Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hazaérkeztek a mosonmagyaróvári diákok

Államfőt nem menekítettek még ki olyan gyorsan és szervezetten, mint az Amerikából hazatért mosonmagyaróvári diákokat kedden este tíz körül a schwechati repülőtérről.
Több szülő már az érkezésük előtt a könnyeivel küszködött, volt, aki nem is tudta titkolni érzéseit, remegett a sírástól.

Amikor aztán az amszterdami gép megérkezett a szörnyű balesetet átélt diákokkal, a magyar szülők a szó szoros értelmében megrohanták a kijáratot. Volt, aki virággal, plüssfigurával, de mindenki öleléssel fogadta gyermekét.

A szülők közül többen is könnyeztek, akár a láthatóan megtört pedagógusok. Egyikük a Kossuth-gimnázium igazgatójának, aki szintén a szülőkkel várta a hazaérkezést, ennyit tudott csak mondani: „mindannyian megvagyunk".

Egész nap találgatások és légből kapott információk láttak napvilágot arról, mikor érkeznek haza Philadelphiából a hajóbalesetet szenvedett magyar diákok. Az biztos, hogy a szülők a gyerekek kérésének eleget téve nem kívántak nyilatkozni, s tulajdonképpen megvédték őket attól, hogy a sajtó kérdést tegyen fel nekik.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


A repülőtéren megjelent a mosonmagyaróvári polgármester is, Szabó Miklós kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat nevében felvették a kapcsolatot dr. Varga Gáborral, a győri kórház pszichiátriai centrumának vezetőjével, hogy a szörnyűséget átélt diákok – ha úgy érzik, szükségük van rá – pszichológiai segítséget kaphassanak.

A polgármester hozzátette azt is, a két gyászoló családot szintén megkereste az önkormányzat, közülük azonban csak az egyik kért segítséget. Ők sem anyagi természetű támogatást, hanem azt, hogy a város segítsen a szertartás megszervezésében.

Azt, hogy mikor érkeznek haza a koporsók a 16 és a 20 éves fiatal holttestével, egyelőre nem lehet pontosan tudni. Néhány nap még szükséges a halotti ügyek elintézéséhez Amerikában.

A sajtó képviselőjével senki nem állt szóba, de aki látta azokat a pillanatokat, amikor a szülők a szívükhöz ölelhették az álmok hazájába indult és a pokol kapujából érkezett gyerekeket, annak ismeretlenül is élete felejthetetlen, megrázó emlékei maradnak erről az estéről.

Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester  elmondta: felvették a kapcsolatot dr. Varga Gáborral, a győri kórház pszichiátriai centrumának vezetőjével, hogy ha szükség lesz rá, pszichológiai segítséget adhassanak.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. meteor* 2010. július 23. 01:12
  „Na jo, ez egyre hihetetlenebb es idegesitobb lesz!
  Na ne mar! 2 diak! Nem egy egesz focicsapat, csak 2 diak meghalt Amerikaban egy veletlen balesetben!
  De mik ezek a tulzasok??! Ez egyre nevetsegesebb lesz. Ne mar! A szulok nagyon vartak mar, hogy hazaerkezzenek a gyerekek Philadelphiabol. Ok, ertheto. Ezek azok a gyerekek, akik tuleltek a balesetet. Akkor mi ez a halali szovegeles? "Államfőt nem menekítettek még ki olyan gyorsan és szervezetten, mint az Amerikából hazatért mosonmagyaróvári diákokat kedden este tíz körül a schwechati repülőtérről." Nem Brad Pitt erkezett meg a reptere, hogy ki kellett volna "menekiteni" oket a repterrol! Menjetek mar! AZ lehetett szornyu, hogy meghalt az a ket gyerek, mitol szornyu az, hogy megerkeztek a tobbiek? Mi? Orjongtek a szulok az aggodastol? Vagy mi? Mit izeltek mar? Ez nevetseges! Ugy csinaltok, mintha a World Trade Center menekultjei lettek volna! Jezusom! Milyen "álmok hazája és a pokol kapuja" mirol beszeltek? Azert mert veletlen balesetet szenvedtek Amerikaban, meg nem a pokolbol szabadultak! Ez ekkora szenzacio? Ne mar! Kinek az otlete volt armageddont emlegetni? Mi ez? Tudjatok mit? Egy utobbi cikk, hogy a 16 eves lany szeme lattara lotte agyon a feleseget a papa, az remiszto! Annak a lanynak mert nem cikkezitek a napjait? Ja, tudom miert. Annak a lany lelki vilaga tok mellekes. Magyarorszagon tortent, nem nagy ugy, de AMERIKA! 2 Magyar halt meg, Amerikaban, az "almok" orszagaban, vegre valami erdekes is! Mi? Vegre van egy kis amerikai kapcsolat, amit tudtok reklamozni. Unalmas mar!”
 • 28. 1hangya 2010. július 16. 10:50
  „Köszönjük a tájékoztatást Kisalföld!

