Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Költöznek a westernlovak

Lipót - Egymillió euróból közel tíz hektáron ötven amerikai westernlovat, úgynevezett Quarter Horse fajtát tartana egy német tenyésztő Lipóton. A területet már megvásárolta: nemzetközi lovastáborokat, gyermektáborokat, versenyeket szervezhet itt, s úgy tervezi, feleségével a ranchre költözik.

Andalúziában tenyésztette azokat a lovakat a német Uwe Hirschauer, amelyeket most egy Lipóton felépített ranchen szeretne tartani, s megmutatni az érdeklődőknek. Nem akármilyen négylábúakról van szó: a rendkívül értékes, úgynevezett Quarter Horse fajtáról, melyet fajtatiszta tenyésztési eljárással, esetenként angol telivérrel való keresztezéssel tenyésztenek.

Westernlovak: Ötven érkezhet belőlük Lipótra, igazi idegenforgalmi látványosságot teremtve.
Westernlovak: Ötven érkezhet belőlük Lipótra, igazi idegenforgalmi látványosságot teremtve.

A tenyésztő tegnap Lipóton tárgyalt: a Darnózseli felől Lipótra vezető vadgesztenyesor jobb felére eső területet már megvásárolta, s állítása szerint „azonnal kezdené is a beruházást". Felesége szlovák, Pozsonyban élnek, de amint elkészül a létesítmény, Lipótra költöznek. A természeti adottságok, a termálfürdő adta idegenfogalom, az infrastrukturális lehetőségek és az autópálya közelsége miatt választották Lipótot. A westernlovak igazi kuriózumot jelenthetnek ezen a vidéken, s a német vállalkozónak is nagy tervei vannak: nemzetközi lovastáborokat, versenyeket szervezne. Ötven négylábú élne kezdetben a ranchen, ebből huszonöt már egy határszéli istállóban várja, hogy mielőbb új otthonába jöhessen. A közel tízhektáros területen három nyitott, valamint zárt istállót, s tizennyolc lóbokszot terveztek. Számításaik szerint a beruházás egymillió euróba kerül majd, s ha lehetőség nyílik rá, pályázati forrásokat is felhasználnának.

A Quarter Horse fajtát a spanyol hódítók által Amerikába bevitt lovak és azok leszármazottai alkották. A későbbi angol bevándorlók által meghonosított lóversenyek döntő módon befolyásolták a fajta alakulását. A versenyteljesítmény és a gyorsaság fokozása céljából Angliából importáltak versenylovakat, amelyeket a már meglévő állománnyal kereszteztek. A Quarter ló neve a negyed mérföldes lóversenyből (quarter mile race) származik. Ez egy körülbelül 400 méteres rövidtávfutó versenyt takar, amely két versenyló között dől el. Negyed mérföldes távon a Quarter Horse máig is a leggyorsabb, legyőzhetetlen fajta. Közel 4 millió bejegyzett példányával az USA – és az egész világ – legnagyobb egyedszámmal rendelkező lófajtája. Európában, ahol 20 éve még szinte ismeretlen volt, mára 60 ezer példánya él. A ló a maga 145–155 centiméteres magasságával kimondottan harmonikus testfelépítésű, izmos és erős állat. Súlya rendszerint 500 és 600 kilogramm között mozog. Hihetetlenül robbanékony és fordulékony, ehhez párosul higgadt természete, munkaszeretete és szorgalma. Tartása és etetése egyszerű: ideális munka- és családi ló. Amerikában ezt a fajtát a westernlovassportban, a galoppversenyeken, az ugrósportban, a militaryban, a díjlovaglásban, a fogatsportban, a ranchek munkalovaként valamint hobbilóként is használják. Európai tenyésztésének célja a westernsport- és hobbilovaglás.

Olvasóink írták

 • 4. mylucky 2009. november 23. 20:33
  „:)”
 • 3. énírtam 2008. augusztus 17. 08:28
  „Szerencsétlen lovak nem tudják mit hordanak a hátukon.”
 • 2. turizmus 2008. augusztus 17. 03:40
  „Pályázati forrást ír,nem támogatást, és ezt is csak az újságíró.A közelmúltban komoly lehetőség volt turisztikai témájú pályázatok benyújtására.Feltételezem,hogy ilyenre gondolnak majd ők is a jövőben.
  Egyébként pedig,ha ez megvalósul,ez olyan attrakció a térségben,melyet külföldön már rég feltaláltak.”
 • 1. Agykontrol 2008. augusztus 16. 16:33
  „"Számításaik szerint a beruházás egymillió euróba kerül majd, s ha lehetőség nyílik rá, pályázati forrásokat is felhasználnának."
  MILLIÓKRÓL BESZÉL;DE MÁR TÁMOGATÁSRÓL IS!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontossági lista készült a javítandó utakról

Kistérség - Elfogadja a Magyar Közút Kht. útfelújításokra vonatkozó javaslatait, ám négy másik… Tovább olvasom