Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Hat év alatt tönkrement a felújított Várpince

A napokban történt látogatásunk során elképesztő látvány fogadott: beázott falak, óriási penészfoltok, beszakadozott gipszkarton.

Összetört szemetes a bejárat előtt, az ajtó fölött óriási lyuk tátong, hiszen a szigetelés és egyméternyi gipszkarton itt már leszakadt. Ez a látvány fogad minket a mosonmagyaróvári Várpincében, melynek felújítását még 2006-ban kezdték jelentős pályázati forrásokból.

Még a Kisalföld 2006. szeptember 23-i számában írtunk arról, hogy a város turisztikai vonzerejét növelő rekonstrukció során, összességében 223 millió forintból újul meg a Vár-tó és Várpince. A munkát a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból végeztette el.

Dr. Vityi Katalin a lehullott szigetelést és az óriási gipszkartondarabokat mutatja. A falakon nagy kiterjedésű penészfoltok láthatók.
Dr. Vityi Katalin a lehullott szigetelést és az óriási gipszkartondarabokat mutatja. A falakon nagy kiterjedésű penészfoltok láthatók.

Aztán a 2011-es év városi eseményeinek összefoglalójában arról írtunk, hogy „balsikerrel ért véget az esztendő a Várpince számára", hiszen a korábban itt kialakított étterem és bemutatóhely bezárt. Ugyancsak két éve dr. Schmidt Rezső dékán érdeklődésünkre elmondta: a Várpince éttermet hamarosan újból üzemeltetik. A mosonmagyaróvári gasztronómiában hiánypótló szereppel organikus élelmiszerekből készülnének egészséges ételek. A jelenlegi kiállítótermeket a tervek szerint elhelyeznék innen – hangzott el akkor. Most a bérlő vállalkozás ügyvezetőjével, dr. Vityi Katalinnal jártuk be a korántsem fényes állapotú Várpincét.

– Nem gondoltam, hogy ilyen rossz a helyzet. Egy hónapja jártam itt utoljára, akkor a pénztári résznél nem tapasztaltam penészt, most viszont méternyi foltok csúfítják a falakat. Az egykori étterem plafonja hosszában kettévált, a vizesblokkoknál a falak feláztak, néhol a gipszkarton is beszakadt, „kibújt" a szigetelés – sorolja, miközben körbevezet az erős penészszagot árasztó helyiségekben.


– Szerettünk volna a mostani turisztikai szezonra megnyitni, és még most is remélem, hogy idén már fogadhatunk vendégeket. Az egészséges ételeket szeretnénk népszerűsíteni, az alapanyagokat, fűszereket helyi őstermelőktől szereznénk be. Az éttermi rész mellé terveztünk egy sörözőt és egy teázót-kávézót, ám egyelőre azokból a termekből még nem költözött ki a teljes kiállítás. A halakkal teli akváriumok szerencsére épek, ezek maradnak is, hiszen az érdekes látványosság megtartását vállaltuk. Így a halak pótlását, tartását, gondozását is mi álljuk. Programokat is szeretnénk ide szervezni, kezdve a különféle étkezési bemutatóktól – tudatta dr. Vityi Katalin.Garancia vagy biztosítás? A témáról dr. Schmidt Rezső dékánt is megkérdeztük: „A Várpince állaga valóban leromlott a beázás következtében. A gipszkarton, a szigetelés is sérült. Szakértőt kérünk annak kivizsgálására, hogyan és miért alakult ki ez az állapot. Egyelőre még nem tudni, hogy a garanciát lehet-e érvényesíteni, illetve biztosítás keretében el tudjuk-e végeztetni a javításokat. Bízunk benne, hogy gyorsan tisztázódik az ügy, de még így is várhatóan hónapokra lesz szükség a felújításhoz. Így jó esetben is őszre nyithat ki az étterem a látványkonyhával.

