Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hansági Múzeum: ˝Sok a kiaknázatlan lehetőség˝

Székely Zoltán szeptembertől igazgatja a mosonmagyaróvári intézményt.
Számos kiaknázatlan lehetőséget lát még a Hansági Múzeumban az új igazgató, aki szeptembertől vette át az intézmény vezetését. Székely Zoltán eddig a megyei múzeum igazgatóhelyettese volt, ám mint mondja: több szállal is kötődik Mosonmagyaróvárhoz és a Hansági Múzeumhoz. Az új igazgató szerint a tárgyi emlékek bemutatása mellett szellemi műhelyként is működnie kell a múzeumnak.

Még májusban határozott a képviselő-testület a Hansági Múzeum új igazgatójának kinevezéséről, miután az intézmény eddigi vezetőjének augusztus végével lejárt a megbízatása. A testület a négy jelölt közül Székely Zoltánt, a megyei múzeum eddigi igazgatóhelyettesét nevezte ki az intézmény élére, az új vezető szeptembertől vette át az intézmény irányítását.

Székely Zoltán tizenhét éve szerzett történelem–művészettörténész diplomát, azóta a megyei múzeum munkatársa, később tudományos titkár, majd igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. A szakember elsősorban a reneszánsz és barokk művészettel, valamint a térség szakrális művészetével foglalkozott. A Hansági Múzeum új igazgatója Győrben él, ám mint mondja, nem ismeretlen helyre jön, több szállal is kötődik Mosonmagyaróvárhoz, ismeri az itteni múzeumot. Annál is inkább, mivel korábban másodállásban művészettörténészként tevékenykedett a Hansági Múzeumban. Emellett több alkalommal foglalkozott már a térség művészettörténetével, írt tanulmányt többek között Jánossomorja és Moson szakrális emlékeiről, valamint részt vett a Gyurkovich-gyűjtemény feldolgozásában.

A tárgyi emlékek bemutatásán túl szellemi műhelyként is működnie kell a múzeumnak – mondja Székely Zoltán igazgató.
A tárgyi emlékek bemutatásán túl szellemi műhelyként is működnie kell a múzeumnak – mondja Székely Zoltán igazgató.


Székely Zoltán elmondta: számos kiaknázatlan lehetőséget lát még a Hansági Múzeumban. Az igazgatói kinevezéssel most lehetőséget kapott, hogy az elmúlt években kigondolt elképzeléseit megvalósítsa. A múzeumban őrzött anyagok, műkincsállomány feldolgozása sok lehetőséget tartogat. Számos raktárban őrzött vagy akár már kiállított alkotást lehetne bemutatni nem csupán helyi szinten, hanem szélesebb körben is. Tervei közt szerepel például gyűjteményi katalógusok létrehozása, amiben a múzeumban lévő néprajzi, helytörténeti, régészeti és művészettörténeti tárgyakat, emlékeket sorra vennék és bemutatnák. Ezzel szélesebb körben lehetne megismertetni a múzeum kincseit. Az igazgató kiemelte: amellett, hogy a múzeum őrzi a térség múltjának tárgyi emlékeit, fontos, hogy szellemi műhelyként is működjön az intézmény, a város és az egykori vármegye történetét
az eddigieknél is komplexebben kutathatnák és dolgozhatnák fel.

A most munkába állt új igazgató mint mondja: a múzeum idei éves munkatervén nem szeretne változtatni, továbbra is ez alapján dolgoznak majd. Az elkövetkezendő időszakban áttekinti az intézmény programjait, munkáját, s ennek ismeretében alakítja ki a következő évek feladatait. A sorban az egyik legfontosabb az első világháború százéves jubileumára a méltó megemlékezés lesz. Az évfordulóra kiállítást hoznának létre, elsősorban nem hadtörténeti, sokkal inkább az itt élő emberek személyes emlékeire alapozva. Ezzel együtt az igazgató egy adattár megvalósítását is tervezi a térség világháborús emlékműveiről. 

