Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Káosz várható a szakképzésben?

A városi szakképzésben várható változások körüli anomáliákat elemezte tegnap sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, az MSZP helyi elnöke. A Kisalföld az illetékes hivatalnál már korábban érdeklődött e témában. A válasz szerint viszont még nincs döntés az átalakítás mikéntjéről.
„Helyben diákok százainak szakközépiskolai és szakiskolai képzése forog kockán" – állítja Kovács Tamás, aki a városban működő alapítványi középiskola fenntartójaként megkapta a tervezett szakképzési átalakítás adatait. Az elnök szerint a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) és a megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság nincs tekintettel a helyi szakközép- és szakképző iskolák sajátosságaira.

Kovács Tamás elmondta: Mosonmagyaróváron jelenleg három állami fenntartású szakképző és szakközépiskola működik. Nem tudható, hogy a következő tanévtől a vegyes iskolák – Bolyai, Haller – miként működnek majd. Az elnök szerint nagy valószínűséggel leválasztják ezekről az általános iskolai részt. A szakközépiskolai intézményrészeket tagiskolai jelleggel a Hunyadi-iskolába integrálják. „A gondok itt kezdődnek. Így melyik iskolába fognak jelentkezni a most nyolcadik osztályos gyerekek?" – kérdezi Kovács Tamás.

Hozzátette: a kapott központosított létszámok alapján a mosoni Haller-iskolában jövő év őszétől megszűnik az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari szakközépiskolai képzés. Ehelyett marad a hároméves, alacsony nyelvi képzést biztosító pincér-, cukrász-, szakács-, szakmunkásképzés. A tanulók jelentkezése Győrbe, a Krúdy- szakközépiskolába sem megoldott a kötött létszámok miatt.

Alig egy éve adták át a Hunyadi-iskola új épületszárnyát. Akkor még TISZK-központ volt a Hunyadi. Fotó: Kisalföld-archívum
Alig egy éve adták át a Hunyadi-iskola új épületszárnyát. Akkor még TISZK-központ volt a Hunyadi. Fotó: Kisalföld-archívum

Kovács Tamás állítja: a Bolyai-iskolában leépítik a közgazdasági, pénzügyi, számviteli, a logisztikai, valamint az informatikai képzéseket. Marad helyettük a kiadványszerkesztő, az ügyviteli titkár, valamint a CAD-CAM képzés, melyekre ez idáig sem volt nagy az érdeklődés. Emellett a Hunyadi- iskolától elvonnák a kereskedelmi szakmacsoport képzésének lehetőségét. Ott marad a fodrász- és kozmetikusképzés, valamint az ipari és a vasipari szakmákat lehet tanulni, amikre eddig sem volt túl sok jelentkező.

Az elnök hangsúlyozta: a szolgáltatói jellegű képzések ilyen irányú, szinte teljes megszűnése a városban nagy káoszt idézhet elő a most középiskolákba jelentkező nyolcadik osztályosok között, mivel az eddig megszokott „szolgáltatási" szakmák helyett, zömében „fizikai" szakmákat tudnak csak helyben választani.

Még nincs döntés. A Kisalföld már október 18-án érdeklődött a mosonmagyaróvári szakképzésben is illetékes Győri Tankerületnél a várható változásokról. Szerkesztőségünk azt tudakolta, hogy milyen átalakítás várható és mikortól. Hogyan rendeződik át a tervek szerint a szakképzési paletta? Történt-e egyeztetés az érintett településekkel? Hány pedagógus állását veszélyezteti a fenti intézkedés? A megyében mely településeken milyen szakképzés folyna a jövőben? Mi lesz a pályázati pénzből kialakított szaktantermek, eszközök sorsa (amelyeknél nem járt le a projekt ötéves kivárási ideje)?