Olvasóink írták

 • 13. pancser 2013. június 08. 10:09
  „12. hmAndrew 2013.06.07. 20:50
  Nem nagyon kalandoztál el. Ma az egész Vát környéke gondozatlan elhanyagolt, a sétautakat benőtte a fű, az egykori virágágyak eltűntek. Nem csak a Várpince esik szét nézd meg a B épület mögött a szintén pályázati pénzből épített Szigetköz kutató központot. Gaz elhanyagoltság, megkopott külső szóval, lehangoló. Ez a pályázati rendszer hibája is.
  A Várpincére könnyű lenne megoldást találni, hiszen ma is menő hely lenne egy jó étterem vagy zenés társas rendezvényekre alkalmas a helyként. Ez a fantáziálgatás ami most folyik ez rossz irányba mutat. Ha a látogató romos kerítéshez, ápolatlan parkhoz ér ez az Egyetem. A városi kezelésében lévő létesítmények általában jobban néznek ki. A volt Balaton tanszék is sikeres, csak a Várpince pusztul, ezen jó lenne elgondolkodni!”
 • 12. hmAndrew 2013. június 07. 20:50
  „Nem tudom, hogy kinek mi a meglátása, de: szerintem egy jó cukrászda, söröző, étterem biztosan nem menne tönkre a várpincében! Meg mondjuk lehetnének a várnál faházak ahol hétvégente kézművesek árulhatnák termékeiket (persze nem magas bérleti díjért cserébe), esetleg íjászat, sólyom röptetés, bemutatók és nem csak 1 hétvégén, hanem egész nyár folyamán! Valami amivel oda lehetne vonzani a családokat, külföldieket! Rendbe tenni a parkot, Lajta parton szép sétányokat kialakítani, padokkal! Komolyan mondom nem hiszem el, hogy nem használják ki Mosonmagyaróvár adottságát! Tervekről mindig beszélnek, valaki meg is valósíthatná őket! Tovább megyek: büntetném a régi sörgyár/malom épület tulajdonosát amiért nem tesz semmit az épülettel! Kicsit elkalandoztam az eredeti témától, bocsánat!”
 • 11. pancser 2013. június 05. 12:22
  „62. zeta62 2013.06.05. 11:35
  Hát igen az Egyetem, kívülről az elmúlás és a bánat, csak meg kell nézni a régi fényképeket.
  Mint laikus részese voltam legalább egy tucat építkezésnek, a tervezéstől a beköltözéstől. Szerintem mindenki tett rá, és nem gondolták végig mit cselekszik a kivitelező. Papíron minden jó, a pályázatnak megfelelt és kész. A felelősség nem egészen helyi, éppen ezért. Valamikor amikor a Várpince a város legmenőbb helye volt tessék megnézni, a plafon tégla volt szépen kikenve. A pincékbe , főleg a régiekbe ez való. Gipszkartont, amely még a párára is érzékeny nem teszünk a pincébe, még akkor sem, ha vannak speciális kikészítésű lapok.
  Egyébiránt az a véleményem, oda kell adni egy olyan vállalkozónak akinek van tőkéje, az majd rendbe hozza és újra menő szórakozóhely lesz. Amit a hölgy akar, meg rektor úr mondott az megint holt vágány, messze áll az reális üzleti elképzelésektől. Eladni vagy kiadni 20 esztendőre, ez a megoldás, legalább az egyetem meg tudja javíttatni a kerítést!”
 • 10. Capr 2013. június 05. 10:33
  „kocsoggorog
  Ne csúsztass, a pályázati döntést a városháza az egyetemmel (az óvárival és a sopronival közösen) hozta meg. Igen, ekkor Stipkovits Pálnak nevezték a polgármestert. A beruházás 2006 őszén kezdődött amikor a polgármestert Szabó Miklósnak nevezték. 2006 óta a képviselőtestület tagja Dr. Pető Péter. Tehát azt gondolom volt megfelelő ideje arra, hogy a hasznosítási kérdésekben, turisztikai javaslatokban segítse az üzemeltetést. Az épület állaga pedig Szabó Miklós polgármesterségének végétől egészen napjainkig romlott le és most ugye Dr. Nagy Istvánnak hívják a városvezetőt. Távol álljon tőlem, hogy a jobb-bal vitát generáljak, csak jelzem, hogy közös a felelősség, illetve "elévülhetetlen érdemei" vannak az egyetemnek is abban, hogy idáig jutottunk. Sajnos látszik a dátumokból, hogy a pályázathoz kapcsolódó üzemeltetés csak addig volt fontos, amíg az kötelező volt.”
 • 9. justitia18 2013. június 05. 10:27
  „8 !
  <moderálva>...:::)))
  Nála már csak a védelmi tanácsnok képzettebb szakmailag...:::)))
