Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Kistérségi segítség a kórháznak

A kistérség támogatásával nagy értékű orvosi műszert szerezhetett be a Karolina Kórház.

Nagyra értékeli a kistérség évek óta tartó segítségét dr. Bertalan István főigazgató. Mint mondta: a környező települések és a Karolina együttműködése példaértékű. A kórház számára azért is nagyon fontos ez a civil összefogás és támogatás, mivel az elkövetkezendő időszak uniós pályázatainál kiemelt szempontként veszik figyelembe ezt a területet. Így az évek óta tartó jó kapcsolatot a támogatások elnyerésében is kamatoztathatják majd. A főigazgató bízik abban, hogy ez az összefogás és együttműködés a jövőben is ilyen sikeresen működik a környező településekkel.

Annál is inkább, hiszen a kistérség lakosságának teljes egészét a Karolina Kórház-Rendelőintézetben látják el. A támogatás segítségével 3,5 millió forint értékű műszert tudtak beszerezni a gasztroenterológia részére. Ehhez 1,2 millióval járult hozzá kistérség, a fennmaradó összeget pedig a kórház saját költségvetéséből fedezte.

Az új műszer nagy előrelépést jelent a gasztroenterológiai ellátásban – felvételünkön dr. Pécsi Gyula, Botos Gábor és dr. Bertalan István.
Az új műszer nagy előrelépést jelent a gasztroenterológiai ellátásban – felvételünkön dr. Pécsi Gyula, Botos Gábor és dr. Bertalan István.

– A települések továbbra is magukénak érzik a kórházat – hangsúlyozta Botos Gábor, a hivatal kistérségi koordinátora. Mint mondta: jelenleg különösen fontos, hogy az elmúlt időszak átszervezései sem változtattak ezen a hozzáálláson.

A települések egyhangúlag szavaztak most is a támogatásról, függetlenül attól, hogy ki az intézmény fenntartója. Ezúttal is 1,2 millió forinttal segítették az intézmény műszerbeszerzését. Az összeg negyedét a társulás megtakarításából fedezték, míg a fennmaradó részhez a települések lakosonként húsz forinttal járultak hozzá. Botos Gábor hozzátette: a kistérség elkötelezett, hogy a továbbiakban is hasonló mértékben támogatja évente a Karolinát.

– A támogatás segítségével beszerzett endoszkópos műtétekhez használatos elektrosebészeti vágókészülék nagy előrelépést jelent a gasztroenterológiai ellátásban – tudtuk meg dr. Pécsi Gyula gasztroenterológus főorvostól.

A kistérség lakosságának teljes egészét a Karolina Kórház-Rendelőintézetben látják el.
A kistérség lakosságának teljes egészét a Karolina Kórház-Rendelőintézetben látják el.

Elmondta: számos helyen alkalmazható ez a modern készülék, aminek segítségével hasi felvágás nélkül végezhetnek el különböző beavatkozásokat. Ennek során az argongáz közvetíti az energiát a szövetek és a műszer között, így sokkal biztonságosabban és nagyobb hatásfokkal végezhetik el az ilyen jellegű műtéteket. A műszer fontosságáról a főorvos elmondta: vastagbélvizsgálataik és endoszkópos műtéteik száma nagymértékben növekszik. Évente például mintegy ötszáz vastagbélpolip-eltávolítást végeznek, de száz felett van az epeúti endoszkópos műtétek, illetve az emésztőszervi vérzések kezelésének száma is. Ezek mindegyikénél jól alkalmazható az új készülék.

Dr. Pécsi Gyula kiemelte: részt vesznek a nemzeti vastagbélrákszűrő programban, ami lényeges betegszám-növekedést hoz. Nagyon fontos, hogy a szűréssel időben felfedezhetők a vastagbélrák kifejlődésére hajlamos polipok, illetve a korai stádiumban lévő rákos megbetegedések, amik hasi műtét nélkül eltávolíthatóak. E rosszindulatú megbetegedések megfelelő időben való felismerése és kezelése életeket menthet – hangsúlyozta a főorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászi felé folytatná a kerékpárutat Máriakálnok

Új játszótér, a temető korszerűsítésének folytatása és útfelújítások szerepelnek a község idei tervei között. Tovább olvasom