Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Kinőtte a telkét a Karolina Kórház

Kicsi már a Karolina Kórház számára a jelenlegi ingatlana. A beépítési előírások alapján ugyanis már nem bővíthető tovább az intézmény. Megoldásokat keresnek a további növekedéshez.
A Karolina Kórház telkén a beépíthető terület növelésének lehetőségeiről tárgyalt legutóbb a képviselő-testület. A városháza szakemberei szerint az egészségügyi létesítmény a lehető legrosszabb helyen van a városban. A legforgalmasabb csomópont zajhatása határértéken felüli, megközelítése, a parkolás is állandó probléma. Emellett területén a kórház terjeszkedni már nem tud. Ráadásul az épületek irdatlan tömege a városképet is agyonnyomja. A szakemberek szerint a
legelső bővítés előtt kellett volna a kórháznak más, megfelelő területet találni.

A Karolina folyamatosan növekszik, jelenleg is újabb fejlesztések előtt áll. Éppen emiatt kérte a kórház vezetése az önkormányzattól a beépítési mutatók módosítását. A jelenlegi övezeti besorolás szerint a terület legfeljebb negyven százaléka építhető be, a megengedett építménymagasság pedig tizenhat méter. A negyvenszázalékos beépíthetőség már megvalósult. Ezért kellene megemelni ötven vagy hetvenöt százalékra.

A Karolina Kórház a lehető legrosszabb helyen van a városban.
A Karolina Kórház a lehető legrosszabb helyen van a városban.

Ennek akadálya, hogy a hatályos szabály ebben az övezetben negyven százalékban maximálja a megengedett beépítést. Emellett további gát az úgynevezett beépítési sűrűségben előírt korlát is. Ez egy viszonyszám, ami az összes épületszint területét veti össze a telek területével. Például ötvenszázalékos beépítésnél legfeljebb négy szintet lehet építeni. A kórház főépülete viszont hatszintes.

Így két megoldási lehetőség adódik. Az egyik, hogy a véleményeztetési eljárás során felmentést kér az önkormányzat az állami főépítésztől a jogszabályi előírások alól. A másik pedig, hogy a kórház területét átsorolják intézményi vegyes övezetbe, ahol hetvenöt százalékos a beépíthetőség és a beépítési sűrűség is magasabb. A testület arról határozott, hogy a véleményezési eljárás során az állami főépítésszel előzetesen egyeztetnek majd, hogy melyik a járható út.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a 120 milliós adósság

120 milliós tartozással vette át közel négy éve Ásványráró vezetését Tatainé Popp Rita, mára sikerült megszabadulniuk az évek óta maguk előtt görgetett tehertől. Tovább olvasom