a takarítónő fizetésére elég. A projekt vezető partnere, Bős sincs könnyű helyzetben, de Nagyszombat megyének is akadnak gondjai, hisz idén 10 millió euró kieséssel számolhat. A megbeszélésen a magyar oldali települések nem beszéltek anyagi nehézségekről˝ – tájékoztatott.

Kvarda Józseftől azt kérdeztük: nem tartanak-e attól, hogy esetleg erőn felül vállaltak, s veszélybe sodorja a projekt az érintett települések költségvetését? ˝Kétségkívül komoly, de azért nem tragikus a helyzet. Azt gondolom, hogy a jóváhagyott uniós támogatás révén biztosan megtaláljuk a megoldást˝ – mondta el Kvarda József.

Olvasóink írták

  • 3. pidali 2010. július 19. 21:58
    „akkor ősszel kompról fogok márnázni!!!!!!!!!!”
  • 2. Tmoha 2010. július 19. 18:51
    „A cikk akkor lett volna teljes, ha megtudtuk volna a magyarországi résztvevők neve, hogy áll a felkészülés, és kiken múlik -nevesítve- a szükséges engedélyek kiadása!”
  • 1. hovatovabb 2010. július 19. 09:23
    „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dórát és Szabolcsot kedden hozzák haza

Holnap szállítják haza a hajóbalesetben elhunyt áldozatok holttestét. - Fehér koporsóban temetjük… Tovább olvasom