Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kettős jubileum a piaristáknál

A piaristák 270 éve telepedtek le Magyaróváron. A jubileumi évben emellett a piarista iskola újraalakulásának két évtizedét is ünneplik.

A közoktatás bevezetése Európában a piaristákhoz kapcsolódik: a rend első oktatási intézménye 1597-ben nyílt Rómában, mindenki számára nyitott és ingyenes volt. Jelmondatuk – ˝Pietas et litterae˝ (Vallásosság és tudomány) – szellemében nevelnek.

– A jubileumi évben egyszerre ünnepeljük a piaristák magyaróvári letelepedésének 270. és az újraindulás 20. évfordulóját. Mindkét esemény jelentős, hiszen a Piarista Gimnázium volt Moson vármegye első középiskolája. Az újraalapítás pedig az országban az első volt azon iskolák között, melyeket 1948-ban bezártak – tájékoztatott Farkas István, a piarista iskola igazgatója. A jubileumi évhez számos rendezvény kapcsolódik, így április 18-án ünnepi szentmisének ad otthont a Szent Gotthárd-templom. VI. Károly király 1739. április 20-án itt írta alá az iskola alapító oklevelét. Május 29-én öregdiák-találkozót tartanak. A további programokra visszatérünk lapunkban, de a www.piaristamovar.hu honlapról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A piarista iskola épülete.
A piarista iskola épülete.

Farkas István piarista atyát az utóbbi két évtized összegzésére is kértük:

– Általános iskolánkban – hála pedagógusaink igényes nevelő-oktató munkájának – az utóbbi években két-három első osztályt is tudtunk indítani. Ez a sajnálatos gyermeklétszám-csökkenés tükrében gyönyörű eredmény. Gimnáziumunkban az idegennyelv-oktatást heti 9 órában folytatjuk. Sok diákunk tesz előrehozott érettségi vizsgát informatikából. Végzett diákjaink megállják helyüket az ország legkiválóbb egyetemein is. Újdonság, hogy szakközépiskolát indítunk szeptembertől lovas turisztika német vagy angol nyelven és mezőgazdasági technikus tagozatokkal. Iskolánkat a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi fakultásához szoros szakmai kapcsolat köti.

Farkas István iskolaigazgató
Farkas István iskolaigazgató

Az iskolavezető tudatta: az oktatási intézményben kiemelten hangsúlyt fektetnek a vallási és közéletre nevelésre. – Ünnepeinket méltó módon: igényes műsorral, szentmisével véssük a diákok szívébe. Iskolánk alapítójának emlékét is ápoljuk a közösségünkhöz kapcsolódó Zsidanits Közéleti Társaság műhelymunkáival – közölte.


Tíz gyerek étkeztetését támogatják

A Szent György Lovagrend Mosonmagyaróvári Priorátusa a piarista iskolával és a Hildegárd Óvodával együttműködési szerződést kötött szombaton. Eszerint nyolc iskolás és két óvodás étkeztetésének költségeit vállalja át a lovagrend egy éven át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Top százas˝ bűnözőt fogtak Mosonmagyaróváron

Országosan a száz legkeresettebb bűnöző egyike volt az a debreceni férfi, akit a hétvégén fogtak el… Tovább olvasom