Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Hansági Múzeum: gyertyafényes tárlatvezetés

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum idén is érdekes programsorozatot kínál. Az éjszakai múzeumlátogatás mellett kiemelt esemény lesz 1956 emlékezete.
A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum látogatottsági adatait tekintve átlagos évet zárt – tudta meg a Kisalföld Szentkuti Károly igazgatótól. Összesen 6001 érdeklődő tett rövidebb-hosszabb sétát a Cselley-házban, illetve a Hansági Múzeum Szent István úti épületében.

Az előző év eseményeire visszatekintve igazi érdekességnek számított a Japán Alapítvány keretében bemutatott „Japán babák" tárlat, a Tallós Prohászka István-kiállítás és az Art Flexum Nemzeti Művésztelep hagyományos bemutatkozása. A múzeum munkatársai segítették a bemutatott anyag elmélyítését tárlatvezetéssel, kézműves-foglalkozásokkal, sőt, alkalmanként számítógépes információs lehetőséget is biztosítottak. Tavaly újabb kötettel bővült a Hansági Múzeum kétévente megjelenő évkönyvsorozata.

Idén is számos újdonsággal várják a látogatókat. Nem csak a gyerekek számára lesz izgalmas felfedezés az elődeink játékait bemutató, a „Gyermekkor tárgyi világa" című tárlat tavasszal. A kiállítást foglalkoztató füzet és katalógus teszi teljessé. A kisebbekhez szól majd a gyermeknapi különleges régészeti és művelődéstörténeti óra feladatlappal.

Idén először lesz lehetőségünk kései múzeumi nézelődésre, a „Múzeumok éjszakája" rendezvény keretében, június 24-én ugyanis éjfélig lesz nyitva az intézmény. Az esemény Kelemen Benő Benjamin grafikus kiállításával kezdődik, majd a Cselley-házban koncerttel folytatódik, de lesz gyertyafényes tárlatvezetés és rendkívüli régészeti óra is. Bővül az ’56-os állandó kiállítás anyaga is, ezen túl fotókiállítást is rendeznek és a témában 30 képzőművész alkotásait összegezve 1956-os album készül, melyet a tervek szerint sokszorosítás után jelesebb országos és nemzetközi intézményekbe juttatnak el.

Az intézményfenntartásban is történt változás: a város 2 millió forinttal járul hozzá a Gyurkovics-gyűjtemény működtetéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális foglalkoztató: felmentették a vezetőt

Még a múlt év végén, képviselői bejelentések nyomán rendeltek el célvizsgálatot a Mosonmagyaróvári Szociális Foglalkoztatóban. A célvizsgálat munkaügyi, működtetési és gazdálkodási hiányosságokat tárt fel, ezért – a szociális bizottság jóváhagyásával – általános revizori ellenőrzésre került sor. Ennek következtében fegyelmi eljárást indítottak a foglalkoztató vezetőjével szemben. Tovább olvasom