Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kísérleti jelleggel új helyszínre költözik a Téli Fesztivál

Mosonmagyaróvár - A Magyar utcáról a Flesch-központ előtti térre költözik idén a Téli Fesztivál, mely december 10-én nyitja meg kapuit.


– Figyelembe vettük a különféle szempontokat, a városvezetés is rábólintott, hogy idén kísérleti jelleggel a Flesch Károly Kulturális Központ környékén szervezzük meg a Téli Fesztivált. A gazdaságosság mellett a meglévő infrastruktúra is segített a döntésben – hangsúlyozza Csiszár Péter, a központ vezetője. Bízik abban, hogy a tágasabb helyszínen több látogatót fogadhatnak, hogy a fesztivál és a Flesch-központ közelsége erősíteni fogja egymást.

– A napokat programok szerint tematizáltuk: így például december 11. a karácsonyi zene és tánc napja, december 12-én szervezzük meg a hagyományok estjét, december 18-a a fúvószenéé, december 19-e a musicaleké – magyarázza a központ vezetője, aki szerint a helyszín mellett további újdonság a filmvetítés, valamint hogy a rendezvénysorozatot december 31-ig nyújtják ki. Nyolc színházi előadás is várja az érdeklődőket, A kölyök és az Isten pénze című musicalek mellett nyugdíjas- és gyermekbérletes előadások is megtekinthetők.

Hétfőn felállították a ˝mindenki karácsonyfáját˝.
Hétfőn felállították a ˝mindenki karácsonyfáját˝.

December 11-én Szekeres Adrien koncertezik a mosoni templomban, 14-én a Szent Gotthárd-plébániatemplom ad otthont az adventi hangversenynek. A könnyűzene rajongóknak a 17-i télbe a KFT hoz egy kis afrikai hangulatot.

A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai dolgoznak a helyszínen, gondolnak a díszkivilágításra, tíz faházat is elhelyeznek. Hétfőn felállították a ˝mindenki karácsonyfáját˝, az ezüstfenyőt egy helyi lakos adományozta a városnak, amit a tűzoltók segítségével mosonmagyaróvári óvodások és iskolások pénteken díszítenek fel.
 

Adományok

Sóti Attila, Dávid és Ricsi júniusban vesztette el édesanyját, aki halálos gázolás áldozata lett. A Nők a Városért Egyesület tagjai minibolhapiacot szerveznek december 12-én délelőtt 10 órakor a Flesch-központban, a bevételt a családnak ajánlják fel, s további adományokat is elfogadnak. A civil szervezet sok meglepetéssel január 9-én tizenharmadszorra rendezi meg bálját.

