Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Júniusban dönt a köztársasági elnök a pályázatról

Jánossomorja hamarosan elkészíti pályázatát, melyben várossá nyilvánításukat kérik a településen élők a köztársasági elnöktől. Jövő év első felében szakértők vizsgálják meg a kérelem megalapozottságát.
Falukép: Júniusban városi címet és címert kaphatnak.
Hatezer-kétszázan laknak Jánossomorján, így a megye legnagyobb nagyközsége. A település most készülő projektje azt támasztja alá, hogy regionális szerepet játszik, s foglalkoztatási központ lett az évek során. Az önkormányzat elképzelései szerint Jánossomorja lehetne a megye kilencedik városa, ám ehhez még a köztársasági elnök jóváhagyása is szükséges. Dr. Kurunczi Károly polgármester optimistán nyilatkozott az esélyekről.

Átvilágítjuk településünket

– A pályázatot olyan helyi szakemberekkel készíttetjük el, akik szívükön viselik a település sorsát – kezdte dr. Kurunczi Károly. – A beadandó dokumentum nagyjából összeállt, ám még finomításokra van szükség. Bizonyos formai szabályoknak kell megfelelnünk, s a Központi Statisztikai Hivatal adatait is lekértük. A pályázatban átvilágítjuk településünket. Bemutatjuk önkormányzatunkat, intézményrendszerünket, egészségügyi ellátásunkat, gazdasági helyzetünket s nagyközségünk fejlődését.

Itt jegyezném meg, hogy közvetlenül a rendszerváltás után az itt élők harminc százaléka munkanélküli volt, ám ez a helyzet egy évtized alatt sokat javult. A megyében elsőként rendezési tervet készítettünk, ipari területeket jelöltünk ki. Ennek köszönhetően a környező településekről az itteni gyárakban csaknem négyszáz ember dolgozik. Szerepünk megnőtt: regionális hulladéklerakónkat 106 ezer ember veszi igénybe, vízművünk és szennyvíztisztítónk is segíti a környező települések ellátását.

A gyenge pont: a földrajzi elhelyezkedés

– 1994-ben egyszer már pályáztunk a városi rangra, ám akkor egy évvel később Fertőd kapta meg ezt a címet. Azóta a várossá nyilvánítással kapcsolatos jogszabályok megváltoztak, s felvettük a kapcsolatot a fiatal városokkal –Téttel, Répcelakkal és Bábolnával –, hogy hasznos tapasztalatokat szerezzünk tőlük. Optimisták vagyunk, ám gyenge pontja is van projektünknek. Főleg a földrajzi elhelyezkedésre gondolok, hisz Mosonmagyaróvár és Csorna közelsége nem segíti helyzetünket.

Mosonszentjánost az 1600-as években már egyszer mezővárossá nyilvánították, ám akkor még hozzátartoztak azok a települések, melyek ma már a határ túloldalán fekszenek. Régóta szeretnénk egy önálló középiskolát Jánossomorján, ám a két város közelsége és a csökkenő gyermeklétszám miatt ez „öngyilkos mutatvány" lenne.

Mádl Ferenc dönt

A pályázat végleges formáját december tizedikéig kell elkészítenünk és a Belügyminisztériumnak elküldenünk. Ezután egy szakértő csoport vizsgálja meg kérelmünk megalapozottságát, majd véleményezi azt. A minisztérium május végéig tesz ajánlást a köztársasági elnöknek a várossá nyilvánítható települések névsoráról, majd Mádl Ferenc júniusban dönt a kérdésről – mondta Kurunczi Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös hulladékgazdálkodás

A közelmúltban elkészült győri nagytérségi hulladékgazdálkodási programhoz csatlakozva… Tovább olvasom