  <moderálva>....::)) Remek képek készültek róla "munka közben" ....::))
  Folytassam ?
  Sajnos a várpincéhez hasonlóan előre látom a Futura sorsát...”
 • 8. kocsoggorog 2013. június 05. 09:29
  „Tamás megint <moderálva>! Pető Péter, mellesleg turisztikai végzettséggel is rendelkező turisztikai tanácsnok nem volt még a városházán, amikor a pályázatról döntés született. Sőt, a polgármestert akkor úgy hívták Stipkovits Pál (MSZP)”
 • 7. nagyjancsi 2013. június 05. 09:06
  „Ilyenért normális országban valaki börtönbe kerül, az a helyzet. Előre látom a Futura penészes belsejét...”
 • 6. abszurdisztán 2013. június 05. 07:04
  „Évi 60.000 látogatót terveztek.... természetesen marketing és turisztikai szakember nen volt és jelenleg sincs a városházán. Volt és van kinevezett turisztikai tanácsadó, akinek semmi köze a szakmához. Az eredmény ismert, remélem, a Futura sorsa nem ez lesz.”
 • 5. Japo 2013. június 05. 07:02
  „Szellőztetés régen is volt,még a Körtvélyesi Karcsi idejében is. Ez az átka a kapott pénzből való gazdálkodásnak,nincs igazi gazdája. Ha folyamatosan menne,ki lett volna fűtve télen is,akkor most nem így nézne ki.Megcsinálni,üzemeltetni,hasznot termelni nem egyszerű de nem lehetetlen.”
 • 4. Capr 2013. június 04. 12:40
  „1. "Ha igen a vállalkozás miért nem vállalt garanciát a beázásra..." Biztos, hogy vállalt, de kb 2007-ben készült el a kivitelezés, most meg 2013. júniust írunk. Alap helyzetben 5 év az ilyen jellegű munkákra a garancia, tehát már lejárt. Előbb kellett volna gondolkodni ennek érvényesítésén, hacsak nem vállalt több jótállási időt a kivitelező cég. Embertelennek van maximálisan igazsághalmaza :) abban, hogy a probléma gyökere ott van, hogy nincs gondos gazdája az épületnek.
  2. A jó szakácsok már mind tőlünk nyugatabbra főznek, sajnos. (Tisztelet a kivételnek)
  3. A penészesedés alapvetően a szellőztetés hiányára utal. Gondolom évekig nem nyitották ki még az ajtót sem.
  4. A beázásnál elsősorban azt kellene megvizsgálni, hogy felülről vagy alulról vizesedett az épület, mert nagyon nem mindegy.
  5. A garanciát csak akkor tudja a tulajdonos érvényesíteni, ha a rendeltetésszerű használatot betartotta, márpedig a képeken nem ez látszik, tehát szerintem már ezért is bukták a garanciát.
  6. Nem csak belevaló étteremtulajdonos kell egy étterem rentábilis üzemeltetéséhez, hanem marketing és olyan árképzés, amelyet meg tud fizetni az a közönség, akiket meg akarnak célozni az étteremmel.”
 • 3. embertelen 2013. június 04. 09:47
  „Itt szerintem nem az épülettel van a gond, hanem azzal, hogy nincs gazdája! Ha lett volna gazdája, akkor már a legelső kis beázásnál intézkedett volna annak megszüntetéséről. Ha a Várpince valamelyik osztrák, vagy német városban lenne, biztos vagyok benne, hogy virágzó és kedvelt szórakozóhely lenne.”
 • 2. pancser 2013. június 04. 09:28
  „Itt a szigeteléssel van gond. Amikor a Várpince éttermet megnyitották, előtte a földet lebontották a fal tetejéről és bitumenszerű anyaggal borították az egészet. nem tudom a szegetelést a pályázati pénzből megújitották-e vagy nem? Ha igen a vállalkozás miért nem vállalt garanciát a beázásra, vagy miért nem követelték meg tőle?
  Kell egy étterem ahol jó főznek, semmi őstermelői katyvasz, organikus "anyámtyúkja" hanem jó szakács kell ide és természetesen egy belevaló étteremtulaj! A vártó partján a fák alatt kellemesen lehetne fagyizni, sörözgetni!”
 • 1. 00044 2013. június 03. 22:46
  „Az a helyzet, hogy szellőztetés nélkül nem megy...vagy csak így megy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés Trianonra: összetartozás határon belül és azon túl

A trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulójára emlékezve ünnepséget szerveztek vasárnap Mosonmagyaróváron a Trianon-keresztnél. Tovább olvasom