Olvasóink írták

 • 12. RickCartman 2009. december 11. 19:44
  „talán,majd, egyszer...pl. ha ott épülne a Sportcsarnok,jó esély lenne,bár akkor is furcsa, már 3 központú a város: Magyar utca, és környéke; a ( jövőre ) tervezett mosoni,( az Erzsébet tér teljes megújításával), aztán a Városközpont,mint most; illetve az "igazi központ", a "nyomorgóknak" a Tesco,akció, akció,csak neked...érdekes lesz majd itt két-háromszáz év múlva a város központját keresniük a történészeknek...”
 • 11. pancser 2009. december 11. 00:15
  „Tök üres a Magyar utca, nem szép mert hiányzik a legfontosabb, az ember. Lehet, hogy a Vkpt tényleg központ lesz, nekem egyre inkább így tűnik. Ma este arra sétáltam és tényleg van valami hangulata, valami kellemes. A fákat földiszítették, itt voltak emberek is, az egész derűt sugárzott. Nálunk az a baj, hogy ennek a városnak igazán soha nem volt központja, most talán lesz.”
 • 10. RickCartman 2009. december 09. 23:05
  „9-hez: egyáltalán nem az anyagiakon múlik a dolog. A szent mekiben sem olcsóbb jóllakni, mint a Magyar utcán.Forralt bort inni sem drága(ráadásul karitatív célokra megy pénz),a Tescoban olyat nem kapni akciósan sem, mint ahogyan kulturális tradíciókat sem.De ha nem próbáljuk meg kialakítani ezeket, akkor mitől várjuk, hogy majd meghonosodik?Attól tartok(ne legyen igazam),hogy ezzel a városközponti helyszínnel vásári bazár lesz a karácsonyi vásár, mint ahogyan egy időben a Műv. előcsarnokában volt,csak nagyobb, és szabadtéri.Nyári fesztiválra még úgy-ahogy elmegy helyszín, sörsátor, körhinta,céllövölde,de a Magyar utca szépen kivilágítva,karácsony előtt, már este 7-kor tök üresen, síri csendben elszomorító látvány minden este.”
 • 9. pancser 2009. december 09. 22:35
  „8-hoz! Én is ezt tapasztaltam, de nem csak karácsonykor. Talán túlhajszoltak vagyunk, kevés a pénzünk?
  Egy 120 éves könyyv került a kezembe, ahol egy német-magyar illetve más nezetiségek által lakott megyét mutattak be. Azt írták 120 éve, hogy míg a németek körében igen sokféle egyesület dívik, addig a magyar közösségeknél sokkal kevésbé jellemző az ilyesmi. arra akarok kilyukadni, hogy eredendően mások a kukturális hagyományok idehaza mint Bajorországban például. Nyugat sokal előbbre tartott mindig a polgári élet dolgában. A közösségi élet meg a polgári életvitel kéz a kézben járnak. A paraszt aki külün-külön mind a földet túrta hajnaltól estéig sem kedve, ideje nem volt közösségi életet élni. Talán majd egyszer ez is megváltozik hiszen ma már lényegében mindenki megszabadult az egykori kötöttségektől. Dehát az elmék változnak lassabban, nem az anyagiak.”
 • 8. RickCartman 2009. december 09. 20:07
  „5.-7-hez, igen,( nagyobb) európai városokban valóban megy ez a kiülős-sétálgatós dolog, nem csak nyáron, ilyenkor karácsony előtt is.Nem is város nagysága számít, egészen kicsi, 2-3 ezres német városka egyetlen főutcája ragyog ilyenkor, és esznek-isznak az emberek,forralt bort, kolbászt, beszélgetnek, örülnek egymásnak.Semmi köze az üzletekhez,ott is a nagy bevásárlást a város széli Aldiban intézik.
  Sajnos a vásárlási, és viselkedési kultúránkkal van baj.Nyomort kiált a demagóg,a nép visszazúg,igen, igaza van, aztán letapossa egymást az ezredik új Lidl nyitásakor, mert 2 forinttal olcsóbb a túró.Rosszul élünk, kiált a demagóg, igen, rosszul élünk, zúgja az istenadta nép, és vörös a feje, mert a gyerekszobába is kell még ma plazmatévét venni,és nincs ötméteres képátlójú, mit képzelnek ezek a piszok multik, takarodjanak!
  Amíg ez megy:vegyük-vigyük-csak én-csak-nekem, csak ma, de még többet,még,még,még,addig itt nem lesz sétálóutca sosem,és Európa is messze marad.”
 • 7. pancser 2009. december 09. 18:39
  „5-höz!Nem támadnám a kereskedőket, sem a múltbéli sem a mostani dolgaik miatt. Ez egy jelenség ami a korral jár. Tudomásul kell venni a világ gépkocsira épül és itt van sztem a dolgok nyitja. Az emberek, én is utálok cipekedni, egyszerűbb ha közelben van a kocsi. A klasszikus 19.-ik 20.-ik századi forma, hogy az utcán korzó, a zsidó kereskedő egy szép palotában lakik az emeleten, lent az utca szintjén az üzlete, elmúlt örökre. Semmi nem akadályozza a kiskereskedőket vagy bárkit, hogy béreljen üzletet egy nagyforgalmú bevásárló központban. Mi lesz a belvárossal? Nem tudom, de a régi szép idők már soha nem térnek vissza.”
 • 6. lackomacko 2009. december 09. 17:24
  „Szereném ha minden városrészben lenne,mindenki karácsonyfája ! El tudnám képzelni azt is hogy mint győrben a vállalkozók teszik összefognának egy egyszerű karácsonyi diszitő világosság megvalósításáért.A Szekeres Richárd út eleje tele van kereskedelmi egységekkel és nem de eszükbe nem jutna az út diszítése ami hozzájuk vezet.Én ezúton felhívonm a figyelmüket rá ,de megtehetné mondjuk a terület képviselöje is.”
 • 5. KoPi 2009. december 09. 08:58
  „Ami most történik, az a Magyar utcai kereskedők és vendéglátósok szégyene. Azoké, akik hatalmasat kaszáltak akkor, amikor tömve volt a város osztrák vevőkkel, most pedig csak nosztalgiáznak és tátott szájjal várják a sültgalambot. Ahelyett, hogy cselekednének. Például úgy változtatnák meg a nyitvatartási időt, hogy legyen miért bemenni az embereknek a történelmi belvárosba. A világ más városaiban ilynekor is - gáz kandeláberekkel fűtött - kiülők csábítják a túristákat, színes programok és rendezvények növelik a látogatottságot. Az meg megint más kérdés, hogy mi keresni valója van a magyar utcában TESCO-nak és két kínainak? Multinacionális szemét tömegárút és gagyit nem itt kellene árulni. A Magyar utcában pezsgő-zajló életnek kellene lennie, akár este 10-11-ig, zenével, vetítésekkel, programokkal stb. Ez jórészt az ott működő kerekedőkön múlik, akiknek éppen ideje lenne észhez térniük.”
 • 4. Griffin 2009. december 08. 17:03
  „főleg a városközpontiak örülnek,mostantól száncsengő és mennyből az angyal ezer wattal, ha kell, ha nem, a jobbik-kereszttől meg nem riadva(ami amúgy a fogyasztói társadalom ellen való ördögűzés,ha nem tudnántok),jó ötlet,a Magyar utca természetesen évek óta halott már,vegetáló üzletekkel,minek ide történelmi belváros, vásárlóutca,sétálóutca, ha itt van nekünk az áldott Tesco-kultúra és a gyereknek (utánpótlás) a fantasztikus meki-érzés, tiszta Amerika!”
 • 3. katka79 2009. december 08. 15:34
  „Majd rájönnek, szépen lassan, h. tenni is kéne valamit a városért.”
 • 2. pancser 2009. december 08. 14:54
  „Vajon a Magyar utcai üzleteknek végleg befellegzett?”
 • 1. vizsla 2009. december 08. 13:15
  „végre valami jó ötlet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hagynak helyet a fáknak

Mosonmagyaróvár - Csaknem négyszáz facsemetét és ugyanennyi cserjét, tuját ültettek el a… Tovább olvasom