Október 24-én Blazovicsné Varga Marianna, a tankerület vezetője az alábbi tájékoztatást adta: „Köszönöm a megkeresését. Valóban sokakat érintő kérdésről van szó, de a türelmét szeretném kérni. A Győri Tankerület és a Klebelsberg-központ még dolgozik a megoldáson. Amint érdemben tudunk válaszolni a kérdésekre, jelentkezem!" – áll az igazgató válasz
e-mailjében.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. lakatosborbála 2013. november 05. 21:14
  „Mosonmagyaróvár olyan lesz,mint egy falú. A nyolcadikat még itt helyben elvégzik ,aztán ki merre lát ha tovább akar tanulni és nem szeretne cukrász és fodrász lenni. És én még azt hittem,új szakokat vezetnek be ....”
 • 29. abszurdisztán 2013. november 05. 05:55
  „Pesta hallgat, a tankerületi felügyelő hallgat. Miért ?? Lehet, hogy jogos, amit az ellenzék jelez ? Tönkretenni egy város szakközépiskoláit nagy szégyen !!”
 • 28. Demalgon 2013. november 03. 14:20
  „Szimpla a dolog : visszaállitani az 1996-os évre jellemző oktatást. Akik akkoriban végeztek és akkoriban kezdtek (még a régi oktatási rend szerint) meg lehet nézni, hogy olyan, már-már fantasy lényegi elemnek minősülő dolgot tettek magukévá, amit úgy hivnak tudás.”
 • 27. kotorék 2013. november 02. 18:42
  „Pestánk , aki megszavazott mindent megszólalhatna már! Ne legyünk már olyan ostobák, hogy csak dumálunk , az igazság meg mélyen el van dugva! Nos , mi a helyzet Pestánk?”
 • 26. zöldike 2013. október 31. 12:11
  „22. almaviva
  Sajnos ezt a megosztott népség nem veszi észre!”
 • 25. HT 2013. október 31. 11:30
  „A legfontosabbról,a a gyakorlati képzésről senki nem beszél,pedig ez a lényege a szakoktatásnak.
  Tanműhelyben nem fogja megtanulni a gyerek a szakmát. Sosem tanulta meg.Megjegyzem kell egy ideig az is,ahol az alapokat megtanulja.”
 • 24. An0nim77 2013. október 31. 08:38
  „Ez az! Csak "így" tovább. ÜLdözzétek el a jövő generációit. Kell a hely a zsiráfoknak......Belőlem jövőre német állampolgár lesz......”
 • 23. Jakutika 2013. október 30. 22:51
  „almaviva
  Ez mi? Akkor most szavazzunk a fideszre, mert úgy is mindegy? Ezt ami most folyik nem a szocik csinálják. Nem tom leesett e, hogy odébb van már a nyócév.”
 • 22. almaviva 2013. október 30. 21:40
  „"Oszd meg és uralkodj."Kommentek is mutatják, működik.Megosztás sikerült, uralkodás mehet...Míg ti pártoskodtok, azok ott mindkét oldalról jó vastagok lesznek a ti/mi/mindenki adóforintjából, kb. letojják az ilyen szintű problémákat (is),sütögetik a saját pecsenyéjüket és röhögve együtt sörözgetnek/golfoznak/vitorláznak...”
 • 21. Jakutika 2013. október 30. 19:02
  „Pancser
  A hozzászólásaid valóban nem mások, mint egy pártkatona zagyvaságai. De nem is számít, hogy akár magad is hiszel e abban, amit itt összehordasz, csak az számít, hogy VAN TÁMOGATOTTSÁG. Mit számít mi az ára, csak győzzön a fidesz. Ez az érve ember? Hogy van támogatottság a közvélemény kutató cégek szerint? hogy az okos választójogi törvénnyel meg tudták osztani a valóban megosztott ellenzéket? Hát ezen az alapon is lehet vitázni.
  a szülők ezekben az években fognak szembesülni azzal, amivel a tanárok szeptemberben, a vezetőik pedig valamivel korábban.”
 • 20. justitia18 2013. október 30. 18:32
  „Pancser,
  Mint mindig, most is a te fejedben van a zűrzavar, nem pedig a téma felvetőjének fejében. Remélem olvastad a mai nyomtatott Kisalföldben a szakmai leleplezést. Érthető, hogy a mosonmagyaróvári Fidesz sunnyog, <moderálva> István nem mer vitázni. Sok minden után, most a város oktatását is tönkreteheti a Fidesz végérvényesen.
  Persze a szülőket sem értem, amikor a Bartók iskola, azóta bizonyítottan jól működő átalakítása folyt, milyen nagy ellenállást tanúsítottak, lépten-nyomon tüntettek, most pedig mindenki lapul, mint nyúl a fűben.

  VÁROSI POLGÁROK ÉBRESZTŐ !!

  Tegnap és ma megjelentek a várva várt szakközépiskolai nyilatkozatok, hogy Mosonmagyaróvár középfokú oktatásában miféle törés következik be, ha a Bolyaiban megszüntetik a közgazdasági, a pénzügyi, a logisztikai, és az informatikai képzést, a Hunyadiban a kereskedelmi képzést, a Hallerban pedig a szakközépiskolai vendéglátóipari képzést.

  TÁMOGATOM A VITAFÓRUM MEGTARTÁSÁT !

  VÁROSLAKÓK !! NE ENGEDJÜK TÖNKRE TENNI A MOSONMAGYARÓVÁRI SZAKKÖZÉPISKOLAI OKTATÁST !!!”
 • 19. Abrafax 2013. október 30. 17:39
  „Az egész egy feltételezésen alapul, amit egy anyagilag is érdekelt, képviselő-jelöltségről lemaradt szocialista politikus fél évvel a választások előtt felkapott... aki ebben részt kíván venni, ám tegye. Valójában Kovács Abszurd Tamás Jusztíciának annyi befolyása van a történésekre, mint sütőtöknek a felhőátvonulásra.”
 • 18. pancser 2013. október 30. 17:03
  „17. kerekes652 2013.10.30. 13:50
  Nem kell a félanalfabétát játszanod. Döntés előtt a rendszert kritizálni az a nesze semmi fogd meg jól. Mire kell eldől minden. Ha lesznek, mert miért ne lehetnének minden újnál vannak, kiigazításra szoruló dolgok, melyeket menet közben is meg lehet oldani. Erről beszéltem.
  Mindannyiunknak aki tovább tanult voltak gondjai meg ezután is lesznek és nem haltunk bele. Semmit sem kínálnak ezüsttálcán, hanem utána kell menni, újra kell felvételizni, más szakot kell választani stb.
  Magam is jó messze lévő településeken jártam iskolába sőt még az általános iskola felső tagozatát is. Persze voltak olyanok akik cukorból voltak, anyuci pici elkényeztetett fiacskái nem bírták anyuci kakaója nélkül. Le is néztük, mi több ki is gúnyoltuk őket.....
  Utólag sem éreztünk semmilyen kényszert és a maiak sem fognak! Az az érzésem a gyereked messze előtted jár a világ dolgainak szemléletében és nem hagyja magát pelenkázni!”
 • 17. kerekes652 2013. október 30. 13:50
  „16. pancser 2013.10.30. 12:28
  "Mire jelentkezniük kell a gyerekeknek, minden tisztázva lesz, de természetesen menet közben alakíthatók egyes ügyek."

  Mi az, hogy "...menet közben..."???
  A gyerekem élete "menet közben"??? A családomé?

  Ez azt jelenti amit írtál? TÉNYLEG?
  Magyarra fordítva: " Minden rendben lesz, DE ha mégsem, akkor is jó lesz!" Ez milyen nesze semmi fogd meg jól kommunikáció? Ember! Ezzel már tele van a padlás! Engem már nem lehet megetetni az "akár", a "lehetséges" és a
  "de ha mégsem"-szókapcsolatokkal. Ez nekem egy felmutatott középső ujjat jelent!
  És mi lesz azokkal, akik addigra már kényszerből döntöttek más mellett? Akik nem azt, nem ott tanulják, mint amit és ahol szerettek volna? Kárpótolod őket? Személyesen? Adsz garanciákat? Nem? Érzékeled egyáltalán mekkora a súlya ennek a kérdésnek? Nem csak a mosonmagyaróváriakról van szó, hanem a térség fiataljain keresztül annak családjairól!
  Az oktatáson keresztül a város fejlődéséről! Az itt élő tanárértelmiség életéről és még ezer másról.

  A gyerekem hajszál híján nem tudott tovább tanulni, mert az évkezdés után (szeptember 2.-án!!!) közölték vele, hogy mégsem kaptak állami támogatást a szakra, amire jelentkezett és felvették! Onnan rohant egy másik intézménybe, hogy vegyék már fel, még tandíjasnak is akár! Szerencsére négyüknek még volt hely! Tandíjjal persze. De ez csak rajta, és a szerencsén múlott. Na, szép jövő mondhatom! Biztos maradni akar majd, ha kitanulta a "mesterséget". Szerencsére neki nem kamu a nyelvvizsga pappírja.

