Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Hogyan pusztítaná el a vörös ár Mosonmagyaróvárt?

Honvédségi térképek alapján, rendőrségi szoftverrel modellezték, merre folyna az áradat három magyar iszaptározó környékén.

Mosonmagyaróvárt szinte az utolsó házig elöntené egy, a kolontárihoz hasonló szennyeződés, miközben Almásfüzítő és a közeli Neszmély esetében a Duna gyorsan tovább is szállítaná a mérgező anyagokat - oldasható az index.hu portálon közölt cikkben.

Az ajkai katasztrófa október 4-én, hétfő délben történt. A Mal Zrt. timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál szakadtak át a gátak. Az esethez utólag készültek modellek, korábban viszont senki nem gondolt arra, hogy ilyesmi bármikor bekövetkezhetne.

A modellek generálásához a honvédség domborzati és felszíni fedettségi térképét használták fel, valamint egy nemzetközi összefogás műholdas fedettségi térképét. A képsorozatok elkészítéséhez legalább 17 paramétert kell megadni, mint például az anyag terjedési sebessége, vagy összetétele, valamint, hogy milyen területen halad keresztül, erdőn vagy mondjuk betonúton.

A nálunk látható képeken véletlenszerűen jelölték ki, hogy a gát mely pontja szakad át, a zagy különböző összetevőit se határozták meg teljes pontossággal, annyi azonban látszik, hogy a domborzati adottságok szerint a szennyezett, mérgező folyadék merre terjedne.

Mosonmagyaróvárt egy esetleges szennyeződés nagyon súlyosan érintené.
Mosonmagyaróvárt egy esetleges szennyeződés nagyon súlyosan érintené.


Folytatás az index.hu oldalán.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Kisildi2 2010. október 11. 08:39
  „Legate!
  Kösz a felvilágosítást!”
 • 40. Japo 2010. október 11. 08:33
  „A tetejére hiába tesznek bármit is az alja nincs szigetelve. Ez olyan mint ha olyan fazékba akarnál főzni aminek nincs alja, hiába teszel rá födőt. Ezeknek alá kellene injektálni egy vízzáró réteget ami megakadályozza, hogy a megemelkedett talajvízzel érintkezzen ez a mérgező anyag. Ezt annak idején a Dunakiliti erőműnél alkalmazták nem kevés pénzért, itt viszont ilyen nincs. Amit a motim biztonságosnak mond a következő. Csináltak egy nagy gödröt az aljára fekete fóliát tettek és ennyi a biztonság. De mi van a többi kazettával? Mint tudjuk Móváron,legalábbis az én kertemben 2.6 méternél megjelent a talajvíz amikor emésztőt csináltam. Ha a régi kazetták alja nincs elszigetelve márpedig nincs, akkor a talajvíz folyamatosan viszi bele a ganét az ivóvízbázisba. Van még kérdés? Ja és a letakart kazetták tetejére azért ilyen fákat ültettek mert ezeknek a gyökere nem lefelé hanem oldal irányban terjed. Ha lefelé menne akkor már kidöglött volna az egészségre nem káros vörös iszaptól. Még jó, hogy az egészségre nem káros!”
 • 39. hovatovabb 2010. október 11. 06:13
  „szigetelés a régebbi kazettákon is van ?? :)
  Az agyagszigetelésen kívül?”
 • 38. Mátyás_király 2010. október 10. 22:07
  „Tel.: 1749”
 • 37. Japo 2010. október 10. 17:35
  „34-nek.Köszönöm a kioktatást. Természetesen nem tudhatok mindent és talán jobb ha nem is tudok. Igaz ez a két cég a rekultiv és a motim tette tönkre az ivóvízkutakat. Nem hozhatok senkit kellemetlen helyzetbe,de belső infókkal rendelkezem ráadásul szakemberektől mármint környezetvédelembe dolgozó szakemberektől csak féltik az állásukat,ha érted mire gondolok. Ezért inkább elfogadom amit írtál köszönöm.”
 • 36. Legate 2010. október 10. 14:39
  „http://mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707”
 • 35. Legate 2010. október 10. 13:46
  „33. pontosan.

