Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Kíváncsiságtól a drogtermesztésig

A hat évig kábítószerező, megyénkben tanuló fiatalember a füves cigitől a kemény drogokig kipróbált már mindent. Kísérleteiről, függőségéről, lebukásáról mesélt lapunknak.
Kábítószer: Testileg és lelkileg is tönkreteszi az embert.
A huszonéves fiú jelenleg „tiszta". Megszenvedett érte; több évig küzdött a kábítószer-függőségével. A névtelenséget kérő fiatalember tanulságos történetét megosztotta lapunkkal.

Nászúton az anyaggal
– 1996-ban jutottam először droghoz – kezdte a fiatalember. – Könnyű droggal, füves cigivel kezdtem. A haverokkal vettük kíváncsiságból, épp szilveszterre készültünk. Az elsőt megsodorva kaptuk, ugyanis ekkor még nem értettünk a technikájához. Tetszett a dolog, így egy hónap múlva újra kipróbáltuk. Ezután két hónapig semmi. Ekkor még úgymond nászúton voltam az anyaggal, minden egyes alkalom jó volt és csak kóstolgattuk egymást. Lassan aztán besűrűsödtek az alkalmak és egy nap rádöbbentem, hogy már hiányzik. Ekkor már szívtam otthon, a suliban és minden eldugott helyen a városban a haverokkal.
„Még ha időnként el is határoztam, hogy leállok, a barátok kínálásának nem tudtam ellenállni. A szüleim előtt egy darabig titokban tudtam tartani: a lebukás ellen megoldást jelentett a szemcsepp. Aztán egy idő után már az sem érdekelt, hogy mit szólnak a kitágult pupillámhoz."

Óriási összeg a szerre
– Három évig felváltva kendert és LSD-t használtam, ugyanis a triptől elég erős rémálmaim voltak. Három éve kipróbáltam az Extasyt, és elkezdtem partikra járni. Sajnos, az exnél sokkal nagyobb a rászokás veszélye. Ez alatt az idő alatt körülbelül negyven alkalommal fogyasztottam LSD-t. Az amfetaminokkal egy év alatt értem el ezt a számot. Egyre keményebb drogfogyasztóvá váltam: szúrtam amfetamint és speedet is. Mindezek mellett a füvön végig erősen rajta voltam. Napi 5-6, hétvégén tíz jointot is elszívtam.
Óriási összegeket költöttem fűre és hogy anyagilag jobban kijöjjek, magam is termeltem. Mivel nagy mennyiség állt rendelkezésemre, árultam is. Ennek egy csúnya lebukás vetett véget. Tapasztalatból tudom, hogy a fűnek igenis vannak elvonási tünetei: álmatlanság, kézremegés, sóvárgás, lelki függőség és paranoia. A könnyű drogok fogyasztásánál megfigyelhető, hogy a függők, ha nincsenek beszívva, akkor boldogtalanok és céltalanok, sőt néha még agresszívak is. Képtelenek elviselni a hétköznapok szürkeségét.
– 2001-ben megpróbáltam leállni, úgy érzem, ez idén végre sikerült. Nagyon hosszú folyamat volt, rengeteg szenvedéssel. Leszokáskor először elkezdtem keményen inni. Közben az amfetaminról is leálltam, mindenféle elvonókúra és gyógyszer nélkül. Most itt vagyok, hat év drogozás után, jelentős májkárosodással. Próbálok az élet felé fordulni, de nagy űrt érzek a lelkemben. Úgy érzem, az ex használatától még évekig nem fog megfelelő mennyiségű boldogsághormon termelődni a szervezetemben. Üzenem azoknak a fiataloknak, akik a könnyű drogokat használják, vagy el akarják kezdeni: le lehet szokni róla, de nagyon nehezen. Tapasztalatom szerint igen nagy árat kell fizetnie az embernek érte mind testileg, mind lelkileg – mondta a fiatalember.

Korábban a témáról:

Egyszerű drogteszt aggódó szülőknek (Kisalföld 2003-03-19)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem készült el időben a terv

Közművesített telket vásárolt a Fördős család tavaly Ásványrárón. Meglepetés akkor érte őket, amikor… Tovább olvasom