Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Jószomszédi adok-kapok

A héten a kormány elé kerül a tárcaközileg már egyeztetett magyar álláspont a bősi vízlépcsővita ügyében.
A javaslat – amelynek kidolgozói most az uniós irányelvektől várják a megoldást – várhatóan nem változik: lemondanánk a bennünket megillető áramról, ha több vizet juttatna északi szomszédunk a Szigetközbe. Januárban Budapesten újra egyeztethetnek a magyar és szlovák szakértők.

Két kulcskérdés

A lassan másfél évtizede Szlovákiával folytatott „Duna-vita" magyar álláspontjára újabb javaslatot dolgozott ki a szaktárca, melyet a héten tárgyalhat a kormány. A két kulcskérdés a bősi erőmű és a szigetközi vízpótlás helyzete. Erdey György dunai kormánybiztos és Persányi Miklós miniszter a szakminisztériumok képviselői mellett szigetközi térségfejlesztési társulások elnökeit is bevonta a javaslat-előkészítésbe. A javaslatot elvileg már szeptemberben a kormánynak tárgyalnia kellett volna.

Megoldást az uniótól

A mostani álláspont szerint lényegi kérdésekben nem változik a magyar vélemény: vagyis lemondanánk a Bősön termelt áramról és az ottani tulajdoni részesedésről, ha cserébe a szlovákok a bennünket megillető vízmennyiséget juttatnák a Szigetközbe (a vízhozam legalább ötven százalékát az eddigi húszhoz képest), s elfogadnák, hogy biztosan nem épül meg a nagymarosi duzzasztó. A minisztérium és a szakértők a jelek szerint továbbra is az uniótól várják a megoldást a kérdésben.

Az időpont kérdéses

 A szlovákok javaslatára az áprilisi tárgyaláson elfogadták egy új, közös testület, a gazdasági bizottság létrehozását, s megállapodtak, hogy felgyorsítják a jogi bizottság munkáját.
Kovács György, a minisztérium főosztályvezetője szerint tárgyalási pozícióink javultak a csatlakozással, s korábban Persányi Miklós miniszter is úgy nyilatkozott: az EU vízkeret- irányelvei segíthetnek a kérdés megoldásában. Mindenesetre ennek ellentmond, hogy Miklós László szlovák tárcavezető néhány hete lapunknak azt mondta: a két ország elképzelése finoman fogalmazva is „nem tükörképe egymásnak".

A két fél csak abban egyezett meg, hogy majd megegyeznek: az időpont még kérdéses. Mindenesetre a két miniszter pénteken Lipóton találkozik, ahol Szigetköz és Csallóköz környezetvédelmi helyzetét elemzik majd.

Kapcsolódó cikk >>

Folytatódnak a magyar–szlovák tárgyalások (2004-02-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bethlen-gimnáziumért folytatódik a gyűjtés

Az elmúlt év tavaszán indított gyűjtést Győr-Moson-Sopron megye közgyűlése a Nemzeti Alapítvánnyal… Tovább olvasom