  Szóval hidd csak el, ami eddig csak a tanárok kínja volt ( a szuverenitásuk elvesztése), az innentől most már a családoké is lesz. Sok csikorgó fogat látok, sok elfojtott dühöt.

  Mert (mint írtam alább) igazad van. A gyerekek menni fognak.
  De nem felejtik majd el, mibe kényszerítették őket, hogy mennyire semmibe vették az akaratukat.
  Ahogyan a szülők sem.”
 • 16. pancser 2013. október 30. 12:28
  „Mire jelentkezniük kell a gyerekeknek, minden tisztázva lesz, de természetesen menet közben alakíthatók egyes ügyek.
  Az itt írogató rémképeket festő látnokok nélkül is egészen jól meglenne a város oktatása, ők meg kamatoztathatnák tudásukat más vezetés alatt lévő településeken!
  Mikor ilyen nagy a lárma valami körül, mindig a dolgok mögé kell nézni, semmi nem véletlen. A saját egzisztencia féltése az első számú szempont, ezt a nép nevében igyekeznek előadni, igaz senki nem bízta meg őket vele. A helyükben csendben húznám be a farkincámat a szánalmas méretű támogatottságuk láttán.”
 • 15. kerekes652 2013. október 30. 12:19
  „Nagyon furcsa lesz, amit most írok...

  Nos... úgyis az lesz, amit a fidesz akar. Már az iskolák államosításánál kiderült, hogy bármiféle összefogás reménytelen. Lehetnek szülők, tanárok és diákok közösen, mit sem számít. Higgyük el a fidesz jobban tudja, hogy mi kell a gyerekünknek. Az országnak? Dehogy az országnak! Attól, hogy több cukrászt képezünk több süti fogy? Több cukrászat nyílik majd? Dehogy. Miközben fogyasztásban szépen lemaradunk, és soha még ilyen rosszul nem álltunk anyagilag (a napokban több felmérés jelent meg erről), majd többet költünk sütire. Biztos...

  És egyébként is...2/3-ad van vagy mifene! Tehát a "zemberek" erre felhatalmazták őket. Végig is viszik. Mutassatok dolgot, amiben meghátráltak!?!

  Hiszen tudjuk jól, hány stadion kell a magyar focinak, miközben nem csak az oktatást, de az egészségügyet, a kultúrát ...és annyi mindent még a pénztelenség ver szét.
  Mutassátok meg, hogy ott, ahol asztalhoz kényszerítették őket, milyen eredmény született!?!
  A pofátlan végkielégítések kora lejárt? Egy olyan országban, ahol többé nem maradhat semmi következmények nélkül, vannak következmények? Kevesebb a mutyi? A szakértelem érvényesül?
  ,,Jobban teljesít"-ünk?

  Ezt is majd helyre kell állítani, (mint annyi minden mást...), de csak akkor lehet majd, ha lesz egy komoly alternatíva akinek 2014-ben el is hisszük, hogy helyrehozza a károkat.

  Remélem tanáraink (még ha megosztottak is), szavazóképes diákjaink, s a szüleik, korengedményes nyugdíjuktól megfosztottaink, alázott közszolgáink, nyomorgó rokkantjaink,
  vállalkozásukból kiebrudalt trafikosaink, földet soha nem kapó családi gazdaságaink, pénzüktől megfosztott magánnyugdíjpénztár tagjaink,...és a többiek is mind-mind tanulnak majd, és nem adják oda többé a hatalmat, ahol az nem szolgálja sem a jelent, sem a jövőt. Remélem, hogy a sok tévút immáron kifejlesztette bennünk az örök bizalmatlanságot, hogy a következő hatalmat folyamatosan ellenőrizzük, ha kell a zsebében turkáljunk (mert a MI forintjaink csörögnek benne), hogy kikényszerítsük a következményeket ha kell.

  Remélem bölcsek leszünk! Remélem nem eladó a lelkünk a gázszámláért! Remélem fiataljaink nem lesznek reményvesztettek és remélem időseink is belátják, ami a gyerekeiknek nem jó, az nekik sem jó.

