Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kátyúkban törnek az autók

Gazdasági elemzések szerint az utak amortizációja országosan évi 120–150 milliárd forintot emészt fel.
 A felmérések szerint a 7300 kilométeres országos főúthálózat 40 százalékán zavarja a forgalmat az útburkolat hibája, egyenetlensége, elégtelen teherbírása és nyomvályúk miatti deformáltsága.

Külön program

A gondok ellensúlyozásaként országos közlekedésbiztonsági beruházási programot indít hamarosan az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság. A program keretében 10 milliárd forintból még ebben az évben felújítják az összes első- és másodrendű főút útburkolati jeleit, 19 veszélyes csomópontot építenek át, kiemelten javítják a veszélyes kátyúkat. A program keretében ezen túl az éves rendes kátyúzási kereten felül 3 milliárd forintot különítettek el a veszélyes kátyúk rendbetételére. A Szigetközben ennek ellenére nem túl rózsás a helyzet: olvasóink lapunk SMS-rovatában panaszkodnak a méretes, tengelytörő kátyúkról Mosonújhelytől Ásványráróig. A gumijavító és autószerelő műhelyekbe is gyakran érkeznek ezekben a hónapokban panaszos autósok.

„ Megeszik" a gumit

A dunakiliti ifjabb Darázs Jenő elmondta: ezen a héten öt „rázós kocsit" kellett javítania, ami egyértelműen úthibákból eredeztethető.
– Ezek a kátyúk elsősorban a felniket ütik meg – kezdte. – Az autósok egy-egy nagyobb rázkódásnál gyakran nem is veszik észre a gondokat, azok csak később jelentkeznek: például az, hogy a futómű is tönkrement.

Szétszakadt...

Gyakori, hogy a centrírozás látja kárát a gödröknek. Tavasszal jobban előjönnek ezek a gondok: a sok kátyú miatt „golyvás lesz a gumi". Ezen a héten öt „rázós autót" hoztak a műhelybe. Akadnak drasztikusabb dolgok is: egy rossz állapotban lévő, öreg Golf eleje nemrégiben teljesen szétszakadt, miután belehajtott egy komolyabb kátyúba – mondta az autószerelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgálat vigyázza a halakat

A megyei horgászegyesületeknek kötelességük, hogy saját vízterületüket halászati ellenőrrel védjék. A győri Előre Halászati Szövetkezet két őrt foglalkoztat, a Szigetköz Horgászegyesület az önkéntesek mellett mellékállású hivatásos őrökkel járja a folyópartokat, a megyei horgászszövetség pedig most biztonsági szolgálattal szerződik. Tovább olvasom