Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Horgászpanaszok: halívás idején alig van víz

Szigetköz - Ívna a balin és a süllő, ám a dunai mellékágrendszer egyes részein alig maradt víz. A lipóti Gombócosi–záráson kiszáradt a meder, a dunakiliti fenékküszöbnél is csak csordogált a sziklák között. Az ok: az ágrendszerben vízügyes munkák folynak.
„Elkeserítő a helyzet. A fennékküszöbnél száraz lábbal átmentem a napokban szlovák oldalra. Hobbim a pecázás, több tízezer forintot költök rá, halat meg nem tudok fogni, mert egyszerűen nincs víz. Ráadásul éppen most, amikor a legfontosabb lenne, egyes fajok ívása idején" – hívta fel szerkesztőségünket, s panaszolta egy jánossomorjai pecás. Közép-Szigetközben sem rózsás a helyzet. A lipóti Gombócosi-zárásnál szerdán száraz volt a meder, csütörtökön is csak némi víz csörgedezett az alsóbb szakaszon. Ráadásul ez az ingadozás a kárókatonáknak is kedvez, jobb eséllyel szedik ki a vízből a balinokat.

Az alacsonyabb vízszint oka, hogy a hullámtéri ágrendszerben vízügyes munkák folynak. Így szabályosan, a Szigetközi Vízpótló Rendszer Üzemelési Bizottságának jóváhagyásával – a meghatározott alsó határt – másodpercenként negyven köbméter vizet vezetnek az ágrendszerbe. „A tavalyi árvíz műtárgyi rongálódásait állítják helyre a szakemberek" – mondta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: erről mindenkit tájékoztattak, s várhatóan még néhány hétig tart a munka, emiatt alacsonyabb a vízszint.
Fenékküszöbnél: A horgászok panaszkodnak, hogy a kevés víz miatt halat sem fognak, s az ikrák szárazra kerülnek.
Fenékküszöbnél: A horgászok panaszkodnak, hogy a kevés víz miatt halat sem fognak, s az ikrák szárazra kerülnek.

Minden bizonnyal a tervezett hullámtéri elárasztásig végeznek.
„A mesterséges árhullám bevezetésére akkor lesz lehetőség, ha annak feltételei adottak lesznek" – tette hozzá a vízügyi igazgató.
„Februárban kezdődött a csuka ívása, márciusban a jászé, áprilisban a baliné, paducé, sügéré, hamarosan a süllőé, májusban a keszeg és a ponty következik, majd a compó és a domolykó" – mondta Guti Gábor halbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Duna-kutató Állomásának tudományos főmunkatársa.

Olvasóink írták

 • 4. chromos 2008. október 26. 18:29
  „Helló!Szabolcs Szatmár Bereg megyében a Túr rehabilitációját hirdették és azt ígérték lessz víz a túrban állandó vízszinttel!A zsilipek megvannak csak kezelni kellene őket de nem teszik!Túristvándi-ban a túrt rendszeresen hálózzák és villanyozzák illegálisan!Már alig van hal benne!Jó lenne ha valaki utánna nézne ezeknek a szeméyleknek és a Rendőr haverjainak és kiszabná a nekik járó büntetést!”
 • 3. csabi710 2008. április 07. 16:46
  „Hát ,igen, sajnos hazánkban ez dívik!
  A Keszeg-ért is meg lehet nézni Győrsövényháznál. Amikor a halak ívnának 15 cm-es víz van bent, pedig a zsilippel simán lehetne egy állandó vízszintet beállítani. Sajnos a környezetvédők ilyenekre nem figyelnek. A Rábca folyót a petőházi cukorgyár tette tönkre, sok éven át engedték a mosás utáni "vízet" az Ikván keresztül, tavaly a soproni szennyvíztelepen történt meghibásodás miatt. Igaz, hogy nem volt lényeges halpusztulás (bár Én sok döglötthalat láttam, főleg sügér) és ehhez jön a sok táplis, akik autószám vitték el az oxigén hiány miatt kábult halat, mert ugye ilyenkor ellenőr sincs(de ha Én egyszer 3 bottal horgásznék egyből öten lennének ott)”
 • 2. matriné 2008. április 07. 14:37
  „Mit számít az, az illetékeseknek, hogy nem lesz hal utánpótlás a vizekben. A horgász jegyek árát minden évben emelik itt ez a lényeg!
  Az illetékes politikusoknak meg a kissebb gondja is nagyobb ennél, manapság a Parlamentben! nekik a pénzük nem ettől függ.”
 • 1. csingiz 2008. április 06. 17:32
  „Ezért halat kizárólag pálinkával igyunk! Igy jobban is csúszik... És, soha ne együnk mosatlan gyümölcsfát!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélték a madarak a mérgezést

Hegyeshalom - Mérgezésből felgyógyult ragadozó madarakat engedtek szabadon Hegyeshalom határában. A… Tovább olvasom