Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Gáz után távhőre vált a Karolina

Várhatóan évi mintegy húszmillióval lesz kisebb a Karolina Kórház fűtésszámlája a távhőre való átállással.

Napok óta folyik a munka a Karolina Kórház udvarán, illetve a kerítésen kívül, a Csaba utcában. A szakemberek az intézmény hőellátásának átalakításán dolgoznak, a kórház ugyanis az eddigi gázfűtésről átáll a távhőre.

Az eddig használt gázkazánok már nagyon elavultak, a kórház fűtési számlái folyamatosan emelkedtek – tudtuk meg dr. Bertalan István főigazgatótól. Elmondta: emellett idén nyáron lejárt az intézmény szerződése a fűtési szolgáltatást eddig végző céggel. Így a kórház vezetése alternatív megoldásokat keresett, miként tudnának spórolni a fűtésszámlán. Az intézmény kiadásai között ugyanis ez az egyik legnagyobb tétel. A lehetőségeket megvizsgálva végül a távfűtés mellett döntöttek. A fűtés- és melegvíz-szolgáltatásra kiírt közbeszerzési pályázatot a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. nyerte el. Így a cég már nekilátott a rendszer átalakításának.

Napok óta folyik a munka: A szakemberek jelenleg a távvezetékek kiépítésén dolgoznak a kórház udvarán és a Csaba utcában. Fotók: Méhes
Napok óta folyik a munka: A szakemberek jelenleg a távvezetékek kiépítésén dolgoznak a kórház udvarán és a Csaba utcában. Fotók: Méhes


Amint azt Kosár Tibor ügyvezető lapunknak elmondta: a kórház távhőrendszerbe kapcsolása egy megawatt bővülést jelent a szolgáltatásban. Összehasonlításként, jelenleg tizenhat megawatt teljesítményt használt fel évente a távhőrendszer, amivel 3600 lakás fűtését látják el. A kórház hőigénye háromszáz lakáséval megegyező.
A számítások szerint a Karolina kórháznak évente mintegy 20 milliós megtakarítást jelent majd ez az átállás. Az összeg az intézmény eddigi éves fűtésszámlájának közel húsz százaléka.

Jelenleg a vezetékek kiépítése zajlik, a tervek szerint a hónap közepére teljesen elkészül és működik majd a rendszer. A kórházzal szemközti mentőállomásnál lévő hőközponttól építik ki a távvezetéket egy korábbi, jelenleg már használaton kívüli gőzvezeték nyomvonalán. Ehhez fél pályán le kellett zárni a Csaba utcát is. A kórházban egy hőközpontot alakítanak ki, ám tartalékként megtartják az eddigi gázkazánokat is. A mintegy 25 milliós beruházást a városüzemeltető kft. saját forrásból valósítja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezren koccinthatnak a magyaróvári várban

Két kísérlettel írhatja be magát jövő hétvégén a Szigetköz Ízei, Vármegyei Borai Fesztivál a Guinness-rekordok könyvébe. Tovább olvasom