Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Félmilliárdos iparűzési adót várnak Jánossomorján

Harmincötmillió forinttal több, azaz félmilliárdos iparűzésiadó-bevétel folyhat be idén Jánossomorja kasszájába. Ugyanakkor csökkent a közös hivatalra kapott állami támogatás, ami újabb vitás helyzet elé állította az ide tartozó három települést.
Jánossomorja idei költségvetését tárgyalta minapi ülésén a kisváros képviselő-testülete. A találkozón megjelent Némethné Járdán Krisztina várbalogi polgármester és dr. Varga József, a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal Újrónafőn és Várbalogon tevékenykedő kirendeltségvezetője. A 2015-ös büdzsé egyik legvitatottabb pontja ugyanis éppen a három település közös hivatalának és a kirendeltségnek a finanszírozása volt. A két falu 2013-ban társult a kisváros hivatalával, abban az évben még külön kapták meg az állami normatíva rájuk eső részét a fenntartásra. Ez tavaly megváltozott: minden támogatás a székhely kasszájába folyik. A közös pénz pedig csökkent, miután emelkedett a Jánossomorján befolyó iparűzési adó. Nincs ez másként idén sem. Sőt, a tavalyi 56 millió forint 32 millióra apadt. A kirendeltségre jutó összegben, az elosztás elvében sincs egyetértés a kistelepülések és a város között.

Várbalog és Újrónafő 18 millió forintra számított a hivatalra kapott 32 millió forintos állami támogatásból. A pénzügyi bizottság azonban 16 millió forintot javasolt. Némethné elmondta: „Jánossomorjának jó a bevétele, nem sanyarog. Mi a kétmillió forintért is kapaszkodunk, ehhez kérem a segítségüket egy kedvező döntéshez. Szeretném, ha a város partnernek tekintene bennünket, lehessen beleszólásunk közös ügyeinkbe." Dr. Varga József arra mutatott rá, hogy tavaly sem volt megegyezés, és a falvaknak fontos lenne, ha lenne egy kiszámítható elv az elosztásnál. Lőrincz György polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetésben a 16 milliós összeget állították be, ha ezen változtatnak, módosítani kell a büdzsét. „Ez az ügy le van zárva" – hangsúlyozta Luka János, a pénzügyi bizottság elnöke, megjegyezve, hogy tavaly 14,3 millió forintot juttattak a kirendeltségnek. Némethné azzal is próbált érvelni, hogyha nem csatlakoztak volna Jánossomorjához, akkor a város nulla forint állami támogatást kapott volna a hivatalra. Továbbá, hogy Várbalogot sok idős lakja, akik számára fontos, hogy helyben legyen a hivatal. Ugyan dr. Mihályi Zsuzsanna és Nemes Csaba támogatta volna a 18 milliót, végül a 16 milliót szavazták meg.

A továbbiakban tárgyalták a kisváros idei költségvetését. 500 millió forintos iparűzési adó folyhat be a kasszába a tervek szerint, mely 35 millióval több, mint a tavalyi. 85 millió forint általános, 86 millió forint céltartalékot képeznek. Elhangzott továbbá, hogy a beruházásaikat nem aprózzák fel és rögzítik a prioritásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hospice-ház a betegekért

Az otthoni hospice-ellátás 2009 óta működik Mosonmagyaróváron és Jánossomorján, tavaly óta a járás területén. Tovább olvasom