Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kérték, mégsem kaptak több vonatot a rajkaiak

– Talán jobb lett volna, ha tavaly a szárnyvonalakkal együtt mégis teljesen megszüntették volna a vasúti közlekedést Rajkán. Akkor most mi is visszakaptuk volna a vonatokat – fakadt ki egy helybéli az új menetrend kapcsán. A képviselő-testület polgári engedetlenségi akciót fontolgat.

Mint ismeretes – és több ízben foglalkoztunk a témával –, a múlt év végi menetrendváltozás óta küzdenek a rajkaiak, hogy ismét használható vasúti közlekedés legyen a határ menti településen. Noha a rajkai állomáson korszerű nemzetközi vasúti pálya halad át, a faluban élők már csupán néhány szerelvénypárt használhatnak utazásra a múlt év végi közlekedési átszervezés miatt. Akkor levélben fordultak a szakminisztériumhoz a Rajka–Hegyeshalom vasútvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakozva. Ennek eredményeként végül teljesen mégsem szűnt meg a vonatközlekedés, három és fél járatpár megmaradt Rajkán. Ez azonban a helybeliek szerint olyan, mintha nem is lenne.

A térség országgyűlési képviselőjéhez is fordultak már, bízva abban, hogy újra használható vasúti közlekedés lesz a településen. Az ehhez szükséges feltételek ugyanis adottak. A megkeresések és közbenjárás nyomán végül a vasárnap életbe lépett új menetrend egyetlen reggeli járattal bővült, amivel Győrig utazhatnak a rajkaiak. Ezzel viszont továbbra sem oldódott meg a probléma.

– Rajkáról nagyon sokan járnak iskolába vagy dolgozni a megyeszékhelyre, ám ehhez a vasúti közlekedés egyáltalán nem igazodik – mondja dr. Pardavi Zoltán. – Egy rossz menetrend rosszabb, mintha semmi sem lenne. Napközben például nem tudunk bejutni Mosonmagyaróvárra vagy Győrbe, ha orvoshoz kell menni, a délutáni hazajutás pedig még ennél is nehézkesebb – fogalmazott a helybéli férfi.

Hasonlóan vélekedik Varga László is, aki szülőként nap mint nap szembesül a vasúti közlekedés hiányával. A középiskolások bejárása teljesen megoldatlan tömegközlekedéssel, a szülők kénytelenek autóval bemenni Mosonmagyaróvárra a gyerekekért. A munkába járással hasonló a helyzet, éppen ezért félő, hogy akik tehetik, elköltöznek a faluból.

Korábban kétóránként jöttek-mentek a vonatok Rajka és Győr között. Ezek a szerelvények most is közlekednek, ám csak Hegyeshalomig, ott kivárják az idejüket, majd indulnak vissza. A rajkaiak ezért nem értik a minisztérium döntését, hiszen alig tíz kilométeres menetvonal-meghosszabbítással megoldódna a probléma. Emellett míg néhány évvel ezelőtt Rajka és Pozsony között napi öt pár vonat közlekedett, mára egy sem maradt. Így ha ma valaki vonattal szeretne a néhány kilométerre lévő Pozsonyba utazni, azt Bécsen keresztül teheti meg.

Az önkormányzat minden lehetséges fórumon lobbizott a vonatközlekedés visszaállítása érdekében, ám csak ígéreteket kaptak, megoldás máig nem született – mondja Kiss Vince polgármester. A mostani napi négy vonatpár mellé még kettőt szeretnének, ezzel már mindenki által elfogadható vasúti közlekedés lenne Rajkára. A polgármester hozzátette: úgy döntött a képviselő-testület, hogy amennyiben jövő év elejéig nem oldódik meg ez a probléma, úgy utolsó lehetőségként polgári engedetlenséget kezdeményeznek és akadályozni fogják a nemzetközi vasúti teherforgalmat, ezzel is felhívva a figyelmet Rajka és Bezenye problémájára.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. pampapam 2010. december 31. 16:32
  „Az a baj, hogy ilyen esetekben az első dolog amit feldobnak az az adófizetők forintjai. Erre a többség ráharap egyből és már megy is a "minek fizessek én 10 ember utazásáért" blablabla.
  A vasút szétdarabolása után, amikor mindenki nyereséges akar lenni, nem is csoda, hogy ez a pár kilométer is számít. Ez pedig a közösségi közlekedés leépítését hozza. Ott lesz vonat ahol sok az utas.
  Az utóbbi évek politikus sikkasztások, hűtlen kezelések, kenőpénzek, pedig hosszú-hosszú évekre fedezte volna a vonatközlekedést. Azok is közpénzek voltak...
  Amúgy pedig a rajkaiak csak veszítettek ezzel az egy plusz vonattal, csak meg kell nézni a hegyesi csatlakozást. Egy alsó tagozatos különbet szerkesztett volna, hiszen szakmai oldal már régen nem számít, csak a bevételi rész.”
 • 25. senkialadár 2010. december 29. 22:05
  „23 mit vársz tőlük.....
  minek nektek vonat? örüljetek hogy van busz,vagy az már nem jó mi? "...fakadt ki egy helybéli az új menetrend kapcsán" egy helybéli,ez a baj,és egy vagy 10 ember miatt nem fognak külön vonatot indítani mér nem lehet megérteni? .....ahogy olvasom még valami állatorvost is igyekeztek lejáratni akinek sokat köszönhettek ....., fizessétek saját zsebből a vonatot mér várjátok el hogy más a saját zsebéből fizesse nektek? ha nem éri meg akkor nem éri meg és hülyék lennének indítani,arról nem tehet senki hogy 10 ember vonatozni akar minden áron és 20 féle időpontba,ha meg nagyvárosi iskolát akartok akkor meg tessék igénybe venni a kollégiumot,arra találták ki. <moderálva...>”
 • 24. INVEKTUS 2010. december 26. 14:51
  „23. mineral

