Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kecsegét telepítettek

Több mint kétezer előnevelt kecsegét telepítettek a hétvégén a Szigetközbe. Az akció része annak a természetvédelmi programnak, amit a WWF Magyarország, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Viza 2020 Bt. hívott életre.
Kecsege
Viza 2020 címmel új természetvédelmi program indult a Duna menti országok összefogásával. Célja a folyók hosszanti átjárhatóságának, a vízi szervezetek zavartalan vándorlásának és a folyó hordalékszállításának biztosítása. A program keretében annak hazai résztvevői – a Viza 2020 Bt., a WWF Magyarország és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – kétezer-hatszáz tíz centiméter fölötti kecsegeivadékot engedtek szabadon a hétvégén a Szigetközben Dunakilitinél és Ásványrárónál. A telepítést a területen élőhelyfelmérés és -helyreállítás, valamint a halak vándorlását elősegítő hallépcső építése előzte meg.

Nemzetközi munka

A programmal kapcsolatban Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatóhelyettese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: célja a tokfélék – viza, sima tok, kecsege – élőhelyeinek újjáélesztése valamint természetes életfeltételei-

nek biztosítása. A Viza 2020 része az Európai Unió vízkeretirányelvének, aminek egyik fő célkitűzése a felszíni vizek jó ökológiai állapotának elérése. Az irányelv alkalmazása a Duna vízgyűjtőjén lévő államok szoros együttműködését igényli, a konkrét célkitűzések eléréséért pedig az egyes országok a felelősek – tájékoztatott az igazgatóhelyettes.

Megmenteni a tokfajokat

– A munkák összehangolását a WWF hazai és a Duna menti társszervei vállalták magukra. A programban meghatározott húsz év elegendőnek tűnik arra, hogy reálissá váljon a tokfélék tömeges megjelenése és fennmaradása a Kárpát-medencében. A Dunán egykor előforduló tokfajok – a kecsege kivételével – ma már közel állnak a kipusztuláshoz. Ezen veszélyeztetett fajták megőrzéséhez szükséges az eredeti állományok még létező maradványainak megerősítése, az élőhelyek védelme és rekonstrukciója, a fajok mesterséges szaporítása és telepítése, folyamatos nyomon követése, valamint a halkereskedelem és a halászat szigorú szabályozása.
Tekintettel arra, hogy a magyarországi vízfolyások jelentős része a gyenge és közepes ökológiai állapotú besorolást kapta, a jó állapot eléréséhez olyan határokon átívelő és a természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő programot kell kidolgozni, aminek eredményeként a tokfélék ismét otthonra találnak vizeinkben – hangsúlyozta a program jelentőségét Márkus Ferenc a telepítési akció helyszínén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával rögzítik a tilosban fürdőket

Az egy héttel ezelőttihez hasonló vízi balesetek megelőzéséért a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom