Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kamionokkal tilos a parkolás

Mosonmagyaróvár - Mostantól már bírsággal számolhatnak azok a kamionosok, akik a város közterületein parkolják le teherautójukat.


Erre már táblák is figyelmeztetnek a város bevezetőútjain. A korlátozás alól egyedül a Timföldgyári utca a kivétel.

Még az év első felében határozott a képviselő-testület arról, hogy korlátozzák a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek parkolását Mosonmagyaróváron. A városban leállított teherjárművek ugyanis gyakorta okoznak kellemetlenségeket az itt élőknek. Számos teherautó-sofőr a kamionstop idején vagy éjszakánként Mosonmagyaróvár utcáin, parkolóiban tölti el a pihenőidőt, noha a város területén, illetve harminc kilométeres körzetében több erre alkalmas terminál is található. Az új rendelet alapján a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek várakozási korlátozását írják elő belterületen. Eszerint a város teljes lakott területe korlátozott várakozási övezetnek minősül. A várakozási tilalom alól felmentést kapnak az arra külön engedéllyel rendelkező járművek. Ezt az engedélyt egy évre kaphatják meg azon – 3,5 tonna vagy annál nagyobb, de 7,5 tonnánál kisebb össztömegű – gépjárművek tulajdonosai, amelyek forgalmi engedélyében a tulajdonos címe Mosonmagyaróváron található.

Kitáblázták: A 3,5 tonnánál nehezebb járművek már csak külön engedéllyel parkolhatnak a városban.
Kitáblázták: A 3,5 tonnánál nehezebb járművek már csak külön engedéllyel parkolhatnak a városban.

A rendeletben szerepel, hogy a korlátozásról ˝Várakozni tilos!˝ tábla figyelmezteti a kamionosokat a városba bevezető utak mentén. A szabályozás ugyan már nyár óta érvényben van, a közterület-felügyelet és a rendőrség azonban eddig nem szankcionálhatta az egyebek mellett a vasútállomáson vagy a Mofém-telepen hétvégente parkoló számos kamionost, mivel a tiltó táblák hiányoztak a bevezetőutak mellől. A táblák kihelyezéséhez ugyanis a Magyar Közút Kht. hozzájárulása kellett, a társaság azonban első körben aggályait fejezte ki a szabályozással kapcsolatban. Az eredeti rendeletmódosítás szerint ugyanis a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek legfeljebb két órán át várakozhattak volna a városban büntetlenül. A közútkezelő csak úgy adta a hozzájárulását, hogy időkorlátozás nem lehetséges, ellenben a város jelöljön ki olyan közterületeket, ahol az ott lévő ipari, kereskedelmi egységek miatt a ki- és berakodás idejére a korlátozás feloldható. Így a képviselő-testület legutóbbi ülésén – immár harmadszor – megint foglalkozott a kérdéssel és határozott a módosításról.

Ennek nyomán végül a közelmúltban végre kikerültek a tiltó táblák is a város bevezetőútjain. Így a közterület-felügyelet és a rendőrség már érvényt szerezhet a szabályozásnak, és a rövid türelmi időszak leteltével októbertől már szankcionálják a tilosban parkoló kamionokat. A korlátozást végül csupán egy utcában oldotta fel az önkormányzat, a Timföldgyári utcára nem vonatkozik a várakozási tilalom.

 
A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek várakozási korlátozását írják elő belterületen. A város teljes lakott területe korlátozott várakozási övezetnek minősül.


Olvasóink írták

 • 3. Diákcsemege 2009. október 02. 13:13
  „Végre Városanyáink és Atyáink a tettek mezejére léptek, ami igencsak dícséretes dolog és természetesen köszönet érte!!
  Ellenben mikor érjük végre el, hogy a 20 tonna tényleges tömeget meghaladó tehergépkocsik az autópályán maradjanak és tranzit (áthaladó) forgalmukkal ne keserítsék meg a Város lakóinak életét.
  Véleményem szerint a Mosonmagyaróváron élő és dolgozó emberek életminőségének javítása szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható kérdésről van szó.”
 • 2. Imcsi 2009. október 02. 13:10
  „Timföldgyári utca mért kivétel?
  Aki nem ismeri a helyet, annak írom: a Timföldgyárba érkező kamionok nem ezt az utcát használják!”
 • 1. pancser 2009. október 02. 10:14
  „Helyes! Ami engem leggyakrabban szokott bosszantani az a Lidl és a szomszédos benzinkút közös keskeny bejárójánál parkoló kaminonok(megállni is tilos táblánál). Az egyik alklommal szemtanúja voltam az esetnek amikor egy idősebb úr szóvá tette ezt a sofőrnek. A tettlegességtől csak az riasztotta vissza a honfitárs kamionost, hogy az ordítozásra többen felfigyeltünk és a gyengébbet éppen verni készülő kamionos körülnézett és rá nézve nem sok jót várhatott a környéken álló, jó erőben lévő óváriaktól, ha a helybélit megüti. Nem akarok általánosítani, de nemzetiségtől függetlenül vannak nagy böszme emberek közöttük, akikkel nehéz szót érteni ha az anyanyelve magyar akkor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós cigarettafogás: kereket oldott a csempész

M1-es autópálya - Magyar rendszámú nyitott gépjárműben ukrán zárjegyes cigarettára bukkantak a… Tovább olvasom