Kisalföld logö

2018. 11. 22. csütörtök - Cecília 4°C | 7°C Még több cikk.

Gyerekekre és informatikára költik a pályázati pénzt

Negyvenmilliós támogatást nyert a város a Hansági Múzeum belső udvarának befedésére. Itt egy foglalkoztató-, illetve kiállítóteret alakítanak ki a jövő év közepére. Ugyancsak uniós pénzből a Cselley-házat is fejlesztik.


Régi terv volt már a múzeum belső udvarának lefedése. A korábbi években háromszor is pályáztak ezért támogatásra, ám mindannyiszor sikertelenül. Legutóbb az elmúlt évben nyújtott be pályázatot az önkormányzat, ám akkor is eredménytelenül. Idén viszont újra „aktiválták" ezt a pályázati lehetőséget és végre 40 milliós uniós támogatást kap a város.

– Ez az összeg a beruházás kiadásait teljes egészében fedezi – tájékoztatott Székely Zoltán igazgató. Elmondta: a múzeum belső udvara szinte teljesen kihasználatlan. Eddig csupán néhány alkalommal használták egy-egy program idején. Ezért fogalmazódott meg még korábban, hogy ezt a teret is hasznosítani kellene.

Ezzel a beruházással egyrészt foglalkoztatóteret alakítanak ki, ahol a kiállításokhoz kapcsolódó gyermekprogramokat tarthatnak majd a múzeum szakemberei. Emellett előadóteremként is használhatják a befedett udvart, illetve kiállítótérként is működhet, hiszen közvetlenül kapcsolódik a jelenlegi időszaki kiállítási térbe.

Nagy szüksége van a múzeumnak egy foglalkoztatótérre – mutatja Székely Zoltán igazgató.
Nagy szüksége van a múzeumnak egy foglalkoztatótérre – mutatja Székely Zoltán igazgató.


Az igazgató kiemelte: nagy szükségük van erre a térre, hiszen az utóbbi időszakban a múzeum egyik kiemelt feladata a gyermekek foglalkoztatása. Az ilyen programok eddig a kiállítóterekben zajlottak. Ez azonban egyrészt meglehetősen szűkös, másrészt műtárgyvédelmi szempontból sem szerencsés. Az udvar lefedésével viszont egy teljesen elkülöníthető tér alakul ki.

A 40 milliós támogatásból elkészítik az udvarpadló kialakítását, egy szintbe emelik az épület padlózatával. Megépítik a lapos tetőt és a mennyezetet, valamint kialakítják az ehhez szükséges gépészetet is. Az építkezésen túl informatikai fejlesztést is elvégeznek. Úgynevezett infokommunikációs pontokat alakítanak ki.

A gyermekfoglalkozásokat eddig csak a kiállítótérben tudta megtartani a múzeum, az udvar befedésével viszont már alkalmas helyiségük lesz.
A gyermekfoglalkozásokat eddig csak a kiállítótérben tudta megtartani a múzeum, az udvar befedésével viszont már alkalmas helyiségük lesz.

Az érintőképernyős konzolokra olyan, a kiállítással kapcsolatos digitális tartalmakat töltenek, amik segítik értelmezni az ott látottakat. Így például az ókori épületek háromdimenziós rekonstrukciója segítségével láthatóvá válik az egykori Ad Flexum. A közbeszerzési pályázat lefolytatását követően várhatóan még idén kezdődik a kivitelezés, a jövő év közepére pedig teljesen elkészül az udvar lefedése.

Székely Zoltán hozzátette: hasonlóan uniós támogatásból indítanak fejlesztést a Cselley-házban is. Itt mintegy 12 millió forintból mobiltelefon-alkalmazással is használható virtuális pontokat alakítanak ki. Ennek segítségével a látogatók többletinformációkat kapnak az adott festményről és alkotójáról. Ezzel szélesebb környezetbe helyezik a műtárgyakat, segítve így a jobb megértésüket. Az igazgató bízik abban, hogy ezzel a fejlesztéssel a legifjabb nemzedéket is megérinthetik, számukra is élményszerűvé válik a múzeumi látogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhatodik mosonmagyaróvári vadásznap - fotók

Ragyogó napsütés és vadhúsok illata várta a tizenhatodik mosonmagyaróvári vadásznapra kiérkező száz… Tovább olvasom