  Őszinte részvétem a két gyászoló családnak, és sok erőt és kitartást a diákoknak, hogy feldolgozzák a borzalmakat!”
 • 27. Elemér 2010. július 15. 15:50
  „20. h.sz. Jandex

  A baleset egy olyan szokatlan, váratlan és nem szándékos esemény, amely adott helyen és időben úgy történik, hogy annak nem volt se nyilvánvaló se tervezett oka. Általában negatív kimenetellel rendelkezik, amit bekövetkezése előtti észleléssel el lehetett volna kerülni.

  A hajó ledöglött és segitségre várt, és annak nem volt se nyilvánvaló se tervezett oka. Világos hogy ez baleset. Lehetett e volna ezt elkerülni ? Nehezen, mert 5-10 percig állt a vizben. Kétlem hogy az uszájt ennyi idö alatt lehetett volna kormányozni vagy leállitani még ha rögtön kaptak volna rádió jelzést se. Ilyesmit biróságon tárgyalnak. Baleset vagy szolgálati mulasztás ? Szándékos emberölést ebböl bajossan lehet csinállni.

  22. h.sz mankapunka

  "Elemér erre a kérdésre még nem talált szavakat: Elemér, csak annyit a fejlett nagy amerikádról, hogy a 15m-es vízbe egy teljes napig nem volt búvár (megfelelő eszközökkel) aki lemerészkedjen, mert sötét, mert sodor, mert hideg. Ennyit a nagy és fejlett országodról..."

  És te ezt honnan tudod, mert nekem ez ujság ? Aztán mit képzelsz meddig él egy ember a viz alatt ? Ha már viszonyitani akarsz, akkor nesze tessék. Mo.-n honapokig tart mire egy villanykörtét kicserélnek az utcán.

  26. h.sz. máris

  "AZ ELŐTTEM SZÓLÓHOZ TELJESEN IGAZAD VAN,JÓÉRZÉSŰ EMBER ÍGY GONDOLKODIK!!! SOKÁIG....NAGYON SOKÁRA FOGJÁK TUDNI KIHEVERNI!!!!"

  Testvér nelégy nevetséges. Használj nagyittót.”
 • 26. máris 2010. július 15. 10:35
  „AZ ELŐTTEM SZÓLÓHOZ TELJESEN IGAZAD VAN,JÓÉRZÉSŰ EMBER ÍGY GONDOLKODIK!!! SOKÁIG....NAGYON SOKÁRA FOGJÁK TUDNI KIHEVERNI!!!!”
 • 25. kiscic 2010. július 15. 08:47
  „Olvsagattam a hozzászólásokat... Hihetetlen, h emberek mivel vannak elfoglalva... Plüssmacit vittek a szülők a gyereknek a reptérre... Hűűűha, ez aztán pofátlanság... így köszönteni...
  Nehogymár Ti mondjátok meg, h mit kéne vinni a gyereknek, mikor hazaér, vagy mit mondjon a szülő köszöntésképpen. Mindenkinek a saját magánügye, h mit visz a gyermekének, vagy mivel köszönti...
  MTT: igen, ketten hiányoznak, ezt ők is jól tudják, de a többiek szerencsésen megérkeztek, jóhogy nem zavarod vissza őket...
  Tisztelet a kivételnek, de itt senkiben nincs egy csepp empátia sem?

  Örüljünk, h hazajöttek, itthon lehetnek a szeretteik körében!
  Részvétem a gyászoló családoknak!

  Ja, még vmi... Ha nem írnának róla az lenne a baj, ha írnak,akkor meg az... Akit nem érdekel ne olvassa és ne kommentálja.”
 • 24. Filtec 2010. július 14. 21:37
  „ 
   
  Re:#3. pidali 2010.07.14. 09:04
  100%-ban egyetértünk!

  Kép alatt:
  "...felvették a kapcsolatot dr. Varga Gáborral, a győri kórház pszichiátriai centrumának vezetőjével, hogy a szörnyűséget átélt diákok - ha úgy érzik, szükségük van rá - pszichológiai segítséget kaphassanak. "

  Utolsó bekezdés:
  "...felvették a kapcsolatot dr. Varga Gáborral, a győri kórház pszichiátriai centrumának vezetőjével, hogy ha szükség lesz rá, pszichológiai segítséget adhassanak."

  Minek írja le 2x majdnem ugyanazt ez az "okos" firkász?
   
