Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Két keréken Hédervár és Lipót között

Várhatóan jövő hónap végére megépül a Hédervárt és Lipótot összekötő kerékpárút. A főként nyáron igen forgalmas szakaszon így már két keréken is biztonságban közlekedhetünk.
Határon átnyúló beruházás keretében indult el alig három hete és jövő hónap végére el is készülhet a Hédervárt és Lipótot összekötő kerékpárút. Tóth Péter lipóti polgármester tájékoztatása szerint a felvidéki Kisudvarnok keresett magyar oldalon partnereket, és talált rá a két szigetközi településre.

– Én még gyermekkoromban gyakran kerékpároztam át ezen az úton Lipótra nyaranta, de az utóbbi években akkora lett az autós forgalom, hogy már a saját gyermekeimet nem szívesen engedtem volna el biciklivel. Amellett, hogy a szezonban egymást érik a Győr és Szlovákia felől érkező személygépkocsik, az út kanyarog és nem belátható – indokolja Szabóné Németh Ágnes hédervári polgármester a fejlesztés fontosságát. Egyébként ez a 3,3 kilométeres szakasz kapcsolódik a Héderváron áthaladó Eurovelo útvonalhoz, illetve a határ túloldalán pedig Csallóközt is behálózza.

– Kevés időnk jutott a tervezésre, engedélyezésre. A kerékpárút menti földtulajdonosok pozitívan álltak a beruházáshoz. Két hónap áll rendelkezésünkre az építkezéshez, hiszen az utat június végéig át kell adnunk – tudatta Tóth Péter.

Lipót és Hédervár között több ponton is javában épül a kerékpárút.
Lipót és Hédervár között több ponton is javában épül a kerékpárút.

Mindkét településvezető örömmel mesélte, hogy sikerült a fejlesztéshez a közbeszerzésen térségi vállalkozót találniuk, aki helyi alvállalkozóval dolgozik együtt. Ahogy a helyszínen láthattuk, több ponton is dolgoznak egyszerre, hogy ilyen rekordidő alatt elkészülhessen a zajmentes térkő burkolattal borított, gyaloglásra és kerékpározásra egyaránt alkalmas út. Hédervár belterületén egyébként 753 méteres, Lipóton 186 méteres szakasz épül.

A pályázat ugyan 95 százalékos támogatottságú, ám utófinanszírozott. Mint megtudtuk, ugyan az ötszázalékos önerővel rendelkeztek az érintett önkormányzatok, a további összeghez hitelfelvétel szükséges. A hédervári szakasz mintegy 90 millióból, a lipóti (itt egy híd építése drágította a beruházást) körülbelül 100 millióból készül el.
A tervek szerint különleges lesz a kerékpárút átadója: a lipótiak átkerekeznek Hédervárra, majd onnan együtt indulnak vissza a termálfaluba.

Lendíthet a turizmuson Tóth Péter reméli, hogy a beruházással növelhető a vendégéjszakák száma. Tervezik a kerékpárút folytatását a dunaremetei hajókikötőig, így csatlakozva a Bős irányába közlekedő komphoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márványtábla őrizze Hőnel Béla építész emlékét!

Mosonmagyaróváron lépten-nyomon találkozhatunk kézjegyével és a járás számos településén is találunk… Tovább olvasom