Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Helyi adók - tervközeli bevételek

Az első félévben összességében 1,358 milliárd forint helyi adó folyt be a város költségvetésébe, ami az egész évre tervezett összeg 47,4 százaléka.
Építményadóból – a tavalyi tényleges teljesítés alapján – 510 millió bevételt tervezett az önkormányzat, ennek több mint fele be is folyt az első félévben. A képviselő-testületnek készült beszámolóból az is kiderül, hogy az építményadóban nagymértékű hátralék halmozódott fel az évek során, aminek behajtása kiemelten fontos. Már 2011 első felében elindították az adótartozások felhalmozása miatti végrehajtási jogok bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásba, amit azóta is folyamatosan végeznek.

A telekadót 2011-ben vezette be az önkormányzat, ezzel adókötelessé váltak a beépítetlen városi földterületek. A mértéke az első évben száz forint volt négyzetméterenként. Ez a következő évtől hetven forintra mérséklődött, s jelenleg is ugyanennyi. Az idei évre 314 ingatlantulajdonosnak mintegy 110 millió forint telekadót írtak elő, aminek 41 százalékát fizették be az első félév végére.

A helyi adóbevételek közül a legnagyobb tétel az iparűzési adó. Jelenleg a törvényi maximummal, kétszázalékos mértékkel összesen 4087 vállalkozás fizette a városban.

Az idei évre 2,098 milliárd forintot terveztek ezen adónemből. Az első félévben 968,46 millió folyt be a költségvetésbe.

Gépjárműadóból a 11.408 adózónak összesen több mint 286 milliót írtak elő idén, aminek negyven százaléka marad az önkormányzatnál. Az első félévben 55,8 millió jött be, ami kismértékben ugyan, de meghaladja a tervezettet.

Az idegenforgalmi adóból tervezett összeg 40,4 százaléka, azaz 10,9 millió forint folyt be az első félévben. Tekintettel arra, hogy a turizmusban a nyári időszak mozgalmasabb, ezekre a hónapokra számítanak jelentősebb idegenforgalmiadó-bevételre.
Az adóiroda beszámolójából az is látszik, hogy az elmúlt hat év alatt a helyi adóból származó bevételek közel harminc százalékkal, azaz 681,8 millió forinttal növekedtek.

A helyi adók költségvetésben betöltött szerepe is sokat változott, hiszen míg 2008-ban a város bevételeinek 18,14 százalékát tették ki, addig tavaly ez az arány 38,14 százalék volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a térfigyelő kamerát Mosonszolnokon

Ismeretlenek egyszerűen letörték és elvitték a falu egyik bevezetőútját figyelő berendezést. Tovább olvasom