Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hétfői jeges fergeteg: 100 milliós kár

Dunakiliti–Bezenye - Több tízmilliós kár keletkezett a dunakiliti Ranyák István családi gazdaságában a hétfői jégeső következtében. Kammerhofer Róbert, Bezenye polgármestere közel százmilliós nagyságúra becsüli Papréten a veszteséget.
 Egy nap elteltével is jól látszik még a hétfői jeges fergeteg nyoma. A Feketeerdő–Dunakiliti–Bezenye–Paprét vonalon végigszántó, diónyi nagyságútól az ökölnyiig terjedő jégdarabok fákat törtek derékba, sok helyen megkopaszítva azokat lombozatuktól, de nem kímélték a házak tetőzetét, ablakait, redőnyeit, az autókat sem. Amint már arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, az alig félórás vihar elsősorban Paprétet sújtotta.

A jég a papréti házak háromnegyedében óriási kárt okozott: a palatetejűeket szinte mind belyuggatta. A kárelhárításba a mosonmagyaróvári tűzoltók mellett a környékbeli önkéntes tűzoltók, magánszemélyek, egyesületek tagjai is bekapcsolódtak. – A hajnali órákig dolgoztunk, több mint ötven ház tetőszerkezetét fóliáztuk be – magyarázza Kammerhofer Róbert, Bezenye polgármestere. Folytatás a 9. oldalon. Oda az idei kiváló termés: A dunakiliti Ranyák István családjával közösen gazdálkodik, de a jégverés után most nehéz idők jönnek.

Dunakiliti–Bezenye A településvezető szerint ugyan még folyamatban van a kárfelmérés, azt viszont már tudni lehet, hogy közel százmilliós veszteséget okozott a paprétieknek a hétfői jégeső. Kammerhofer Róbert, Bezenye polgármestere hozzátette: az összeg természetesen ennél jóval nagyobb, ha a kertekben s a határban esett kárt is számoljuk. Néhány nap múlva rendkívüli testületi ülés keretében döntenek a katasztrófaalap nagyságáról. A rászorultak (néhány családi ház nincs biztosítva) anyagi segítségért kérelemmel fordulhatnak az önkormányzat szociális bizottságához.

A faluvezető továbbá elmondta: a helyi takarékszövetkezet gyorssegélyt nyújt az érintetteknek, amíg a biztosítótársaságok nem fizetnek, valamint az önkormányzat számlát nyit, melyen a támogatók elhelyezhetik pénzbeni adományaikat. Emellett fa-, tetőfedő anyagot is elfogadnak az itt élők. A dunakiliti Ranyák István harmincöt hektáron gazdálkodik: a hétfői jégeső – számításai szerint – több tízmilliós kárt okozott a családnak.

– Kiváló termés ígérkezett, húsz hektáron termesztek kertészeti növényeket a sárgarépától a burgonyáig. A jégeső mindent letarolt, olyan erővel érkezett, hogy a fóliákat is belyukasztotta – panaszolja a takaros gazda, akinek az egész családja a mezőgazdaságban tevékenykedik. A csapás ellenére a három fiú, a gépészmérnök István, az agrármérnök-hallgató Tamás és a kereskedelmi végzettségű Máté édesapjuk mellett képzelik el a jövőt a továbbiakban is. – A hagyma szinte százszázalékosan megsemmisült, öt vagon fejes káposztát, tíz tonna karfiolt, 12 tonna paradicsomot, hat tonna almapaprikát terveztünk betakarítani. A petrezselyem, sárgarépa és a burgonya még lehet, hogy erőre kap – sorolja a károkat a gazda. A karalábépalánták – amelyeknek egy részét a napokban szerették volna értékesíteni – sem úszták meg a jégverést, csak ebből 4–5 milliós veszteség származik.

A hat, 500 négyzetméteres üvegház fóliáját több helyen kilyukasztotta a jég, így azt is ki kell cserélni. A jégeső okozta kár újabb költségekkel is jár: gombaölőt, növényerősítőt és lombtrágyát is vásárolniuk kell. A kertészeti termények mellett gabonafélékkel is foglalkoznak: az árpát ugyan a napokban már betakarították, viszont a tizenkét hektár búzát és öt hektár kukoricát csonkig kopasztotta a jég. – Kényszerpályára kerültünk: nincs biztosításunk a terményekre, tele vagyunk agrárhitelekkel.

Tovább kell mennünk! – biztatja magát Ranyák István, a fiai meg kitartanak mellette. Szokoli Sándortól, Dunakiliti polgármesterétől megtudtuk: a faluházon kétmillió forintos kár keletkezett, megrongálódott a sportpálya melletti öltöző teteje, a nemrég felújított térburkolatnál a csatornák eltömítődtek a falevelektől.

Olvasóink írták

  • 3. előrelátó2 2008. július 11. 15:19
    „Elpusztultok! dinó kuss mert én 90 éves vagyok vazze! idősebb nálad idősebb a legidősebb mutáns dinónál is! én már sok mindent megéltem és megültem és megálltam! Kusss a neved aztán husssssssss!”
  • 2. dinó 2008. július 10. 11:42
    „Te ostoba elörelátóóóóóóóóóóó...fogd már be!!!!!!!!!!!”
  • 1. előrelátó2 2008. július 09. 12:36
    „Közeledik az újabb ami jövő hét elején ér majd el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfoglaltak a helyi együttesek

Mosonmagyaróvár - Nyáron egymást érik az országos zenei fesztiválok, de a térség is bővelkedik… Tovább olvasom