Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hármas évforduló a megszépülő templomtéren

Mosonszentmiklós - Büszkék 800 éves falujuk történetére, szülötteire, értékeire és ezt összetartozásuk jeléül nemrég bizonyították: a templomegyüttest „A megye 7 csodája" közé választották be. A több mint kétszáz éves épület környéke a jubileumi év alkalmából megszépül.
Hármas jubileumot ünnepel Mosonszentmiklós: idén 800 éves a község, ugyanis a falut említő első írásos dokumentum 1208-ból származik. Ekkor már készen áll a Győr nemzetség által alapított lébényi bencés monostor. II. András összeíratja az apátság birtokait, szolgálónépeit és azok kötelezettségeit. Az oklevelet II. András és Bánk nádor jegyzi, s ebben a falut Villam Sancti Nicolai – Szent Miklós falva néven említik. Egy második évforduló a település nevéhez köthető: 100 éve, 1908. május 19-én (egy 1898-as törvény alapján) a megyében is bevezették az új helyneveket. A községek ekkor kapták a Moson előnevet – így lett Lébény Szentmiklósból Mosonszentmiklós. A harmadik évforduló egy közeli dátumhoz kapcsolódik: 1988-ban vált a település külön Lébénytől, s vette fel régi nevét.

A hármas évfordulót az önkormányzat, a civil szervezetek és az egyház minden hónapban egy-egy újabb téma, mottó köré csoportosított rendezvénysorozattal ünnepli koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal. A jubileumi év csúcspontja augusztus 9., ekkor avatják fel a megszépült templomteret.

Augusztus 9-én avatják fel a megszépülő templomteret. A munkálatokat helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatják.
Augusztus 9-én avatják fel a megszépülő templomteret. A munkálatokat helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatják.

A jelenleg folyó munkákról Bedő Csaba polgármester elmondta: – 1860-ban, helyi adományokból emelték a Szeplőtelen Fogantatás nevet viselő Mária-szobrot. Állapota az évek során nagyon megromlott, megrepedezett a fagy és eső következtében, a glória körüli aranyozás pedig lekopott. Korábban csak kisebb javításokat végeztek rajta. A jelenlegi restaurálást egy enesei vállalkozó vállalta el. A Mária-szobor (ennek felújítására a megyei önkormányzatnál pályáznak) mellett nemcsak az alkotás talapzatát újítják fel, de megszépül az egész tér is. A Hősök kápolnájának tetőszerkezete is megérett a cserére, hiszen esőzésekkor beázik.

A templom oltára gazdagon díszített: több embernagyságú szobor, aranyozott gyertyák emelik fényét.
A templom oltára gazdagon díszített: több embernagyságú szobor, aranyozott gyertyák emelik fényét.

A templomtér rekonstrukcióját helyi vállalkozók és magánszemélyek adományaiból végzik. Egy kis parkot is kialakítanak örökzöldekkel, padokkal. Így méltó környezet övezi majd az egyházmegyében is egyedülálló katolikus templomot, melynek történetét aligha ismeri jobban bárki Lőrincz József nyugalmazott mérnöknél. A látogatókat szíves-örömest körbevezeti a gazdag díszítésű épületben, melyet 1775-ben adtak át gróf Zichy Ferenc győri püspök, a falu földesura jóvoltából. Az egykori Zichy-kastélyban a család vendégeként gyakran járt Széchenyi István, s egy anekdota szerint a mosonszentmiklósi templomban döntötték el a megözvegyült Zichy Crescenciával egybekelésüket. A településen megfordult Ferenc József császár is, erről árulkodik egy nemrégiben előkerült képeslap is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós iskolabővítés, műfüves pálya

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közoktatási infrastruktúra-fejlesztésre kiírt pályázatának… Tovább olvasom