Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Foghíjas községi ipari övezet

Kistérség - Az utóbbi évben Mosonmagyaróvár térségében több település is alakított ki ipari övezetet, ahová vállalkozókat várnak.

A cégek letelepedésébe azonban ˝beleszólt˝ a gazdasági válság. Vannak-e érdeklődők az e célra szánt területekre? – ennek jártunk utána.

Lébény képviselő-testülete februári ülésén módosította rendezési tervét: a már meglévő és lassan megtelő ipari övezet közelében egy hasonló méretű területet jelöltek ki a további vállalkozók befogadására.

– A község egyik kitörési pontja az ipari övezete. A terület előnye az autópálya közelsége: Bécstől, Pozsonytól és Győrtől hasonló távolságra fekszik – magyarázza Kovács Gábor, Lébény polgármestere, aki elmondta: vannak ugyan érdeklődők a szabad területekre, de kevés az esély arra, hogy ebben a nehéz időszakban, a válság idején telepedjenek le vállalkozások. A korábban kialakított 36 hektáros övezetben egyébként egy 2,2 és egy egyhektáros parcellára várnak befektetőket. A településvezető szerint az iparűzésiadó-bevételek mellett lényeges, hogy a cégek helyi munkaerőt is foglalkoztatnak.

Kimlén 130–150 dolgozóval tevékenykedik egy irodaszereket gyártó vállalkozás, többségében kimleieket alkalmaznak.

Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere az ipari területet mutatja a tervrajzon: ide várnak vállalkozókat.
Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere az ipari területet mutatja a tervrajzon: ide várnak vállalkozókat.

– 2006-ban az önkormányzat megvásárolta a téesz melletti 8,6 hektáros, osztatlan területet. Módosítottuk a rendezési tervünket, belterületté nyilvánítottuk és itt szeretnénk egy ipari területet létrehozni – hangsúlyozza Balsay Zsuzsanna polgármester. A terület egy részét már értékesítették, a már említett cég szeretne továbbterjeszkedni, csarnokot építeni. Az önkormányzat egyébként gondolkodik azon is, hogy a kimlei vállalkozóknak biztosítson helyet.

– Ahhoz, hogy befektetőket csalogassunk ide, közművekre, aszfaltos út létrehozására is szükség lesz, ezek kialakítása folyamatban van – szögezte le a településvezető. Jelenleg az éves iparűzésiadó-bevétel a községben 20 millió forint.

Mecséren a volt téesz területén alakították ki az ipari övezetet. Csaplár Zoltán, nemrég megválasztott polgármester elmondta: jelenleg itt három vállalkozás tevékenykedik, de a szabadon fekvő területekre új befektetőket várnak. Főként a kétkezi munkásokat, szakipari munkát igénylő cégeket látná szívesen a polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a falu óvodásait, diákjait

Püski - A napokban osztották ki a településen az iskolakezdési támogatást. Tovább olvasom