  Addig? Addig csendben kell tűrni...”
 • 14. Jakutika 2013. október 30. 11:31
  „Egyébként a legnagyobb gond, hogy megint bedobtak egy követ a tóba. Senki nem tudja, hogy most mi lesz. Ráadásul még az is lehet, hogy minden marad a régiben? Akkor meg minek borzolni a kedélyeket, minek bizonytalanságba tartani a pedagógusokat?
  Mert mi folyik itt?
  A végrehajtási utasítások az utolsó pillanatokban érkeznek meg, mondjuk augusztus végén, aztán egyik napról a másikra kell elvégezni a munkát, sokszor értelmezhetetlenek az előírások. Vegyük csak a 22 26 32. Vagy ott van a 16-órás gyermekmegőrzés, na nem napközisekkel, nem ugyanazokkal a tanárokkal. stb
  Finanszírozás. Nem mondom, hogy teljes a káosz, de legalábbis akadozik. Kérdezzenek rá. Mit fognak erre mondani?
  Elbocsájtások meg igenis voltak. Vagyis a határozott idejűekre nem vettek fel másokat.
  Tankönyv. Eltelt két hónap és még mindig vannak hiányok. És persze ez is miről szól, ha nem egy piac újraosztásáról.
  Na de nem kell aggódni, a pedagógusok zöme soha nem fog lázadni, pláne most nem, hogy megkapta a 2010-re beígért pénz egy részét. Ebben csak az a tragikus, hogy a saját szakmáját köpi szembe.”
 • 13. embertelen 2013. október 30. 10:32
  „2. pancser Mint mindig, most is a te fejedben van a zűrzavar, nem pedig a téma felvetőjének fejében. Remélem olvastad a mai nyomtatott Kisalföldben a szakmai leleplezést. Érthető, hogy a mosonmagyaróvári fidesz sunnyog, Nagy István nem mer vitázni. Sokminden után, most a város oktatását is tönkreteheti a fidesz végérvényesen. Persze a szülőket sem értem, amikor a Bartók iskola, azóta bizonyítottan jól működő átalakítása folyt, milyen nagy ellenállást tanusítottak, lépten nyomon tüntettek, most pedig mindenki lapul, mint nyúl a fűben.”
 • 12. justitia18 2013. október 30. 08:06
  „VÁROSI POLGÁROK ÉBRESZTŐ !!

  Tegnap és ma megjelentek a várva várt szakközépiskolai nyilatkozatok, hogy Mosonmagyaróvár középfokú oktatásában miféle törés következik be, ha a Bolyaiban megszüntetik a közgazdasági, a pénzügyi, a logisztikai, és az informatikai képzést, a Hunyadiban a kereskedelmi képzést, a Hallerban pedig a szakközépiskolai vendéglátóipari képzést.

  TÁMOGATOM A VITAFÓRUM MEGTARTÁSÁT !

  VÁROSLAKÓK !! NE ENGEDJÜK TÖNKRE TENNI A MOSONMAGYARÓVÁRI SZAKKÖZÉPISKOLAI OKTATÁST !!!”
 • 11. abszurdisztán 2013. október 30. 06:50
  „Kedves Pancser !

  Mielőtt az ostobaságaidat, hülyeségeidet, tájékozatlanságodat leírtad a cikkel kapcsolatban, el kellett volna olvasnod és értelmezned kellett volna a közoktatási és a szakképzési törvények ide vonatkozó részeit. Abban minden benne van.
  Még a hülyék is tudják értelmezni, de úgy látszik te nem, mivel te csak ostoba, narancsködös pártcsinovnyikként - "főnöki" utasítás alapján - írogatsz véleményeket olyanról is, amiről halvány fogalmad sincs.
  Sajnos az igazság fájdalmas dolog, ennél már csak a közoktatás (és a felsőoktatás: lásd: pl. NYME) tönkre tétele fog jobban fájni a városlakóknak, az országnak, mivel az egész országban hasonló a helyzet, csak egyelőre senki nem mer szólni...
  Tudod, a pedagógusok féltik a munkahelyeiket, egzisztenciájukat.
  Nem furcsa számodra, hogy a KLIK sem tud mit mondani az üggyel kapcsolatban. Ugyan is nem ők hozzák a törvényeket, rendeleteket, hanem többek között a gazdád, Nagy Kub@tov Pesta, aki elfogadta és megszavazta az ország teljes oktatási rendszerének totális tönkre tételét, mint parlamenti képviselő.
  Hogy képviseli így a választókörzet és az ország lakosságát ?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan autózott a 48 éves külföldi nő Jánossomorján

Jogosítványát a járőrök a helyszínen elvették. Tovább olvasom