   ”
 • 23. oPTiKa 2010. július 14. 19:45
  „Na igen, ezt a cikket nem kellett volna megírni. Nem feltétlen a téma miatt.”
 • 22. mankapunka 2010. július 14. 19:37
  „Elemér erre a kérdésre még nem talált szavakat:

  Elemér, csak annyit a fejlett nagy amerikádról, hogy a 15m-es vízbe egy teljes napig nem volt búvár (megfelelő eszközökkel) aki lemerészkedjen, mert sötét, mert sodor, mert hideg.
  Ennyit a nagy és fejlett országodról...”
 • 21. MTT 2010. július 14. 19:28
  „A mondat kicsit abszurd volt, nem? - "A szülők közül többen is könnyeztek, akár a láthatóan megtört pedagógusok. Egyikük a Kossuth-gimnázium igazgatójának, aki szintén a szülőkkel várta a hazaérkezést, ennyit tudott csak mondani: ,,mindannyian megvagyunk". - Szerintem KETTEN HIÁNYOZNAK KÖZÜLÜK.
  Nyugodjanak békében.”
 • 20. Jandex 2010. július 14. 18:35
  „17. hozzászólás pidali 2010.07.14. 17:43
  neked az baleset ha a vontatóhajón nincs a helyén az őr?!
  Az munkakörében elkövetett halált okozó gondatlanság,legalábbis Magyarországon!/a rádiós hol volt???/
  Na még egy elemér!!!”
 • 19. buggyant 2010. július 14. 17:46
  „jah, amerikában az angolt is kitekerik.”
 • 18. pidali 2010. július 14. 17:43
  „baleset volt”
 • 17. pidali 2010. július 14. 17:43
  „moderálva”
 • 16. csokipudingakedvencem 2010. július 14. 17:18
  „Jaj Elemér már megint itt vagy?”
 • 15. Jandex 2010. július 14. 17:05
  „14. hozzászólás Elemér 2010.07.14. 15:41
  "Nicsak ezt angolul részletessen megirják, tudnillik ez Amerikában történt, ahol az angolt használlják."

  Most azzal kérkedsz,hogy É.Amerika Angol gyarmat volt?! /vagy azzal,hogy megöltetek két Magyar fiatalt?!/
  <moderálva>”
 • 14. Elemér 2010. július 14. 15:41
  „12. h.sz. Jandex

  "Feltételezem hallották a segélykérést és már szállt is fel a helikopter,ugyanis ezeket az eseményeket felülnézetből mutatták!!"

  Nicsak ezt angolul részletessen megirják, tudnillik ez Amerikában történt, ahol az angolt használlják.

  Helicopter footage showed people in life vests being helped from boats onto a dock and at least one person on a gurney.

  http://www.nj.com/news/index.ssf/2010/07/rescuers_search_delaware_river.html

  Nicsak itt visz most a tutaj egy hidat a Hudson folyón NYC-be, 7 mérföldes sebességel. Kicserélnek egy régi hidat a Bronxban. Ilyesmit Mo.-n nem látsz.;))

  http://www.nytimes.com/imagepages/2010/07/14/nyregion/14bridge2_337-395.html”
 • 13. lolita 2010. július 14. 13:43
  „5 -ÖS hozzaszoloval egyetertek!Ha nem irnak akkor abba kötnek bele,ha pedig irnak akkor abba. Termeszetes hogy irnak rola mind minden mas megtörtent katasztrofarol.Mi ebben a kivetni valo?”
 • 12. Jandex 2010. július 14. 13:27
  „7. hozzászólás kismton 2010.07.14. 10:38
  "Aki olyan baromságot képes mondani, hogy amikor felbukkant a víz alól már filmezte őt egy helyi tv társaság helikoptere... Hát, szánalmas, hangulatkeltő."

  Te rendkívül okos vagy!!!Bizonyára el tudod mondani nekem,hogy a mentésről készült videó hogyan készült?!
  Tudod arra gondolok amit a híradóban mutattak,bólyába kapaszkodó emberek,kötelet elkapó úszva menekülő ember vagy amint beemelik a hajóba a túlélőket!!!
  Feltételezem hallották a segélykérést és már szállt is fel a helikopter,ugyanis ezeket az eseményeket felülnézetből mutatták!!
  Úgyhogy ne a tragédiát átélt fiatalt szidd hanem tartsd szorosan az etetődet ha értelmeset nem tudsz szólni!!!”
 • 11. Ildi25 2010. július 14. 12:54
  „Én örülök annak, hogy tudhatom, hogy szerencsésen megérkeztek és itthon vannak a szeretett családjuk körében, mert igazán szerintem most érzik magukat biztonságban. Kívánok mindannyiuknak mielőbbi lelki felépülést a gyászolóknak pedig mélységes együttérzésem.”
 • 10. polgarjenö 2010. július 14. 11:47
  „Oszlassunk el egy félreértést: annak ellenére, hogy a képen kizárólag a plüssmaci nincs kipixelezve, a kép még nem őróla szól. Miről-miről?! Hát... ööö... Nem értitek? Így jelzed, hogy nem akarsz nyilatkozni. Aki ilyent hoz a reptérre, annak nem is kell.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapvetően elégedettek a betegek

Alapvetően elégedettek a mosonmagyaróváriak háziorvosaikkal – ez derül ki a most elkészült… Tovább olvasom