  Ez bizony IGAZ .”
 • 23. mineral 2010. december 26. 11:30
  „Olyan butaságok keverednek a hozzászólásokban aminek semmi köze nincs az eredeti témához.
  Örülni kell annak hogy vannak olyan emberek is akik nem csak a kicsinyes saját magukat érintő egoista problémákkal foglalkoznak,hanem a közt érintő helyi gondokkal is. Most azért még lehet valakinek és legyen is véleménye olyan dolgokról ami őt személyesen nem közvetlenül érint. Azt vegyék tudomásul az érintettek,hogy a vasút vagy egyéb tömegközlekedést biztosító vállalatok (ÁLLAMI) és ha már nem (ÁLLAMI) az szomorú, kutyakötelesek gondoskodni a megfelelő eljutási lehetőségről a környező településekre és megyeszékhelyre,és nem csupán üzleti-kifizetődő e-szempontból dönteni egyes járatokról. Kár arról papolni hogy környezetvédelem,és használjuk a tömegközlekedést,ha nincs megfelelő időközönként lehetőségünk utazni vele és nem beszélve a magas díjakról. Budapesten ha néhány percen belül nem tudnak valami lehetőségre felszállni már zúgolódnak az emberek,és kétszáz méter távolságot is képesek utazni,ezzel szemben itt nálunk néhány órát is kell várni a következő járatra.Sőt hétvégén az esti időszakban elérhetetlen Mosonmagyaróvár. Úgy hiszem mi sem vagyunk harmad rendű állampolgárok még ha úgy is kezelnek bennünket. Azok a kívülről bekiabáló hozzászólók, meg csak feleslegesen koptatják magukat és ember társaikat. Ha okos véleményük nincsen akkor jobb ha megkímélnek bennünket a "személyüktől".
  Kellemes ünnepeket és vidám józan új évet kívánok minden jó szándékú hozzászólónak és olvasónak!”
 • 22. hejhoo 2010. december 24. 12:53
  „Túl kicsiben gondolkodtok.
  Miért nem megy vonat Pozsonyba Rajkán keresztül? Így máris nem egy utolsó kis szárnyvonal lenne ez a rajkai, hanem egy olyan vonal mely egy fővárost köt össze Magyarországgal.
  Jó menetrenddel értelmét vesztené, a szlovákok rajkai busza, mely minden óra 40kor indul Rajkáról Pozsonyba...”
 • 21. zolikom 2010. december 23. 20:11
  „Ki becsmérli az úrat?”
 • 20. Nyene 2010. december 23. 15:54
  „f1 a faragatlan.................”
 • 19. pampapam 2010. december 23. 14:19
  „18.

