Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Halászati jogot kérnének

A dunaszigeti önkormányzat a Hídi-tó környéki területet másfél millió forintért megvásárolta.
A megszűnt termelőszövetkezettől korábban a dunaszigeti önkormányzat megvásárolta a – futballpálya előtt lévő – Hídi-tó környéki másfél hektáros területet másfél millió forintért, így a halászati jogot is megszerezte ezen a részen. Rehabilitációjára húszmillió forintot költöttek pályázati összegekből. Most a tó alsóbb szakaszát, egy holtágat is szeretnének magukénak tudni: igényüket már be is adták erre.

– Korábban úgy tudtuk, hogy ez a szakasz állami tulajdonban van, így felvettük a kapcsolatot a megyei földművelésügyi hivatallal. Kiderült, hogy mivel holtágnak minősül ez a rész, ezért igény esetén az önkormányzatot illeti meg a halászati jog – mondta Tóth István polgármester. – Nemrégiben helyi horgászegyesület szervezésébe kezdtünk: célunk az, hogy a győri szövetkezet halászati jogának lejárta után néhány év múlva az összes területünkön lévő víz felett megszerezzük ezt a jogot. Ekkor a helybeliek hódolhatnának végre a szenvedélyüknek. A horgászegyesületben 20–30 taggal számolunk. Hamarosan előkészítő bizottságot hozunk létre, s legkésőbb márciusra megalakulhat a szerveződés.

– Szerencsére a tóban már így is elég sok a hal, ám terveink szerint Szlovákiából olcsó ivadékokat hoznánk, majd telepítenénk. Az önkormányzatnak e terület mellett sikerült két félhektáros „gödröt" is megszerezni: az egyik az úgynevezett Kányás-dűlőn, a másik Nagyszigetben található. Terveink szerint itt is horgászhelyeket alakítanánk ki. A nemzeti park igazgatósága is jóváhagyta a tervünket, hisz így a partszakaszokat is rehabilitálnánk. A horgászjegyek áráról még nem beszéltünk, majd az egyesület megalakulása után szabhatjuk meg a feltételeket – tudtuk meg a polgármestertől.

A Mosoni-Duna holtágára nyolcezer forint az éves jegy, a Mosoni-Dunára kilencezerbe kerül. Az Előre Halászati Szövetkezet vizeire ötezer forint a tarifa: ezzel az engedéllyel az Öreg-Duna mellett a szigetközi ágrendszerben, a Rábán, a Rábcán és a Marcalon is lehet horgászni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konditerem és bank a postából

Mosonmagyaróváron és környékén eddig két postát zártak be, míg egy 2006-ig kapott haladékot. Tovább olvasom