  Mily érdekes hogy (ha jól emlékszem) az MTA vizsgálata szerint a nehézfémek koncentrációja (a korábbi híresztelésekkel szemben) jóval az e.ü. határérték alatt van, az ólom tartalma alacsonyabb mint a termőföldnek.
  A vissza nem nyert lúg ami veszélyes.”
 • 34. Legate 2010. október 10. 13:37
  „Az óvári tározó építésekor a szigetelt fenék alá érzékelők lettek telepítve, noha ez akkor még nem volt előírás. (Tán még most sem) Ez a tározó rendben van. Ugyanakkor mégis veszélyes anyag tározó, nem kell rá házakat építeni. Lehet fikázni meg okoskodni de butaság tudatlanul kelteni a feszkót!
  Japo te nyilván semmit sem tudsz a gyárról. Generációk dolgoztak ott, és nem csak a vezetők hanem a melósok közt is. Senkinek nem kötelessége ott dolgozni. Akinek nem tetszik elmegy máshová.
  Magam is sima melós vagyok ott és nem 70ezret keresek. Kíváncsi lennék mely cég korrektebb a melósaival.

  Kisildi ez az iszap nem folyik, de nem is porzik. A tetejére agyagos záróréteg, majd föld került. Az alul lévő iszap folyadék tartalmát, összetételét rendszeresen ellenőrzik. Mondjuk úgy kutat fúrtak a tetején.”
 • 33. coment 2010. október 10. 13:33
  „Nagyon jó szenzációhajhász animációk. Legalábbis ami a mosonmagyaróvárit illeti, semmi alapja. A többi tározót nem volt módomban megnézni, de ebből már nem tudna annyi hígfolyós vörös iszap kiszabadulni, mivel ha van is benne még, nem jelentős mennyiség.
  Maga a bauxit annyiban mérgező, mint más porszerű anyag, szilikózist okoz, de mint ásványban nincs egészségügyi határérték feletti mérgező anyag benne, és nem radioaktiv. A veszélyességét a beleadagolt és teljesen ki nem vont nátronlúg jelenti. Ez rossz esetben az ivóvíz pH értékét befolyásolhatja, ha leszivárog, ellenőrzés során ez az első, amit vizsgálnak. A mosonmagyaróvári ivóvíz ihatatlanná válását tudomásom szerint az Ausztriából importált szemét hegyek okozták anno.
  Az tény, hogy a vörösiszap nem szedhető C vitamin helyett, és az is, hogy a tározó mellett vert norton kutból nem innék vizet, de túlpánikolni sem kellene az itteni állapotot.”
 • 32. Japo 2010. október 10. 09:23
  „30-nak. Ajkán kb. 40 éve gyűjtik? Mosonmagyaróváron 1934-2002 között gyűjtötték és most is ott van.Ez egy kicsit több nem? A motim tározói közül papíron egy felel meg az előírásoknak, valójában pedig egy sem. ugyan úgy van szivárgás csak lefelé az anyaföldbe. Hiába tesznek rá földet meg fákat attól még a mérgező anyag ott van. Tudod ez olyan mint ha tiltott helyen odatojsz aztán dobsz rá füvet. A szart nem látni a fűtől,de attól még ott van. Nagyobb csapadék esetén folyamatosan mérgezi a földet,ivóvízbázisunkat. Ha nem így lenne az eredeti óvári ivóvízkutak ismét használhatóak lennének. Ezért kellett saját pénzből új kutakat létesíteni Feketeerdő térségébe mert a vörös iszap nem mérgezi az óvári kutakat. Ha ez már tényleg nem mérgező akkor a tulajdonosok építsenek a befedett tározók tetején maguknak családi birtokot és éljenek ott. Én beleegyeznék abba is, hogy közpénzből építsünk nekik,de csak akkor ha kötelezik őket arra, hogy x generáción keresztül csak ott lakhatnak. Ha nem mérgező akkor jól járnának nem? Ha meg mérgező akkor szeretném látni, hogy a Gyurcsány-Gerezdes(Hideghéti) família talicskával elhordja ezt a sok mocskot.Milyen törvény az, hogy saját gyarapodásom érdekében másoknak kárt okozok,veszélyeztetem a normális életvitelhez való alkotmány adta jogomat? Amit eddig kerestek költsék a valódi rekultivációra. Ajkára ugyan ez vonatkozik,sajnálom azokat akik 70 ezer forintért dolgoztak ott és most veszélyben a munkahelyük, de csak azért megengedni a további működést felelőtlenség lenne és igazából ehhez nincs senkinek joga. Majd ha tudják garantálni, hogy tényleg semmilyen formában nem szennyezi a környezetet további tevékenységük akkor talán. Akik meg eddig 70ezerért szívták a gyárban a ramatyot ilyen fizetésrt bárhol találnak munkát. A tulajok meg milliárdokat zsebelnek be. Biztos, hogy az egyszerű munkásokat féltik?”
