Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Halászi lecsúszhat a hídról?

A halászi hidat tizenhárom éve ideiglenesre tervezték, ennek ellenére azóta is üzemel.
Tizenhárom éve ideiglenesre tervezték

halászi hid.
A halászi hidat tizenhárom éve ideiglenesre tervezték, ennek ellenére azóta is üzemel. Ha a műszaki állapota addig megengedi, akkor csak az elkerülőszakasz jövő júniusra tervezett megépítése után kezdik el a régi műtárgyat felújítani. Ha tovább romlik az állapota – jelenleg az útpálya beszakadásának veszélye is fenyeget –, akkor korábban kezdődhet meg a rekonstrukció. Elvileg úgy tűnik, most két híddal számolhatnak a halásziak, s az is lehetséges, hogy mindkettő új lesz.

A minisztérium garanciát ígért arra, hogy a települést elkerülő útszakasz építési költségeibe a régi szerkezet felújítását is „betervezik". A tárca kétpályás műtárgyat, az útkoordinációs igazgatóság viszont új átkelőt szeretne. Az elkerülőszakasz befejezésének tervezett dátuma (2006 júniusa) vészesen közeleg, ám a település külterületén még a kisajátítások sem kezdődtek meg.

Akár 2,5 millió euró támogatás

A magyar–szlovák–ukrán szomszédsági program keretében kiírt Interreg határon átnyúló pályázat szerint támogatás adható „a határ menti térségekben található hidak építésére és felújítására". A támogatás aránya maximálisan 95 százalék, s a strukturális alapokból ennek 75 százaléka finanszírozható. Az elnyerhető összeg legkevesebb százezer, maximálisan pedig 2,5 millió euró. Segíthetné a „határon átnyúló helyzetet", hogy a hídon már előzetes vizsgálatokat végzett és műszaki megoldásokat javasolt a pozsonyi egyetem magyar származású professzora, dr. Agócs Zoltán. A pályázat benyújtási határideje vészesen közeleg: június tizedikén lejár. Addig azonban biztosan nem készülnek el a tervek.

„Vadátvágás" hullámlemezből

Wimmer József, a megyei közútkezelő kht. osztályvezetője elmondta: a környezetvédelmi felügyelőséggel folyt korábbi vitájukat most sikerült megoldani.

– A felügyelőség hozzájárult elképzeléseinkhez, s nem kell a hídnyílásokat meghosszabbítani – így újraterveztetni az egész műtárgyat –, hanem elkészül egy „vadátvágási rész" hullámlemez áteresszel – kezdte az osztályvezető. – Ez a nyílás négyszer nyolc méteres lesz. A tender már készül, közbeszerzési eljárás keretében választják ki a tervezőt. Ennek legalább három hónap az átfutási ideje, így a tervezés valószínűleg csak az év utolsó negyedében kezdődhet el. A régi híd felújítására és az elkerülőszakaszon egy új híd építésének finanszírozására együttesen szeretnének pályázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laktanyából múzeumot!

XX. Század Múzeum Mosonmagyaróváron? Jövőre lesz az 1956-os tragikus sortűz 50. évfordulója. A Gyász téri ipartelepi határőrlaktanyát pedig, ahonnan akkoriban a lövések eldördültek, mára bezárták. Jelenleg még a Belügyminisztérium tulajdona. A Kisalföld felvetette: mi lenne, ha az épületben egy interaktív, tömegeket vonzó, látványos kiállítás kapna helyet – olvashatták lapunkban e felhívást több ízben is. Tovább olvasom