Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyásznap Mosonmagyaróváron - fotók

Október 26., a véres, 1956-os sortűz évfordulója Mosonmagyaróvár hivatalos gyásznapja. A megemlékezések helyszínei mind-mind mementók. Főhajtásra késztető helyszínből sajnos több is van a városban. Ahogy a korábbi években, úgy a hatvanadik évfordulón is ugyanaz volt a forgatókönyv idén is.

A megemlékezések sora a Hunyadi-iskolában kezdődött, ahol a sortűz szakmunkás tanuló áldozataira emlékeztek. Ezután a Karolina Kórháznál hajtottak fejet az áldozatok előtt, majd Gulyás Lajos emléktábláját koszorúzták meg az emlékezők.
Gyásznap Mosonmagyaróváron


A Gyásznap a vár udvarán folytatódott a legyilkolt hat akadémista emlékművénél. Itt dr. Tenk Antal idézte fel a hatvan évvel ezelőtt történteket. Ezután a a városházához vonultak az emlékezők, ahol emléktábla őrzi az '56-os nemzeti tanács létrejöttét. Ezen a helyen Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke beszélt a hatvan évvel ezelőtt történtekről.

A magyaróvári temetőben folyatódott a megemlékezés, Széles Sándor, megyei kormánymegbízott beszédével. A temetőtől gyalogos felvonulás indult a Gyásztérre, a véres sortűz helyszínére. Itt Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, majd Markus Meckel, a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) utolsó külügyminisztere tartott megemlékezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy kamoin az M 1-esen Levélnél

A sofőr könnyű sérülést szenvedett a balesetben, a mentők kórházba szállították. Tovább olvasom