 • 31. pancser 2010. október 10. 07:40
  „Ebben a dologban azért van szörnyűség. Több évtizedig élt a város úgy, hogy valamilyen ok miatt megsérült gát átszakadása esetén Mosonmagyaróvár megszűnt volna létezni. Soha nem hallottunk olyasmiről eddig, hogy ez akár meg is történhetett volna!”
 • 30. levi-levi 2010. október 09. 23:34
  „Sehogy
  Mosonmagyaróváron nincs termelés,-(ha jól tudom 5éve) a tározókban az iszap leülepedett és megszilárdult. Így nem tudja elönteni sem.
  Ajkán több km-r hosszan vannak a tározók , kb 40 éve gyülik az iszap,a régi tárózokban már nincs víz a megszilárdult iszap van , oldala szürke salak ,földdel lefedték és fák ,bokrok nőnek rajta.”
 • 29. akinemfél 2010. október 09. 23:00
  „Ajkánál sem torténhetett meg a katsztofa és az uzem tulajdonosai és vezetoi szabadlábon és cinikusan nyilatkozgatnak a sajtonak. Hát persze,hogy Mosonmagyarováron sem torténhet meg !
  Mit kell itt izgulni ? Hiszen a voros iszap teljesen ártalmatlan,nyilatkozták az ajaki gyár vezetoi és tulajdonosai. Katasztrofa ? Ugyan már ! A sajto felfujja az egészet. Hiszen a voros iszap ártalmatlan.
  Nincs jobb téma ?”
 • 28. bika07 2010. október 09. 21:41
  „MI volna ha mindenki a cíkkhez szólna hozzá”
 • 27. Kisildi2 2010. október 09. 20:25
  „Azokon a fórumokon is csak találgatnak az emberek, mint a Kisalföld hozzászólásaiban.”
 • 26. hogyisne 2010. október 09. 19:52
  „Kisildi2, olvass angol nyelű fórumokat! Körülöttünk a nagyvilágban is sokan gondolják úgy, hogy politikai húzás van a történtek mögött.”
 • 25. Kisildi2 2010. október 09. 19:40
  „Ákos 62!
  Sajnos az agyrémeitektől nem tudtok megszabadulni! Keressetek fel egy jó pszichológust!
  Ha olyan hülyeségeket gondolnék mint ti, én meg azt gondolnám, hogy a fidesz tette, hogy mindenki még jobban utálja a szocialistákat. De nem gondolom.”
 • 24. Ákos62 2010. október 09. 18:13
  „15.kingtomi!
  A számből vetted ki a szót! Sajnos egyre többen gondolják ugyanezt! Ugy látszik nem tudunk megszabadulni a
  vörös szintől.”
 • 23. beriimi 2010. október 09. 17:59
  „bár nem tdom ki a felelös az ipari katasztrofa miatt,de valakinek tudnia kellett róla. Nemcsak a müholdfelvételek alapján,hanem valakinek ellenörizni kell a tározo állapotát.
  az plusz poén hogy a vezetöségböl 3 an a 100 leggazdagabb emberek közt vannak.ha én a bankszámláikat azonnal zárolnám mert hakiderül hogy turpissak a dologban a károkat és a helyreállitás költségeit vallamiböl fizessék.loptak már eleget amiröl a köznép nem tud és külömbözö külföldi számlákon vannak álneveken.
  nem már a magyar nép fizesse meg azt amit elbaxtak.nem huztak még elég bört le rólunk???”
 • 22. KoPi 2010. október 09. 17:24
  „Az animáció szerint akadálytalanul áthömpölyög az autópályán is az "áradat". Na, ha a honvédségi térképek és a rendőrségi szoftver ennyit ér, akkor nem kicsi a baj!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség Devecsernek Mosonmagyaróvárról

Segítségért fordultak a mosonmagyaróvári önkormányzathoz a devecseriek. Tovább olvasom