Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Fűtési idény veszélyekkel

A nemrég kezdődött fűtési idénnyel sajnos együtt járnak az erre az időszakra jellemző tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések is. A tapasztalatok szerint hiába a sok figyelmeztetés.
„A kéményhibák élet- és tűzveszélyesek lehetnek. Ám ezeket csak szakember tudja kiszűrni" – figyelmezet Knauz Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője. Elmondta: a jogszabályváltozás miatt a kéményseprők egy évben egyszer ellenőrzik a kémények állapotát, ezért a munkájuk elvégzése még fontosabb, mint eddig. A kéményseprő az első kiértesítést követően – ha meghiúsul a lakásba való bejutás – a tulajdonost írásban értesíti a pontos időpont megjelölésével. Ha a tulajdonosnak nem megfelelő az időpont, akkor telefonon kérhet új időpontot. Amennyiben ez is meghiúsulna, a kémény felülvizsgálat nélkül üzemel, ami veszélyes lehet.

Az alezredes azt mondja: a veszély sokféle formában leselkedik. A kéménytűz a lerakódott szurok- és koromréteg miatt következik be. A lerakódás a nem megfelelő tüzelőanyag – vizes fa, műanyaghulladék – használatának egyenes következménye. A kémény tömítetlensége nyomán a füst eláraszthatja a lakást. Az osztályvezető kiemelte: a kéményt kívül-belül vakolni kell, ám ha vakolat helyett gipszkartonnal burkoljuk, akkor az egész családot életveszélynek tesszük ki.

Gyakorta következik be kéménytűz a lerakódott szurok és korom miatt.
Gyakorta következik be kéménytűz a lerakódott szurok és korom miatt.

Knauz Csaba elmondta: a szén-monoxid-mérgezés kockázatával számolni kell, ha a konyhai szagelszívó együtt működik a tüzelőberendezéssel, vagy ha az ablakokat fokozott légzárású nyílászárókra cserélik. Az alezredes példaként említette, hogy okozott már szén-monoxid-mérgezést a szobai grillezés és a füstcső lyukadása is, de előfordult, hogy az erős szél nyomta vissza az égésterméket a lakótérbe. Megoldás lehet a szabványos szén-monoxid-érzékelő elhelyezése. Az érzékelő riasztásakor vagy a mérgezés tüneteinek észlelésekor javasolt az azonnali szellőztetés és a szabadba való kijutás, valamint a mentők hívása (104-es telefonszám), illetve a katasztrófavédelem azonnali értesítése.

Az alezredes arra figyelmeztetett, hogy a mérgezést okozó kéményt vagy tüzelőberendezést a kiszellőztetés után sem szabad használni. A zárt égésterű és füstelvezetésű berendezések biztonságosak, de ezek felülvizsgálata is évente indokolt.

Kanuz Csaba hozzátette: nemcsak a gáztüzelés lehet kockázatos, hanem a salak, hamu nem megfelelő elhelyezése is. A legbiztosabb módszer az égéstermék vízzel történő „ártalmatlanítása".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíjas trombitások

Szép sikert ért el a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola két növendéke az orszgáos… Tovább olvasom