Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kettős keresztet és emlékparkot avatnak a Mosoni-Dunánál

A régi hídfőn egy kettős keresztet, a parton egy emlékparkot kopjafával, információs táblával adnak át pénteken Kimlén.
Egy baráti kör, a Kimlei Faluvédő Egyesület kezdeményezte és szervezte, helyi vállalkozók támogatták, míg az önkormányzat biztosította hozzá a területet, hogy méltó emléket állítson Kimle a 95 évvel ezelőtti, az ország sorsát máig megpecsételő trianoni békediktátumnak.

– Korábban nem emlékeztek hivatalosan Trianonra a faluban. Összejött néhány ember, és megálmodtuk a kettős kereszt felállítását. Nyilasi-György Zoltán fafaragó munkáját dicséri a népművészeti motívumsorozatot felvonultató alkotás, melyen a teremtés, a Nap és a Hold, azaz a női és férfiszimbólum is látható. Este ezt napelemes lámpákkal világítjuk meg. A trianoni kereszt helyét az öreg híd hídfőjénél határoztuk meg. Erre jól rá lehet látni a szintén most pénteken átadandó emlékparkból. A községi területet rendeztük, füvesítettük, kopjafát állítottunk, ez ugyancsak a bakonyszombathelyi fafaragó munkája. Négy padot és információs táblát is elhelyeztünk – tudatta az egyik kezdeményező, dr. Pilt Richárd.

Pénteken este adják át az öreg híd hídfőjénél álló kettős keresztet és a közelében található emlékparkot.
Pénteken este adják át az öreg híd hídfőjénél álló kettős keresztet és a közelében található emlékparkot.

– Az igazság fontos nekünk, és ennek megismerésére szeretnénk serkenteni az embereket, főként a fiatalokat. 95 éve olyan döntés született, mely ma is meghatározza mindennapjainkat, határon innen és túl – osztotta meg véleményét a kimlei alpolgármester, dr. Pilt Richárd.

Programajánló
A pénteken este 6 órakor kezdődő rendezvényen Eller Gizella polgármester köszöntőjét követően Koltay Gábor Balázs filmrendező mond beszédet, Vesztergám Miklós tárogatózik. Vesztergám Miklós a művelődési házban este fél 8-tól a Szent Korona-tan összefüggéseire mutat rá. Az estet a Fajkusz Banda és a Katapult zenekar koncertje zárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld Toll Díj a Dunáért Vida Istvánnak

A környezetvédelmi világnap alkalmából Vida Istvánnak, lapunk újságíró-szerkesztőségvezetőjének Zöld… Tovább olvasom