Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Hanságliget négyötöde változtatna

A hanságligetiek négyötöde aláírta a településrész Bősárkányhoz csatolását kérő ívet.
Jánossomorja önkormányzata viszont ragaszkodik Hanságligethez. Ám Bősárkány is szívesen fogadná a ligetieket.

Hanságligeten Tóth Józsefné és Szabó Ferencné kezdeményezésére a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek a településrész Jánossomorjától Bősárkányhoz való átcsatolása érdekében. Az aláírásgyűjtő íveket 119-en írták alá, ami a választásra jogosultak közel 80 százalékát jelenti.

Kevés odafigyelést kaptak

A két fiatalasszony elmondta: néhány hete fogalmazódott meg a településen élő kisgyermekes anyákban a gondolat, hogy valamit tenni kellene, mert tarthatatlannak vélik az utak állapotát és a méteres gazt a település egyes részein. Hiányolják, hogy nincs egy kulturált játszótér, ahol el tudnák tölteni szabadidejük egy részét. Úgy érzik, a jánossomorjai önkormányzat többszöri kérésük ellenére sem fordít kellő figyelmet a problémákra. A kezdeményezést a helyiek többsége támogatja. Egy névtelenséget kérő hölgy viszont elmondta: családja a jánossomorjai önkormányzattól rendszeres szociális támogatást kap. Nem biztos abban, hogy ezt Bősárkánytól is megkapnák.
A hanságligetiek önkormányzatilag ugyan Jánossomorjához tartoznak, de a mindennapjaikban a sokkal közelebb fekvő Bősárkányhoz kötődnek. Tóthné és Szabóné elmondta: gyermekeiket oda viszik óvodába, az iskoláskorúak egy része is oda jár tanulni, ott részesülnek egészségügyi ellátásban, s postailag is Bősárkányhoz tartoznak. Mivel a szomszédos nagyközség közelebb van és a szolgáltatások többségét is ott veszik igénybe, problémáik megoldását is a bősárkányi önkormányzattól várják. Fájlalják, hogy a Hanságligeten működő üzemek iparűzésiadó-bevételeit nem a településrész fejlesztésére fordítja a város. A Bősárkányhoz való csatlakozással látnak arra esélyt, hogy könnyebb lesz az életük.

Már orvosolták a panaszokat

Kurunczi Károly polgármester elmondta lapunknak: továbbra is a város szerves részének tekintik a településrészt, átcsatolásáról nem kívánnak tárgyalni. A ligetiek által felvetett problémák jó részét már megoldották. Az elmúlt testületi ülésen határoztak arról, hogy Jánossomorja fogja ellátni a településrészen az egészségügyi szolgáltatásokat, a közelmúltban pedig gaztalanítottak, szépítették Ligetet. Az iskolások többsége a város általános iskolájának tanulója.

Bősárkány fogadná a ligetieket

Beszéljenek a számok!

Hanságliget lakott területrésze a 86-os főút és a vasútvonal között fekszik. A terület nagysága fél négyzetkilométer. Hozzá külterület soha nem tartozott. A lakosok száma 270. A településrészen tucatnyi család minősül veszélyeztetettnek. Tavaly 15 család rendszeres, 13 pedig rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesült. Négy főiskolai hallgató az önkormányzattól havi hétezer forint támogatást kap a Bursa Hungarica ösztöndíj keretében.
Szalay Imre bősárkányi polgármester tájékoztatása szerint a napokban a képviselő-testület – a hanságligetiek kezdeményezését figyelembe véve – úgy határozott, hogy fogadják Hanságligetet, támogatják a településrész Bősárkányhoz kerülését az ott megtelepedett cégekkel együtt.
Az általunk megkérdezett bősárkányiak véleménye megoszlik az ügyben. Egy neve elhallgatást kérő nyugdíjas férfi úgy véli, éppen elég a baja Bősárkánynak, nincs szükségük a hanságligetiek problémáira. Egy idősebb hölgy szerint Hanságligeten sokan részesülnek szociális támogatásban, de a helyi üzemek adóbevétele a bősárkányi önkormányzat anyagi helyzetén sokat javítana, ezért támogatja a ligetiek kezdeményezését. Fekete László a ’60-as években Hanságligeten dolgozott. Véleménye szerint az akkor virágzó település mára teljesen lepusztult, pedig a cégek által fizetett iparűzési adóból rendbe lehetne tenni. Támogatja Hanságliget Bősárkányhoz való csatlakozását, hiszen a Hipp Kft.-ben nagyon sok bősárkányi dolgozik, a cég által fizetett adó pedig mindkét település szépülését, fejlődését eredményezné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkutak önálló használatra

Negyven–ötven automata benzinkutat telepítene Magyarországra egy cég jövő tavasszal. Mosonmagyaróváron az ipari parkban már működik egy, ahol kártyaleolvasó segítségével tankolhatnak gázolajat a „rendszerhez csatlakozott” gépjárművezetők. Egy-egy beruházás várhatóan 35–40 millió forintba kerülne, s jövő tavasszal már néhány helyen működhet. Tovább olvasom