Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ismét kevesebb pénz jut a Szigetközre

Szigetköz önkormányzati társulásainak vezetői kedden a kormánymegbízottnál s a környezetvédelmi miniszternél jártak. Persányi Miklós ígéretet tett a LIFE-programra nyert egymillió euró önrészének fedezetére.
Ugyanakkor információink szerint a „belső", kormányzati pénzből az ideinél 110 millió forinttal jut kevesebb a Szigetközre jövőre. Öt önkormányzat társulásvezetője – Babos Attila, Széles Sándor, Tóth István, Szokoli Sándor, Tamás Lőrincné – járt tegnap a környezetvédelmi tárca vezetőjénél.

A találkozót a miniszter kérte, mivel hamarosan folytatódhatnak a magyar–szlovák tárgyalások Bős és a vízmegosztás kérdéséről. A megbeszélésen Erdey György dunai kormánymegbízott és környezetvédő szervezetek képviselői is kifejtették álláspontjukat.
Egyhangúlag megfogalmazták: a térségben élőknek vezető szerepet szánnak a Szigetköz kérdésének megoldásában. Elképzeléseiket tervbe foglalhatják.

Az egyeztetésen Balogh József győri polgármester kifejtette: olyan duzzasztómű megépítése szükséges, mely a Rába és a Mosoni-Duna vízhozamát szabályozza. A gönyűi torkolat megépítésével nem lehetne „pocsolya" a megyeszékhely ágrendszere.

Emellett hiányolta Balogh József az Alsó-Szigetköz hullámtéri és mentett oldali része vízpótlását. Széles Sándor máriakálnoki polgármester tájékoztatta a minisztert: a LIFE-projekten egymillió eurót nyertek a térségi rehabilitációra.

A tárcavezető szóbeli ígéretet tett, hogy az egymilliós önrész fedezetét a meglévő alapból a minisztérium magára vállalja – amint az szükségessé válik. Elmondta: a térség jövőbeni, sikeres uniós projektjeit is támogatják. A társulásvezetők javaslata az volt, hogy a magyar–szlovák határ menti bizottság készítsen egy műszaki tervet az Öreg-Duna és az egész Szigetköz helyreállítására. Így a következő LIFE-projektet már erre építhetnék.

Babos Attila, Dunaszeg első embere szerint lehet, hogy jogilag igazunk van Bős ügyében, de ettől még kevés a víz a Dunában. Tóth István dunaszigeti polgármester kijelentette: a nemzetközi kapcsolatokra nemcsak kormányzati, de önkormányzati szinten is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Erdey György és Persányi Miklós megígérte, hogy minden segítséget megadnak a szigetközieknek. Véleményük szerint most történelmi esély kínálkozik a megegyezésre a szlovákokkal, ugyanis az uniós források kiaknázása érdekében a két félnek együtt kell működnie.

A jövőben inkább a külső, uniós forrásokat kell előnyben részesíteni, ugyanis a jövő évi költségvetési törvény szigorúbb, s szűkebb lehet térségünk rehabilitációjára. Információink szerint a „belső", kormányzati pénz az idei 310 milliónál kevesebb, 200 millió forint lehet csak 2005-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz az igazi haszonélvező?

A szlovákiai Doborgaz határába tervezett törpeerőműre építési jogot szerzett három önkormányzat… Tovább olvasom