Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Kitolják a városközpontot

A történelmi városközpont felújítása után most a folyóparti szakasz fejlesztésébe kezdtek Pozsonyban.
Kattintson a képre >>
A történelmi városközpont felújítása után most a folyóparti szakasz fejlesztésébe kezdtek a szlovák fővárosban. A városvezetés az eddig elhanyagoltabb Duna melletti részek vonzóvá tételéhez keresett és talált befektetőt. Hajókon már eddig is sok turista érkezett a városba, ám ezt az ágat továbbfejlesztenék. Helyszíni riportunkban bemutatjuk, mely nyugati cégek s mibe fektettek Pozsonyban.

Duna fölé nyúló épülettel

Kezdjük a sort a River Parkkal, amit elsőként láthatnak meg a Rajka felől – Petrzalkán keresztül – érkezők. Az új hídról leérve, a vár alagútja melletti részen kezdik el építeni ezt a Duna menti központot. A kivitelező a J&T Finance Group, tervezője pedig egy holland mérnök. A beruházás összértéke 120 millió euró, a tervek szerint az egyik épület – melyet River House-nak neveznek – a Duna fölé nyúlik. A központban kizárólag luxuslakások lesznek: a lakóknak személyzet teljesíti a kívánságait, s a parton jacht- és kisebb hajókikötő is épül.

Egy ötcsillagos hotel és irodahelyiségek is rendelkezésre állnak: a központot három éven belül fejezik be. A Duna bal partján, a vár mellett egy hajóállomás is épül. Ottjártunkkor daruk segítségével dolgoztak a munkások: német cégek befektetéséből egy hajókikötőt és hozzá tartozó rezidenciát „húznak fel".

250 millió euróból

Az Öreg híd és a nemrég átadott Apolló híd között, a folyó bal partján – ahol most raktárak, öreg épületek állnak – új városrész épül Eurovea néven. Ennek kivitelezője egy ír ingatlanfejlesztő cég. A beruházás 250 millió euró, a városrész magja a Szlovák Nemzeti Színház lesz. 250 lakás, egy ötcsillagos szálloda, egy 55 ezer négyzetméteres üzletközpont, irodaházak, egy park és 150 üzlet épül: várhatóan két és fél évig tart a munka, s 3300 új állás lesz a negyedben.

Másfél év múlva kész

Már novemberben elkezdik a Kollár téri parkoló helyén a Park One irodaház kivitelezését. A 22 millió eurós projekt a Convergence Capital cég befektetése. Csaknem 13 ezer négyzetméteren, 180 parkolóval épül ki a központ. Kiskereskedelmi egységek, éttermek várják a látogatókat és az ott dolgozókat. Az irodaházat várhatóan 2007 első negyedévében adják át.

A hármas határ mentén is

A pozsonyi városfejlesztési tervek összefüggésben vannak az osztrákok által tervezett hármas határ menti ökológiai folyosóval. A szlovákok úgy látják: a magyar határtól néhány kilométerre a Duna-holtágak mellett fekvő községekben rekreációs fejlesztési lehetőségek vannak.

Gabriel Cech, a pozsonyi várostervezési iroda munkatársa szerint a szlovák főváros fejlesztési területei Magyarországra és Ausztriára is kiterjedhetnek. Infrastrukturálisan a város egy négy negyedet képező egység három részét foglalja magában, a fennmaradó rész a határokon kívül esik. E területeket is szeretnék bevonni a fejlesztésbe. A város észak–déli irányban is megosztott: a hegyekből elér a sík vidékre, s ezt követi a Duna folyása és kiszélesedése.

A fejlesztések során a nemzetközi szempontokat is figyelembe kellett venni például a hajózásnál. Korábban két variációról esett szó, a végső tervekben végül csak az ökológiai folyosó kiépítésével számoltak, mely szlovák részen az autópályától kezdődne. Azon is dolgoznak a szakemberek, hogy a folyót miképp tudnák a fővárosba jobban bevezetni.

Különösen nagy potenciálokat látnak a külső részek közül a Petrzalka–Kittsee és a Rusovce–Jarovce közötti területeken. Elsősorban rekreációs övezet kialakításán gondolkodnak a Duna melletti holtágaknál fekvő községekben. Nagy vízterületek vannak Pozsony alatt, s az ebből fakadó előnyöket is szeretnék minél jobban kiaknázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ütés a Szigetköznek

Szakács Imre, a megyei területfejlesztési tanács elnöke tájékoztatta a közös szándékról az országos elnököt, aki nemrégiben – a korábbi előzetesen pozitív visszajelzések után – elutasítóan válaszolt a kérésre. Levelében azt írja: „A költségvetés az országos jelentőségű területfejlesztési programok között jelenleg is kiemelt támogatást nyújt a Szigetköz és térsége, valamint a Mosoni-Duna területfejlesztésének, rehabilitációjának megoldására. Tovább olvasom