Olvasóink írták

 • 17. Japo 2012. szeptember 18. 10:49
  „"Más irányba viszi az embereket" ezen csodálkozol? Megint Futura,szerinted az ott összehordott kramancoknak mi köze van magához a futura épületéhez,és mi köze van a város történelméhez?
  https://www.youtube.com/watch?v=2GWioUDJE2w
  Tessék az igazi Futura.
  https://www.youtube.com/watch?v=SWgndd3xMco
  56-os múzeum lehetett volna ennyi pénzből.Állítom ma is,hogy sokkal nagyobb látogatottsága lenne ráadásul nemzetközi,mint amilyen valaha is lesz a futurának.”
 • 16. pancser 2012. szeptember 16. 20:09
  „15."Japo" Akkor elmondom, hol szoktam parkolni: A piacnál ott mindig volt parkoló minden időben. Egy kis séta max. 500 m még senkinek sem ártott meg. Egyébiránt javasoltam a Magyar utca megnyitását egyirányú utcaként az egyik oldalon fizető parkolókkal, jót tenne a belvárosi boltoknak. Viszont a Templom utcában meg néhány közeli kisebb utcában meg csak az áruszállítási célú behajtást engedélyezném. Az ötlethez sajnos pénzt adni nem tudok. Vissza a Múzeumhoz, ott nem a parkoló a gond és nem is csak a vezetés, hanem a világ amelyben élünk más irányba viszi az embereket.”
 • 15. Japo 2012. szeptember 15. 21:54
  „Pancser ez nagy duma volt! A várnál már nincs ott a volán,vagy elfelejtetted,hogy ott sem lehet busszal megállni? Csak egy példa arra,hogy mit is akartam írni,Templom utca hentes, ha bemész nincs időd egy kg zsírt venni mert a közterületes már ott is van és megbüntet. Vagy 48-as tér hentes, hol vannak a kötelező parkolói? Voltak,de már nincs és ha bemész vagy veszel pesti áron parkolócédulát,vagy büntit fizetsz. Na akkor hová mész vásárolni? A tescoba, innentől kezdve a magyar áru leszarva. á...... mind 1 !”
 • 14. pancser 2012. szeptember 15. 16:16
  „13. Ez jó, az üzletek azért csuknak be mert parkolási díjat szednek. Nem ezért hanem azért mert silány, ellenben drága választékkal rendelkezőket semmi parkoló nem menti meg. A Múzeum látogatása sem ezen múlik. A Belváros olyan kicsi, hogy a Vártól indulva, néhány perc alatt végig lehet rajta menni egészen a Múzeumig, a Magyar utcán fel, a Fő utcán vissza a csoporttal.”
 • 13. Japo 2012. szeptember 15. 08:09
  „Az nagyobb probléma,hogy a múzeumnak nincs parkolója. Ha véletlenül odatéved egy busznyi turista,vajon honnan fognak gyalogolni? Mielőtt bárki ideírná,hogy szemben ott a Spar vagy micsoda parkolója,az az áruházé nem a múzeumé.Emlékszem rá mikor üzletet nyitottam meghatározták,hogy 5 parkolóhellyel kell rendelkeznem csak akkor kapok működési engedélyt. Így volt ezzel több más ma is működő üzlet. Csak ma mindegyikre odakerült,hogy fizető parkoló! Az üzleteknek akkor meg kellett csinálni saját pénzükből,és ma nincs egy parkolója sem,mert a VÜF szedi érte a parkolási díjat. Mivel sok bolt előtt nem lehet megállni,nem is mennek be a vásárlók.Szépen sorra csuknak be.”
 • 12. pancser 2012. szeptember 08. 08:33
  „1."embertelen" jaj Istenem most mi van, a "pofátlanság" nem jogi kategória! Ekkora ügy lenne a Múzeum, hogy ilyen indulatosan kell fogalmazni? 32 900 mosonmagyaróvárit nem is érdekel a dolog, ők nem tartoznak a beltenyészethez. Tehát nincs kifogásuk a vezető ellen, ennyit a pofátlanságról!”
 • 11. kocsoggorog 2012. szeptember 07. 11:46
  „kovpal, te sem jártál a múzeumban az elmúlt években... Ennél csak többet lehet kihozni belőle, mint ami volt. Szentkuti egy pártirodaként használta és abszolút nem törte magát össze, hogy látogatók is megzavarják magányában.”
 • 10. abszurdisztán 2012. szeptember 07. 11:05
  „Ha olyan sok a kiaknázatlan lehetőség ebben az intézményben, akkor a fityisznyaló miért támogatta korábban a múzeum bezárását?? Undorító egy alak lehet.”
 • 9. kovpal 2012. szeptember 07. 10:07
  „Kiaknázatlan?????? Már eddig is sokkal többet kihoztak a múzeumból.”
 • 8. Wakeup_Mankind 2012. szeptember 07. 09:51
  „nyilván fidesznyik, csodálkozásra semmi ok”
 • 7. kocsoggorog 2012. szeptember 06. 23:01
  „Most komolyan, ugye nem gondoljátok hogy a győri múzeum igazgató-helyettesét bárki megkérdezte, hogy mi legyen az óvári múzeummal? Az a bajotok, hogy nem lehet belekötni ebbe az emberbe? Szakmailag ott van ahol kell.
  Én egyet várok tőle, vigyen végre életet ebbe az intézménybe.”
 • 6. RickCartman 2012. szeptember 06. 19:09
  „5. ilyen szavaknak, hogy "etika", meg "erkölcs", ma már semmi jelentésük nincs, csak a megtévesztő kormánypropagandában használják, mert olyan szépen hangzanak”
 • 5. abszurdisztán 2012. szeptember 06. 17:23
  „Ráadásul egy olyan jött-ment győri, aki korábban ezt az intézményt be akarta csukni... hol az etika, az erkölcs ???”
 • 4. juhi 2012. szeptember 06. 16:32
  „Hurrá! Megint egy jött-ment győri egy óvári intézmény élén!”
 • 3. RickCartman 2012. szeptember 05. 18:59
  „nincs igazatok :-( a konkrét esettől függetlenül ma, ebben az országban nincs határa...”
 • 2. abszurdisztán 2012. szeptember 05. 16:32
  „Embertelen ! Éppen ugyanezt gondolom én is a témáról.... a pofátlanságnak is van határa !”
 • 1. embertelen 2012. szeptember 05. 12:43
  „Az az ember, aki egy intézmény bezárását szorgalmazza, és miután az nem sikerült, pofátlanul elvállalja annak vezetését, számomra egy jellemtelen alak. Mielőtt kiretusálnák a mondandómat, leszögezem, hogy ezt általánosságban értem, nem pedig konkrétan Székely Zoltánra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Karolina Kórház gyermekosztályának gyűjtenek a Szigetköz Ízei, Vármegye Borai Fesztiválon

Háromnapos rendezvény helyszíne lesz hétvégén a mosonmagyaróvári vár és környéke. A Szigetköz Ízei,… Tovább olvasom