Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Filmen a vad Szigetköz

A főszereplő egy hódcsalád, de a mellékszerepekben feltűnnek a dunavirágkérészek, kormoránok és szarvasok is a napokban elkészült Vad Szigetköz címet viselő filmben. Mosonyi Szabolcs rendezésében a térséget bemutató alkotás az októberi Éltető Víz Filmszemle nyitóalkotásaként szerepel.

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta címen forgatott filmet Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika, amit októberben mutatnak be először az Éltető Víz Filmszemlén. A Szigetköz élővilágát ismertető alkotásról már korábban (Kisalföld, 2013. 01. 17.) írtunk, most a finishez közeledve újból érdeklődtünk.

Mosonyi Szabolcs: Miután bejártuk és megismertük a Szigetközt, döbbentünk rá, hogy a számos változás után is mennyire magával ragadó ez a vidék.
Mosonyi Szabolcs: Miután bejártuk és megismertük a Szigetközt, döbbentünk rá, hogy a számos változás után is mennyire magával ragadó ez a vidék.

– Az előkészítés egy évet vett igénybe, a forgatások idén januárban kezdődtek. Eredetileg úgy terveztük, hogy év végére készülünk el a filmmel. Augusztus elején az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, Bakos Edit keresett meg minket azzal, hogy az októberi Éltető Víz Filmszemlén – ami a Budapesti Víz Világtalálkozó kísérő rendezvénye – nyitófilmként szerepeljünk. Úgy gondoltuk, hogy ez egy páratlan lehetőség, ezért csak erre a filmre koncentráltunk. Az utolsó forgatási napunk szeptember 15. volt – tudtuk meg Mosonyi Szabolcstól, a film rendezőjétől és vezető operatőrétől. Elmondta: a Vad Szigetköz című film díszbemutatója október 3-án lesz, ám várhatóan még idén láthatjuk azt a televízióban is.

– Rengeteg segítséget kaptunk a Szigetközben élő emberektől. A Pisztrángkör Egyesülettől kezdve a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai, a Bajcshal szakemberei, a táborozó gyerekek, a halas szakemberek, a fotósok, a pilóták, a vendéglátóiparban dolgozók, a helyiek mindig készséggel szerepeltek vagy kalauzoltak – hangsúlyozza a filmrendező.

Egy hódcsalád a főszereplője a Vad Szigetköz című filmnek, melynek előzetese már elérhető.
Egy hódcsalád a főszereplője a Vad Szigetköz című filmnek, melynek előzetese már elérhető.

 – A nyári forró délutánon Dunaszigeten, a majomfánál forgattunk, ahol helyi fiatalok szaltózva ugráltak a vízbe. Bár akkor találkoztunk velük először és a nevüket sem tudjuk, kérésünkre újra és újra megismételték a jelenetet, ami a film csúcspontja lett – jegyzi meg a fiatal alkotó.

Amint arról a korábbi cikkünkben beszámoltunk, a film főszereplője egy hódcsalád lesz. Az 1800-as évek közepén a Kárpát-medencéből eltűnt állatok alig 20 éve, a visszatelepítéseknek köszönhetően bukkantak fel újra, és mára az élővilág meghatározó tagjai lettek. Rajtuk kívül szerepelnek még a filmben szarvasok, kormoránok, barna rétihéják, hattyúk, egerészölyvek és más madarak, sok-sok hal, a rovarok közül a dunavirágkérész, cserebogarak.

– Úgy gondoljuk, most már bevallhatjuk, hogy a Szigetközt egy kissé alábecsültük. Miután bejártuk és megismertük, döbbentünk rá, hogy a számos változás után is mennyire gazdag az élővilág és magával ragadó ez a vidék – zárta szavait Mosonyi Szabolcs.

Érdekességek. A film számos jelenete készült „super slow motion"-nel, vagyis lassítva. A légi felvételek mellett oktokoptert is használtak. A víz felszíne fölötti repülést csak a Budapestről érkező csapat vállalta el, most először és utoljára... A saját fejlesztésű szerkezetbe ugyanis beépítettek egy automatikát. Ha veszélyt érez, azonnal leszáll. Egy szempillantás alatt a kamerával együtt tízmillió forint süllyedhet a mélybe.

 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A váltás után az idei tanulóév

Az idei év több újdonságot hozott Mosonszentmiklós életébe: döntöttek arról, hogy a Győri járáshoz csatlakoznak. Tovább olvasom