Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kerámiákkal a megpróbáltatások ellen

A mosonmagyaróvári Farkas Ibolya autista fiát ápolja huszonhét négyzetméteres önkormányzati lakásában: az élet megpróbáltatásai ellen agyagozással védekezik.
A mosonmagyaróvári Farkas  Ibolya autista fiát ápolja huszonhét négyzetméteres önkormányzati lakásában: az élet megpróbáltatásai ellen agyagozással védekezik. A talpraesett asszony fiaival hetedik éve él már a mosonmagyaróvári „piszkos tizenkettőben", havi ötvenhatezer forintból. Ibolya most úgy érzi, megtalálta önkifejezési formáját.

Három éve kezdett el agyagozni. Élet- és munkakörülményei döbbenetesek: a dohányzóasztalon dolgozik éjszaka, mikor B ence alszik. Anyagi lehetőségei erősen behatároltak. Élete korábbi szakaszairól nem szívesen mesél, pedig egymás után érték a csapások. „Ez már a múlt. Két ember van bennem: egy optimista és egy pesszimista. Ha bemegyek Bencéhez az Éltes-iskolába, s látom az ottani gyerekeket, mindjárt rendbe jövök" – mondja. – Atévében láttam, miket lehet sógyurmából készíteni. Egész éjjel nem aludtam, majd én is kipróbáltam. Csoda dolgok „jöttek ki", így agyagozni kezdtem.

Témáimban elsősorban az emberek érdekelnek. Minden, ami művészet, fontos számomra. Érzem, napról napra jobbak lesznek a kerámiáim. Most Hegyeshalomba a bátyám kerítéséhez formázok római katonákat – meséli lelkesen. Kissé tartózkodóan árulja el: nagy vágya egy saját kis fazekaskemence, akár használt is jó lenne, ahol kiégethetné az elkészült t á rg ya kat . Úgy véli, ez mindent megoldana: szeretné szerény jövedelmét kiegészíteni a kerámiák eladásával. Néhányat már megvettek tőle, de a legtöbbet elajándékozza.

„Nem vágyom elismerésre: annak örülnék, ha valaki azért venné meg a kerámiákat, mert tetszik neki." Ibolyáék a sok megaláztatás után nyártól nagyobb önkormányzati lakásba költözhetnek Bencével és nagyobbik fiával: azonban bútoroknak is híján vannak, s télire egy kályha is elkelne az épületbe. Bencét mostani lakhelyén édesanyja kétszer engedte a buszmegállóig: egyszer a lába, egyszer a keze törött el. Így egy ideje a Máltai Szeretetszolgálat busszal viszi és hozza az iskolából az autista fiút. S persze a mosonmagyaróvári Gyermekjóléti és Családsegítő Központ is fontos támogató, ahol lelki támaszt nyújtanak az asszonynak. Aki tele van tervekkel, hisz mindent meg szeretne tanulni: legközelebb a szövést is, mert az élete megpróbáltatásai ellen keresi az önkifejezési formákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétkorhadt az Árpád-fa belseje

Már dolgoznak az ország legöregebb fájának megmentésén, a hédervári kocsányos tölgy belsejéből több mázsa korhadékot szedtek ki a szakemberek. Az egyetlen élő ágat hamarosan felkötözik, május 24-re tervezik az Árpád-fa áldását.
Tovább olvasom