  Jótevő vagy faragatlan?
  :)”
 • 18. Nyene 2010. december 23. 12:58
  „ha nem is ittuk meg a pertut,akkor sincs jógába itt becsmérelni szegény Pardavi doktor úrat!!!!!
  Ő a falu egyik jótevője!!!!!
  Faragatlan teremtés!”
 • 17. zolikom 2010. december 22. 17:50
  „Hát sem a vonat, sem az állatorvos presztízsét nem fogjuk megoldani, de filózunk a kérdésen.
  Amit pampapam írt, végülis igazság.
  A helyiek talán jobban tudják, hogy bántják-e vagy védik az állatorvost.
  A cikkírót kéne megkérdezni, hogy a kocsmában interjuvolta-e meg a dokit. Az viszont elgondolkodtató, hogy a doki éppen azt fájlalja a cikkben, hogy nem tud bejárni (másokkal együtt) Győrbe vagy Móvárra orvoshoz.
  Az csak hab a tortán, hogy megkérdezném, hányszor ült vonaton orvos létére, mert volt olyan baleset, ahol az egész vonaton nem találtak az utasok között egyetlen orvost sem a sérült ellátására, pedig a kalauz kétszer is végigment.
  Persze az igény jogos, az állam kötelessége a közlekedési lehetőség biztosítása. És az eszközök megvannak hozzá. Van vonat és van pálya. Meg van a MÁV.”
 • 16. pampapam 2010. december 22. 15:02
  „A hozzászólásokból leszűrtem a lényeget:
  -azért nincs több vonat, mert az állatorvos a kocsmában üldögél....”
 • 15. zolikom 2010. december 22. 14:38
  „#13 lásd #14: szólásszabadság van. Magad válaszoltál.”
 • 14. f1 2010. december 22. 14:09
  „ja,elfelejtettem hozzáírni,hogy szólásszabadság van,nem kötelező kommenteket olvasni és írni,köszönöm.”
 • 13. f1 2010. december 22. 14:08
  „úgy tudom nem ittunk pertut kedvesNYENE.de mindegy.miért beszél többes számba,ez csak az én véleményem .jó magának hogy kiment,remélem egy kis vodkával megkínálta.BOLDOG KARÁCSONYT!ja különben kedves ZOLIKOM:miből gondolja hogy ,fiúk,???”
 • 12. pancser 2010. december 22. 11:30
  „Nehéz elképzelni, ha van igény miért nem lehet a tömegközlekedést megoldani egy egyáltalán nem eldugott helyről, különösen a munkába és iskolába járókra tekintettel. Biztosan nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de van megoldás biztosan. Ilyen szempontból mindegy vonat vagy busz, közlekedni lehessen!”
 • 11. Nyene 2010. december 22. 07:39
  „Meg ne lássam mégegyszer,hogy ilyeneket írogattok szegény Pardavi doktor úrról!!!!
  Ő egy nagyon rendes ember!!!!Mindig segít,és jön ha szükség van rá!!!
  Nemrég éjjel kellett kihívnom a kutyámhoz,Ő szó nélkül jött,és mikor kérdeztem mennyi lesz,idézem:
  "Semmi!!!!Én erre esküdtem fel!!!!"
  Kellemes Ünnepeket Doktor úr!!!!”
 • 10. zolikom 2010. december 22. 07:26
  „#9
  Persze hogy akarat kérdése.
  A viszonylag jó menetrend megvolt már, csak kihúzták gonosz megfontolásból. Azok a motorvonatok, amik addig jártak, pedig megvannak, csak várakozással töltik az időt. Ami nem sokkal kevesebb költség: a személyzet feneke alá is fűteni kell.
  A MÁVnak-Volánnak pedig szerintem homlokegyenest eltérő a gondolkodása. Csak nem fognak leülni tárgyalni?
  Akkor még lehet, hogy kiderülne, hogy kevesebb "vezetőre" van szükség!”
 • 9. INVEKTUS 2010. december 21. 18:15
  „NA NEM UTAZOM VONATTAL RÉGEN SOKAT UTAZTAM MOST NEM

  na mindegy

  Ha Győrböl csak hegyeshalomig vannak vonatok
  akkor nem lehet megoldani 1 db motorvonatot rajkáig ?

  vagy 1 sergej+egy másodosztáju kocsit ?

  mind ez csak akarat kérdése

  Tudom mind ez pénz

  DE A JÓ KIS ......................................t

  miért ne lehetne a volánnak és a máv nak összeülnie és egy átlátható ÚTASBARÁT KÖZLEKEDÉST CSINÁLNI ???????????????????????

  és NEM azon rimánkodni hogy nincs UTAS

  AZÉR NINCS UTAS MERT ELÜLDÖZTÉTEKÖKET
  <moderálva>”
 • 8. zolikom 2010. december 20. 13:09
  „Ejnye fiúk!
  Ha a kocsmában mindig megtalálható, akkor nem kell külön keresni, és a rendelő költségeit is megspórolhatja. Igazán rendes, kiszámítható ember!”
 • 7. f1 2010. december 20. 10:50
  „talán a kocsmárosoknak jótevője,de a falunak biztos nem.én akármikor hívtam,mint állatorvost,mindig a kocsmából kellett előhalásznom félrészegen jobb esetbe,úgyhogy a .doktor úr. -ról ennyit.valakinek biztos segített nekem nem.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy István támogatja az Euro Vegas beruházást

˝Az Euro Vegas beruházás pozitív hatással lesz a térség gazdaságára, éppen ezért támogatom˝ – fogalmazott sajtóközleményében Nagy István országgyűlési képviselő. Tovább olvasom