Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kalandtábor, jurta, őstörténet

Mozgalmas, programokban gazdag évet zárt a mosonmagyaróvári Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület. Tartottak folyótisztítást, kalandtábort és téli jurtaállítást is.

Az éves összegzést Bognár Árpád elnök az egyesület első hivatalos programjával kezdte, az áprilisi „takarítás a vízen" című programmal, amelynek során a Dunakiliti és Cikolasziget közötti folyószakaszon gyűjtötték be a vízen úszó, parton lerakódott hulladékot. Ebben segített a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség és a hegyeshalmi Turul Íjászegyesület is.
Az elnök elmondta: az elmúlt évben a jurtaállítással egybekötött őstörténeti bemutatók kerültek előtérbe. Tartottak ilyet Halászin, Jánossomorján, Rábapordányban, Vámosszabadin, Dunaszigeten, Székesfehérváron, Sopronban, a répcelaki Laki Kalinkó Fesztiválon és Kocson a Kocsitoló Napokon is.

Bognár Árpád kiemelte: számos településen szervezett rendezvényen nyílt alkalmuk bemutatni a magyarság őstörténetét, a különböző származáselméleteket, a honfoglalás és államalapítás korát, kultikus és egyéb szokásainkat, az akkori fegyverzetet és a ruházatot.

Nyáron ifjúsági és kalandtáborokat rendezett az egyesület a Szigetközben, ahol három turnusban mintegy 90 diák vett részt az ország minden részéről. Kenuval, csónakkal és gyalog bejárták velük a Dunakiliti–Cikolasziget–Dunaremete közötti holtágakat. Az egyesült megrendezte a téli sátorozást is, a felállított jurtába mindenkit vártak, aki vállalta a valódi kihívásokat.

A programok mellett az egyesület rendbe tette a lőterét, elkészült a régóta tervezett földkemence is. A jövőbeni terveik között szerepel például a különböző kézművesmesterségek, illetve a korabeli lét önellátó jellegéhez szükséges ismeretek megszerzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom és Bezenye is lehetséges partnerek

Többéves előkészítés, tervezgetés, tervmódosítás és többszöri pályázatírás után három nagyobb projektet is meg tudott valósítani Levél önkormányzata. Tovább olvasom